Nyheter

Prenumerera

Forskning: Anna vill förbättra fordonsmontörernas arbetssituation

2016-05-27

De allt större valmöjligheterna, som fordonsköpare fått under senare år, att kundanpassa sitt fordon, är positivt för kunderna, samtidigt som det ställer till problem för bilmontörerna. Men det finns sätt som kan underlätta jobbet och lätta på den mentala belastningen hos montörerna. Det visar den doktorsavhandling som Anna Brolin lägger fram på torsdag, 2 juni. Anna är doktorand vid Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde, avdelningen


ASSAR Industrial Innovation Arena: Sveriges viktigaste mötesplats för framtidens industri

2016-05-26

ASSAR Industrial Innovation Arena är en integrerad innovationsmiljö som kommer att invigas i Skövde under 2017. Initiativtagarna till satsningen är Högskolan i Skövde, Gothia Innovation AB, Volvokoncernen, Volvo Car Corporation och Industrial Development Center West Sweden AB.


Sök Högskolans mångfaldsstipendium för 2015 - 16

2016-05-23

Nu är det dags för alla studenter som har lämnat in eller ska lämna in sina examensarbeten att se om uppsatsen platsar för Högskolans mångfaldsstipendium. Detta tilldelas ett examensarbete på grundnivå eller avancerad nivå som särskilt utmärker sig på temat mångfald. Stipendiet är på 5000 kr.


Regnig men festlig avslutningshögtid

2016-05-20

Idag arrangerades en festlig avslutningshögtid i Götasalen på Högskolan i Skövde. Senare idag arrangerar Studentkåren vårbal på Scandic Billingen.


Forskning: Veronica Fornlöf vill förbättra livslängden för flygmotorer

2016-05-17

Det var först när Veronica Fornlöf började arbeta inom flygindustrin 2011 som hennes intresse för flyg tog fart. Det var också med jobbet som hon kom att besökta Flygvapenmuseet i Linköping, den stad där hon en stor del av 2000-talet hade studerat vid universitetet. Idag handlar det mesta om JAS Gripens motor och den är också grunden till hennes forskning. Den 30 maj försvarar hon sin licentiatavhandling vid Högskolan i Skövde.


Anna trivdes i Alicante trots svårigheter med spanskan

2016-05-09

Anna Vargs studietid utomlands har varit minst sagt händelserik. Hon beskriver sin termin vid universitetet i spanska Alicante som en berg- och dalbana med både skyhöga toppar men även ett par dalar. Vilket hon tycker är helt normalt när man är borta en termin, och motgångarna behövde inte vara något negativt.


Alexander uppskattade det kulturella utbytet i Sydkorea

2016-05-04

Utbytet med andra människor, att få träffa människor från ett flertal länder. Det var det bästa med utlandsstudierna sammanfattar Alexander Gärdelöf sin termin vid Catholic University i Sydkorea, Alexander läste Industriell ekonomi och logistik vid Högskolan i Skövde och ville komplettera sin svenska utbildning med ett halvår utomlands.


Josefine föll direkt för historiska Kraków

2016-05-02

Att gå runt i samma lokaler som den världsberömde astronomen Nicolaus Copernicus promenerade i på 1400-talet gjorde att delar av Josefine Wallström utlandsstudier kändes viktigare än hon tänkt sig och hon själv blev lite stoltare!


Högskolan i Skövdes rektor tar plats i Vinnovas styrelse

2016-04-28

Regeringen har beslutat att Högskolan i Skövdes rektor, Sigbritt Karlsson, ska ingå i Vinnovas styrelse.


Skövderapport: Tillväxten av svenska dataspelsutbildningar stannar av när växande spelbransch jagar nya medarbetare

2016-04-27

Den svenska spelindustrin växer stadigt och därmed ökar efterfrågan på nya medarbetare. Samtidigt bromsar tillväxten på landets spelutbildningar. Efterfrågan från industrin börjar överskrida tillgången till nyexaminerade spelutvecklare. Denna iakttagelse gör dataspelsforskaren Björn Berg Marklund vid Högskolan i Skövde. Han har sammanställt en rapport över de svenska spelutbildningarnas utveckling från 2001 till 2016 och lyfter frågan om vad den här utvecklingen innebär för förhållandet mellan utbildning och industri.


Patrick hittade sig själv i New Mexico

2016-04-27

Att studera utomlands en eller två terminer handlar inte bara om att lära sig nya saker inom sitt ämne. Det händer mycket inombords hos dig också, det kan tidigare ekonomstudenten Patrick Johfur intyga. Han tycker att han under sin tid vid universitetet i USA verkligen utvecklades som människa.


