Populärvetenskapligt café: Ikea - en nationalklenod och kulturhistoria

Evenemang,Öppna föreläsningar,Högskolan i Skövde,Samverkan

Tid: 2018-10-24 18:30 - 20:30
Plats: Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105 - obs salsbyte!

Möbelföretaget Ikea betraktas av många som en svensk nationalklenod och har kommit att definiera hela vår nation. Den globala möbelkedjan säljer inte bara heminredning, utan även Sverige. Eller rättare sagt bilden av Sverige och svensk design. Vid det populärvetenskapliga caféet på Högskolan i Skövde onsdag 24 oktober berättar Sara Kristoffersson, docent i konstvetenskap, med utgångs punkt från sin bok "Ikea - en kulturhistoria" om hur Ikea använder Sverige i sitt varumärkesbyggande.

Få varumärken har en lika uttrycklig nationellprofil. Ikea säljer inte bara design. Ikea säljer också Sverige och Skandinavien. Logotypen i gult och blått anspeglar på den svenska flaggan och produkterna har genomgående eller skandinaviskt klingande namn. Föreställningar om Sverige som ett demokratiskt, solidariskt och socialt rättvist välfärdssamhälle används för att marknadsföra bokhyllan "Billy" och soffan "Tylösand". I restaurangerna serveras mat under rubriken ”A taste of Sweden”.

Kvällens föreläsare är Sara Kristoffersson, författare och journalist. Hon är docent i konstvetenskap och sedan 2015 professor i designhistoria vid Konstfack i Stockholm. Sara Kristoffersson har skrivit boken Ikea - en kulturhistoria.

Sara Kristoffersson är bland annat verksam som kritiker för Dagens Nyheter och har även medverkat i Svenska Dagbladet. Hon är ledamot av och ordförande för Kulturrådets arbetsgrupp som fördelar statligt litteraturstöd för konst- och fotoböcker, serier och grafiska romaner.

I fjol gick Ikeas grundare Ingvar Kamprad ur tiden, men företaget och varumärket är fortsatt starka. Även staten Sverige lyfter fram Ikea för att blåsa liv i den nationella identiteten och lansera Sverige utomlands. Så vem är det egentligen som behöver vem? Är det Ikea som behöver Sverige - eller Sverige som behöver Ikea? Frågor som ställs av Sara Kristofersson och som hon svarar på under kvällen.

När: Onsdagen den 24 oktober. 
Tid: kl 18.30 - 20.30. Obs tiden!
Plats: Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105 - obs salsbyte!

Fri entré! Fika finns att köpa från ca 18.00 och i pausen.

De populärvetenskapliga caféerna är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Kontaktpersoner
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 – 12 11 62, e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet, 0500-48 51 33, 0702-39 95 55,
e-post jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet, 0737 - 07 64 81 ase.gustafsson@folkuniversitetet.se

 

 

 

 

 

Lägg till i Google kalender

Lägg till i Ical