Så vill styrelsen att Högskolan i Skövdes nya rektor ska vara

2016-04-22

En person som är väl förankrad i forskarsamhället och har stor erfarenhet av akademiskt ledarskap på hög nivå. En människa som har integritet, mod och är lyhörd. Det är några av de egenskaper en ny rektor för Högskolan i Skövde behöver ha. Den 22 april fastställde Högskolans styrelse anställningsprofilen.


DREAM-projektet av japanskt intresse

2016-04-21

Högskolan i Skövdes forskning inom människa-robotinteraktion presenteras idag för internationella besökare.


Dataspelsstudenter utvecklar miljöspel med pengar från Arvsfonden

2016-04-20

Molnspelet – det är arbetsnamnet på det dataspel som två studenter vid Högskolan i Skövde är i full gång i att utveckla för och tillsammans med Dalénium Science Center i Stenstorp. För att kunna slutföra sitt projekt har studenterna Paul Löwen-Åberg och Viktor Enghed fått hjälp av Allmänna arvsfonden som finansierar vidarutvecklingen av utbildningsspelet, som har miljö och kretslopp som tema.


Sista chansen att vara fadder under 16/17

2016-04-19

Onsdag 20 april stänger fadderanmälan för läsåret 16/17. Det behövs fortfarande fler faddrar inom ingenjörsprogrammen samt inom biomedicin.


Stabilt söktryck till Högskolan i Skövde

2016-04-18

När Antagning.se stängde anmälan den 15 april kunde Universitets- och högskolerådet (UHR) räkna in 376 138 anmälningar till höstens program och kurser på Sveriges universitet och högskolor. En minskning med drygt 2 procent jämfört med förra året. På Högskolan i Skövde ligger antalet förstahandssökande till program på en stabil nivå och man ser en ökning när det gäller sökande till fristående kurser.


Skövdeforskare utvärderar restaureringen av Hornborgasjön

2016-04-13

Uppdraget var som gjort för forskare på Högskolan i Skövde. De tyckte de tre ekologerna när de såg att Naturvårdsverket skulle utvärdera restaureringen av Hornborgasjön. Fram till september kommer de nu att bedöma vilka konsekvenser restaureringen fört med sig för fåglar, växter och vatten.


Sugen på att göra ex-jobb utomlands?

2016-04-07

Nu har du som student vid Högskolan i Skövde möjlighet att göra något utöver det vanliga med ditt examensarbete. Ansök om ett MFS-stipendium och var med och förändra världen på riktigt.


Högskolan i Skövde arrangerar NSA Hack Event

2016-04-03

Den 15-16 april går NSA Hack Event av stapeln på Högskolan i Skövde. NSA Hack Event är en tävling där studenter ska lösa olika uppgifter under 19 timmar.


Yang och Pablo vinnare i Volvos idétävling Involve

2016-04-01

Skövdestudenterna Pablo Pareja Ortega och Yang Li tog hem segern i Volvo Groups idétävling Involve. Vinsten är en USA-resa där de kommer att besöka tre av Volvos verksamheter och ett av deras partneruniversitet.


Design för alla genom digitala människomodeller

2016-03-30

Alla människor är olika, vissa är långa och andra är korta. Vi har också olika proportioner, två personer av samma kroppslängd har troligtvis inte samma ben- eller armlängd. Det är därför viktigt att en produkt eller arbetsplats utformas med hänsyn till denna mångfald, något som tyvärr inte alltid görs idag. Erik Brolin, doktorand, har tillsammans med Chalmers, Högskolan i Skövde och Fraunhofer-Chalmers Centre för industrimatematik samarbetat i ett flertal forskningsprojekt. I projekten har ett datorprogram utvecklats som gör det möjligt att virtuellt studera om en planerad arbetsplats eller produkt är lämplig för olika människor.


Miranda läser till ingenjör – för att få arbeta med människor

2016-03-29

Under sommarveckorna erbjuder ett tiotal industriföretag runtom i Skaraborg ett 30-tal platser till Högskolans Produktion- och Maskiningenjörer. En av studenterna som haft möjlighet att sommarjobba som ingenjör är Miranda Kedbäck på Högskolan i Skövde.


Skövdeprofessor sakkunnig i vetenskapligt råd för barnmorskor

2016-03-23

Anette Ekström, professor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde, är ny medlem i Svenska barnmorskeförbundets vetenskapliga råd.


Skövdestudenter tävlar om Volvoresa till USA

2016-03-21

Volvokoncernen har arrangerat en idétävling öppen för studenter vid Högskolan i Skövde och Mälardalens Högskola. Första pris i tävlingen är en resa till USA. Onsdagen den 23 mars avgörs finalen – och från Skövde finns sex studenter i final.


Utbildning kombinerar biologi och miljövetenskap

2016-03-16

Hannes Byström har varit allt från egen företagare och barista till bartender med inriktning på öl. Men hela tiden har intresset för samhällsutvecklingen varit stort och ambitionen inriktad mot att påverka människors miljömedvetenhet och engagemang. Efter att ha läst enskilda kurser på Högskolan i Skövde hittade han precis det program han letat efter, Biovetenskap – biologiska resurser och hållbar utveckling som startade i höstas. Hannes är alltså en av dess första studenter, och det var mycket som lockade honom att söka.


Mentorprogrammet – där engagerade studenter möter erfaret arbetsliv

2016-03-15

Nytta och nöje, dialog och kunskapsutbyte, engagemang och nyfikenhet. Det finns många sätt att beskriva mentorprogrammet på Högskolan i Skövde. De här orden är valda av ett av paren i årets mentorprogram. En uppskattad samarbetsform mellan studenter och representanter från arbetslivet. I mars börjar rekryteringen av adepter och mentorer till nästa mentorprogram som startar i höst.


Kreativ kortidé vann Drivhuset24

2016-03-14

På Drivhuset24 ska studenter under ett dygn lösa uppdrag åt olika företag. Juryns pris för bästa lösning gick till ett nytt koncept för Skövdebostäders hyresgästkort.


Forskare från Skövde talar på Game Developers Conference

2016-03-10

I mars genomförs en av världens största konferenser inom dataspel i San Francisco. Och med på talarlistan för Game Developers Conference (GDC) finns i år forskare från Högskolan i Skövde.


Forskare på Högskolan i Skövde bakom statens lista över öppna standarder

2016-03-10

Under 2015 och en bit in i 2016 har forskare vid Högskolan i Skövde på uppdrag av Statens inköpscentral utrett om en mängd vanligt förekommande IT-standarder är att anse som öppna standarder enligt den definition som EU-satt upp. Projektet är nu avslutat och har resulterat i ett rejält dokument där en mängd olika IT-standarder gås igenom punkt för punkt.


Forskning: Den skandinaviska modellen – en framgångsfaktor på glid?

2016-03-01

Forskning visar att en skandinavisk modell för ledarskap och arbetsorganisation, med ledord som decentralisering och delegerat ansvar, är en framgångsfaktor för företag. Men hur ser det egentligen ut på svenska företag idag? Har de skandinaviska idéerna försvunnit eller lever de kvar? Det ska en forskargrupp vid Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås ta reda på.


Magkänslan gjorde att Marie valde att bli UX-designer

2016-02-29

Efter 16 år som reporter på Sveriges Radio tyckte Marie Schnell att det var dags att göra något annat. Vid 40 plus fanns det fortfarande tid att ta sig an en ny utbildning och kanske rent av helt byta jobb. Sagt och gjort, valet föll på det utbildningsprogram på Högskolan i Skövde som verkade roligast – User Experience Design. Det var i första hand det tvärvetenskapliga – kombinationen psykologi, data- och designvetenskap – som lockade.


Högskolan medverkar på länsstudiedag

2016-02-26

Måndagen den 7 mars arrangerar Gymnasium Skövde Kavelbro och Gymnasium Skövde Västerhöjd årets länsstudiedag för samtliga kommunala och fristående gymnasieskolor inom Utbildning Skaraborg och naturbruksgymnasierna.


Diabetessjuksköterska – ny utbildning vid Högskolan i Skövde

2016-02-23

Uppskattningsvis har 400 000 personer i Sverige idag någon form av diabetes och rollen som diabetessjuksköterska blir allt viktigare. Därför startar Högskolan i Skövde nu upp ett specialistsjuksköterskeprogram inom diabetesvård, i samverkan med Göteborgs universitet och Högskolan i Väst.


Uppsats om barnramsor ur ett genusperspektiv belönas med Högskolans mångfaldsstipendium

2016-02-22

Lina Hegerius, tidigare student på magisterprogrammet i pedagogik, tilldelas Högskolan i Skövdes mångfaldsstipendium år 2015 för sitt examensarbete “Förskollärares val av sånger och ramsor ur ett genusperspektiv”.


Skövdestudenten Anna kan bli Årets it-tjej

2016-02-16

För andra året i rad har en student vid Högskolan i Skövde nominerats till Microsofts rikstäckande tävling Årets it-tjej. Anna Madsen, tredjeårsstudent på systemvetarprogrammet, är bland de nio semifinalisterna som slåss om de tre finalplatserna. It-branschen lider stor brist på kvinnor. Det är den främsta orsaken till att Anna anmält sig till tävlingen. Hon vill vara en förebild och föreläsa på högstadier och gymnasier för att locka fler tjejer att börja plugga informationsteknologi.


Människor och robotar – sida vid sida in i framtiden

2016-02-15

Allteftersom robotar blir smartare blir även deras möjlighet att samarbeta direkt med människor allt större. Volvo Cars och Högskolan i Skövde ingår ett i EU-projekt, SYMBIO-TIC, tillsammans med 13 partner i sex andra EU-länder. Projektet utvecklar ett nytt sätt för människor och robotar att jobba tillsammans utan att behöva stängsla in robotarna.


Plusresultat och högpresterande studenter

2016-02-12

Ambitiösa studenter och duktiga lärare sätter avtryck i Högskolan i Skövdes årsredovisning. Under föregående år har studenternas prestationsgrad varit rekordhög.


Forskare analyserar verksamhetsutvecklarens roll i vården

2016-02-11

Forskare vid Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås kommer under tre års tid att analysera och utvärdera verksamhetsutvecklarens roll i vården.


Låg förekomst av musslor i Göta älv visar på oroväckande miljöpåverkan

2016-02-10

Levande sjöar och vattendrag är ett av riksdagens beslutade mål för en långsiktigt hållbar miljö i Sverige. Det innebär att sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt varaktiga och att deras variationsrika livsmiljöer ska bevaras. Ett sätt att arbeta för detta är kartlägga förekomsten av musslor, något som en forskargrupp vid Högskolan i Skövde gjort i Sveriges största vattendrag Göta älv.


Bananflugan – i forskningens tjänst

2016-02-04

I källaren på en av byggnaderna vid Högskolan i Skövde finns ett mycket litet och mycket viktigt laboratorium. Här bedrivs forskning på cancersjukdomar, fertilitet, glutenintolerans och genetiska skelett- och muskelsjukdomar. Den som står i fokus för all denna forskning, förutom forskarna själva, är den vanliga bananflugan.


Skövdeforskare ska göra elektronisk sport mer åskådarvänlig

2016-02-03

Vad är det som gör elektronisk sport till en positiv upplevelse för åskådarna – och hur kan upplevelsen bli ännu större? Det ska ett forskningsprojekt på Högskolan i Skövde ge svar på. Projektet, som delfinansieras av Västra Götalandsregionen, är ett samarbete mellan Högskolan och dataspelsföretaget Stunlock Studios samt ytterligare två parter, Tarhead Studio och Folkuniversitetet.


Framgångsrikt samarbete mellan Borås och Skövde

2016-01-29

Det är tre år sedan Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde inledde sitt strategiska forskningssamarbete. Ett arbete som har gett resultat över förväntan.


Studenthandledare effektiviserar studier

2016-01-28

För att ge studenterna på ingenjörsutbildningarna ännu bättre förutsättningar att klara sin utbildning, har man på Institutionen för ingenjörsvetenskap startat ett pilotprojekt med studenthandledare.


Dataspel från Skövde ska öka barns medvetenhet om risker på nätet

2016-01-28

Dataspelet ”Djurparksgömmet” har alla förutsättningar att bli en världssensation. Det har utvecklats av en forskargrupp vid Högskolan i Skövde och avsikten med spelet är att göra spelande barn i åldrarna 8 – 10 år medvetna om risker som finns på nätet och förebygga dem. Spelet har redan uppmärksammats av radio och teve, och dessutom testats av polisen. – Det finns flera aspekter som gör spelet väldigt speciellt, alltifrån hur det är uppbyggt till syftet med det, berättar Tarja Susi, lektor i kognitionsvetenskap och projektledare.


Forskning: Biomarkörer kan bidra till tidigare upptäckt av cancer

2016-01-26

Benjamin Ulfenborg, forskare vid Högskolan i Skövde som disputerar den 3 februari, vill kunna bidra till att cellförändringar som tyder på cancer eller risk för cancer upptäcks så tidigt som möjligt. Hans forskning går ut på att hitta så kallade biomarkörer för att identifiera förändringar i celler som kan tyda på cancerutveckling. – Just nu finns ingen direkt klinisk användning för det jag kommit fram till. Men på sikt tror jag att den här typen av forskning kommer att bli mycket betydelsefull för diagnostik och prognostik, alltså förutsägelser, av cancer säger Benjamin.


Samarbete ger fler studentbostäder i Skövde

2016-01-25

Det finns ett behov av 300 nya studentboenden i Skövde för att möta det behov av bostäder som finns bland studenterna på Högskolan i Skövde, det framgår av en rapport som Skövdebostäder, Högskolan i Skövde, Skaraborgs sjukhus Skövde, Basfast Väst och Studentkåren i Skövde tillsammans har arbetat fram.


Högskolan i Skövdes rektor tar plats i UKÄ:s insynsråd

2016-01-22

Regeringen har beslutat att rektor Sigbritt Karlsson ska ingå i UKÄ:s insynsråd.


Unik kurs ett erkännande för forskningen på Högskolan i Skövde

2016-01-19

Institutionen för handel och företagande vid Högskolan i Skövde får för första gången ge en nationell forskarutbildningskurs. – Unikt och ett erkännande för vår forskning, säger Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi och kursansvarig.


Högskolan välkomnar nya internationella studenter

2016-01-15

En liten men glad grupp internationella studenter har nu anlänt till ett vintervitt Skövde. Våra nya internationella studenter kommer bland annat från Tyskland, Spanien, Holland, Irland, Hongkong, Iran, Irak, Finland och Litauen.


Vårterminen startar

2016-01-15

Den 18 januari startar vårterminen på Högskolan i Skövde och samma dag ordnas ett gemensamt välkomnande för de nya studenter som börjar sina utbildningar. Det rör sig om sjuksköterskestudenter, basårsstudenter och magisterstudenter i infektionsbiologi och bioinformatik.


Dataspel som läromedel visar på svårlösta problem

2016-01-13

De senaste åren har intresset för att använda dataspel i klassrumsundervisning ökat kraftigt. Men hur bra fungerar dataspel som läromedel egentligen? Björn Berg Marklund, lärospelsforskare vid Högskolan i Skövde, presenterar i dagarna ny forskning på området. Forskningen visar hur viktigt det är att kartlägga hela systemet som omger spel i skolan – sammanhanget mellan elever och spelande, som ofta står i centrum för lärospelsdebatter, är bara en liten del av helheten.


Så slipper du julstressen

2015-12-16

Varje år, samma sak. ”Nu kommer julstressen! Ta skydd!” Nästan helt synkroniserat med att vinterdäcken åker på börjar medierna rulla ut varningar om den kommande ”julstressen”. Väl så, men vad är så speciellt med just ”julstressen” egentligen? Vad med ”jag-hinner-inte-svara-på-alla-mail-stressen” eller ”jag-får-inte-ihop-ekonomin-stressen”? Är det helt andra sorters stress eller är all stress i grund och botten samma sak? Låt oss kika närmre på detta. Kristoffer Ekman, adjunkt i kognitiv neurovetenskap reder ut begreppen och kommer med tips på en stressfri jul.


Innovativa forskningsmiljöer stärker Skaraborg

2015-12-15

Med stöd från EU:s strukturfonder startar Högskolan i Skövde upp sex stycken nya forskningsmiljöer i januari 2016. Områdena virtuell hälsa och kunskapsdriven industri kommer att stå i fokus.


Testmiljöer minskar gapet mellan forskning och innovation

2015-12-15

För att skapa så realistiska situationer som möjligt arbetar forskare på Högskolan i Skövde med så kallade demonstratorsmiljöer, eller testmiljöer, i samarbete med offentlig sektor och näringsliv. I januari 2016 startar man upp sex nya testmiljöer för forskning.


Samarbete kan ge förskollärarutbildning i Skövde

2015-12-11

Högskolan i Skövde vill försöka hjälpa Skaraborgs kommuner att hantera bristen på förskollärare. Högskolans styrelse har fattat ett inriktningsbeslut som innebär att lärosätet aktivt ska arbeta för att inleda ett samarbete med ett lärosäte som idag ger förskollärarutbildning. Det blir inte någon egen förskollärarutbildning men trots detta kan det ändå komma att finnas förskollärarstudenter i Skövde i framtiden.


Forskning: Äldreomsorgen mycket bättre än sitt rykte

2015-12-09

Vårdtagare inom äldreomsorgen och deras anhöriga är mycket nöjda med den omsorg som ges. Detta oavsett om vårdgivaren är privat eller kommunal. Och det är i relationen mellan vårdtagare och vårdgivare som nöjdheten skapas. Det visar en avhandling som är del i ett samarbetsprojekt mellan psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet och Högskolan i Skövde.


Sveriges starkaste kluster för dataanalys finns i Skövde

2015-12-03

Forskningsmiljön för dataanalysforskning, även kallat Big data, vid Högskolan i Skövde har expanderat sin verksamhet med hjälp av nytt forskningsstöd från Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen). Som första lärosäte i Sverige har man även startat Sveriges första master/magisterprogram på området Data Science.


Kunskapsdriven industri: Stor efterfrågan på simuleringsingenjörer

2015-12-02

På Högskolan i Skövde finns världsledande forskning inom Virtual Engineering, ett område vars syfte är att företag så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen ska kunna fatta rätt beslut och därigenom korta utvecklingstiden till marknad. Virtual Engineering gör också att företag kan testa, optimera och verifiera förändringar av befintliga produkter och produktionssystem.


Tyst minut 12:00

2015-11-16

Måndag den 16 november klockan 12.00 har EU utlyst en tyst minut för att hedra offren för fredagens terroristattacker i Paris. Högskolan i Skövde kommer att delta. Den tysta minuten hålls i G-husets entré. Högskolan i Skövde kommer att flagga på halv stång. Efter den tysta minuten hissas flaggan i topp.


Skövdeforskare fick akademipris för avhandling om dataspel

2015-11-13

Anna-Sofia Alklind Taylor heter årets mottagare av Skaraborgs Akademis pris som går till den doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde som bäst förtjänar särskild uppmärksamhet. Anna-Sofia, som är lektor i datavetenskap, fick ta emot priset vid torsdagens populärvetenskapliga café på Högskolan. Prissumman är på 10 000 kronor och skänks av Länsförsäkringar Skaraborg.


Högskolan satsar på samarbeten med afrikanska lärosäten

2015-11-08

Måndagen den 9 november börjar tvådagarskonferensen vid Högskolan i Skövde om långsiktiga svensk-afrikanska samarbeten. Konferensen har lockat drygt 140 personer från 10 länder, fyra ambassadörer samt Ghanas utbildningsminister.


Engagerade studenter möter nyfiket arbetsliv

2015-11-02

​En gång om året möter det skaraborgska arbetslivet studenter på Högskolan i Skövde för att diskutera samarbete, i första hand genom projekt- och examensarbeten. På onsdag, 4 november kl 16.00 – 17.30, är det dags igen för ExjobbExpo i Portalen i Skövde.


Två nya professorer i omvårdnad vid Högskolan i Skövde

2015-10-22

Sedan en dryg månad tillbaka finns två nya professorer i omvårdnad vid Högskolan i Skövde: Professor Lena Mårtensson, med forskningsfokus på smärtlindring vid förlossning och professor Anette Ekström, som forskar om stöd vid barnafödande och amning.


Forskning: Nöjda medarbetare och lönsamma företag

2015-10-20

Hur skapar man lönsamma företag där medarbetarna mår mycket bra? Det ska forskare vid Högskolan i Skövde nu bringa klarhet i.


Projekt vid Högskolan får innovationspris av EU

2015-10-16

Projektet ”Scandinavian Game Developers”, där Högskolan i Skövde ingår, är ett av de mest innovativa regionala projekten i EU och har vunnit priset "Regiostars Award". Genom projektet har datorspelsbranschens konkurrenskraft stärkts.


Sweden Game Arena prisades på Näringslivsgalan

2015-10-16

I samband med gårdagens näringslivsgala fick Jörgen Hansson (Högskolan i Skövde), Kristina Eklöf (Skövde kommun) och Patric Ericsson (Gothia Innovation) ta emot Näringslivsforum Skövdes pris för arbetet med plattformen Sweden Game Arena. Priset tilldelas någon som tydligt har flyttat fram Skövdes positioner.


Spel ska stötta konfirmandundervisning

2015-10-15

I framtiden kommer konfirmander att kunna lära sig mer om kristen tro genom ett spel i mobilen. I ett nystartat projekt samverkar Svenska kyrkan, Högskolan i Skövde och iUS Innovation AB för att tillsammans utveckla spelet som kan få spridning i hela Svenska kyrkan.


Populärvetenskaplig föreläsare vid Högskolan i Skövde får pris

2015-10-14

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, forskar om sambandet mellan spädbarnets tarmflora och allergiutveckling. ”Vår miljö har blivit alldeles för ren och steril!” hävdar Agnes Wold. Kvällen den 14 oktober höll hon populärvetenskapligt café på temat ”Ingen har dött av dammråttor” vid Högskolan i Skövde. I samband med föreläsningen fick Agnes Wold årets Lars Salvius-pris om 100 000 kronor.


Forskning: Uppmärksam vårdpersonal – nyckeln till att upptäcka smärta hos personer med demenssjukdom

2015-10-07

Det kan vara svårt att upptäcka tecken på smärta hos personer med demenssjukdom då dessa personer ofta har svårigheter att beskriva sin smärta i tal. Christina Karlsson, doktorand vid Högskolan i Skövde, presenterar i dagarna sin forskning som visar att uppmärksam vårdpersonal, personalkontinuitet och samarbete mellan sjuksköterska och undersköterska är viktiga delar för att upptäcka smärta.


Fem nya program på Högskolan i Skövde

2015-10-05

Högskolan i Skövde startar nya utbildningar inom folkhälso-, vård- och ingenjörsvetenskap nästa höst.


Start för årets mentorprogram

2015-09-22

Arbetslivserfarenhet och yrkeskunnande möter nyfikenhet, entusiasm och nyvunnen teoretisk kunskap – mentorprogrammet på Högskolan i Skövde startar i veckan med 86 förväntansfulla par. Mentorprogrammet är ett av Sveriges största och engagerar varje läsår inte bara en stor skara studenter utan också representanter från näringsliv och organisationer runt om i Skaraborg.


Internationalisering och jämställdhet i fokus för Högskolan i Skövdes styrelse

2015-09-18

Det var inga beslutspunkter på Högskolan i Skövdes styrelsemöte fredagen den 18 september. Istället använde styrelsen sin kraft till att under två dagar föra strategiska diskussioner om lärosätets arbete med internationalisering och jämställdhet.


Två ingenjörsstudenter från Högskolan i Skövde i final

2015-09-01

Två studenter från Institutionen för ingenjörsvetenskap, Marcus Johansson och Jacob Nilsson, är i final med två Chalmersstudenter i tävlingen Automation Student 2015.


Mindfulness – vägen till hållbart åldrande

2015-08-28

Ny forskning från Högskolan i Skövde visar att mindfulness kan bidra till hållbara sociala relationer och till att skapa mening i livet genom att bland annat användas som egenvård i påfrestande situationer.


Festligt välkomnande av nya studenter

2015-08-27

Med traditionsenlig pompa och ståt välkomnas 1600 studenter på måndag morgon till Högskolan i Skövde. Hela campus kläs i färger och de nya studenterna möts av introduktionsveckor fyllda med aktiviteter och festligheter som stand-up, studentmässa, flottrace, kortege och mycket annat.


Unik forskning uppstår i mötet mellan högskolorna

2015-08-27

När Högskolan i Borås expertis inom textil och materialteknik möter Högskolan i Skövdes expertis inom informationsteknologi händer spännande saker. Under ett forskningsmöte den 26 augusti i Borås presenterades bland annat en robot som styrs med hjälp av en handske och som i framtiden kan komma att underlätta människans samarbete med robotar och andra maskiner.


Högskolan i Skövde representerade på utställning i Mexiko

2015-08-25

Högskolan i Skövde finns just nu representerade på Meta Narrativas; en utställning om digitala berättelser som arrangeras av Iberoamerikanska Universitetet i Mexico City.


95 avgiftsskyldiga studenter har tackat ja till Högskolan i Skövde

2015-07-20

Den internationella antagningsomgången till höstens kurser och program stängde 15 januari. Under våren har 95 avgiftsskyldiga studenter tackat ja till den plats de antagits till.


Excellent lärmiljö viktigt när Högskolan i Skövde antar nya studenter

2015-07-13

Högskolan i Skövde fortsätter att öka när det gäller antal personer som söker sig till våra grundutbildningsprogram. Av dessa har nu 1 968 personer fått besked om att de antagits till sin valda utbildning och är välkomna att tacka ja till studier senast 31 juli. Ytterligare 2 641 har fått positivt besked om att de är antagna till en kurs under hösten. Extra roligt att uppmärksamma är att vår satsning på kvinnor inom dataspel gett frukt då vi antagit 45 procent fler kvinnor till dessa utbildningsprogram i år jämfört med 2014.


Ökad konkurrenskraft med Kunskapsdriven industri

2015-07-05

Samverkansplattformen Kunskapsdriven industri är ett utvecklingsprojekt vars mål är att skapa en regional attraktionskraft inom styrkeområdet Virtual Engineering, detta genom att kraftsamla, synliggöra och positionera regionens samlade kompetens. – Industrin står inför nya utmaningar i det industriella ledarskapet som handlar om att öka förutsättningar till individer i företag som ger dem möjlighet att tänka ut nya idéer och utveckla dessa. Vi vill få företag att sätta kontinuerlig innovation på sin dagliga agenda, säger Kenneth Johansson, processledare för Kunskapsdriven industri.


Högskolan i Skövde bidrar med expertis i Almedalen

2015-06-16

Under årets Almedalsvecka finns experter från Högskolan i Skövde för att i olika seminariesammanhang bidra med sina specialistkunskaper. Innehållet sträcker sig från ungdomsdemokrati till jämställdhet i spelvärlden och öppna standarder.


Forskning: Effektivare informationshantering ger bättre vård

2015-06-09

Vård och omsorg står inför omfattande utmaningar att nå hög kvalitet i mötet med vård- och omsorgstagare. Tillgången till patientinformation och medicinsk kunskap är därför en nyckelfråga för att skapa förutsättningar för en sådan vård. Stora förväntningar ställs på att IT-systemen ska kunna bidra till att förbättra vårdkvaliteten och det är därför viktigt att IT-systemen utvecklas från ett processorienterat sätt där patienten är central och aktiv medaktör, menar Hanife Rexhepi som presenterar sin licentiatavhandling vid Högskolan i Skövde i mitten av juni.


Akademi och näringsliv samverkar inom området biomarkörer

2015-06-03

Akademi och näringsliv samverkar inom området biomarkörer Området biomarkörer är brett och applicerbart inom flera olika fält. Inom medicinen fungerar biomarkörer som ett hjälpmedel för diagnos och inom miljömedicinen kan man med biomarkörernas hjälp få reda på hur olika gifter påverkar miljön. Både akademi och näringsliv ser ett stort behov av att utveckla området vidare – och det gör man nu, med ett nytt masterprogram inom området.


Forskning visar på vilket sätt modeller kan bidra till verksamhetsmål

2015-06-01

Den 3 juli försvarar Julia Kaidalova sin licentiatavhandling: "Towards a definition of the role of enterprise modeling in the context of business and IT alignment". Denna licentiatuppsats undersöker hur man med hjälp av modeller kan säkerställa att utvecklingen av IT-system bidrar till verksamhetsmål.


Forskare från Högskolan i Skövde bidrar till Kammarkollegiets vägledning för upphandling av IT-system

2015-05-28

Forskare vid Högskolan i Skövde har på uppdrag av Kammarkollegiet analyserat vilka standarder som uppfyller kraven för en öppen standard och därmed kan rekommenderas till svenska myndigheter. Resultatet bidrar till Kammarkollegiets riktlinjer för användning av öppna standarder vid upphandling av programvaror och tjänster inom offentlig sektor.


Styrelsen vill att rektor stannar till 2019

2015-05-22

Högskolan i Skövdes styrelse kommer att vända sig till regeringen och föreslå att Sigbritt Karlsson omförordnas för en andra rektorsperiod, detta beslutade styrelsen vid dagens möte. Om regeringen följer högskolestyrelsens rekommendation förlängs Sigbritt Karlssons förordnande som rektor fram till sommaren 2019.


​Forskning: Högskolan i Skövde släpper spel som inkluderar personer med synnedsättning

2015-05-20

En forskargrupp vid Högskolan i Skövde har under det senaste året utvecklat ett äventyrsspel som kan spelas både av seende spelare och spelare med olika grader av synnedsättning. Spelet, som heter Frekvens Saknad, är anpassat för telefoner och surfplattor och finns att ladda ner gratis från den 20 maj.


Guldäpplet från studenterna till bästa lärarna

2015-05-13

Rekordmånga nomineringar har kommit in till årets Guldäpple. Guldäpplet är en utmärkelse som studenterna genom Studentkåren ger till de allra skickligaste lärarna.


Fler kvinnor söker till dataspelsutbildningarna i Skövde

2015-05-05

Över 40 procent av de som söker en dataspelsutbildning i Sverige inför hösten 2015 söker sig till Högskolan i Skövde – och antalet kvinnor som söker till spelutbildningarna i Skövde har ökat med över 50 procent jämfört med förra året.


QI – Ett nätverk som stöttar ingenjörskvinnor

2015-05-04

Den 6 maj startar Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde upp ett nätverk för ingenjörer - ett nätverk som bland annat har som mål att skapa ett större intresse för för ingenjörsutbildningar bland kvinnor. Nätverket vill även lyfta inspirerande förebilder som är kvinnor inom yrkeskåren samt arbeta för en jämställd bild av ingenjörsyrket.


Högskolan i Skövde behåller sitt höga söktryck

2015-04-17

Anmälningstiden för landets högskoleutbildningar har just gått ut och antalet individer som sökt ett program på Högskolan i Skövde har ökat. Nationellt sett redovisas en minskning av antalet sökande individer jämfört med förra året.


Skövde kommun och Högskolan i Skövde samarbetar för att öka ungdomars inflytande

2015-04-14

Sedan två år tillbaka samarbetar Skövde kommun och Högskolan i Skövde inom området ungdomspolitik för att öka ungdomars inflytande och ta tillvara ungdomars intresse av att delta i kommunens utveckling. Samarbetets första fas, som bland annat inkluderar forskning på området, ligger delvis till grund för regeringens demokratiutredning och resultaten kommer att presenteras under årets Almedalsvecka.


Högskolan i Skövdes rektor blir expert i regeringens forskningsberedning

2015-04-09

Högskolan i Skövdes rektor, Sigbritt Karlsson, blir en av expertledamöterna i regeringens forskningsberedning. Beredningen fungerar som rådgivare i arbetet med den kommande forskningspropositionen.


Sommarjobb för ingenjörsstudenter stärker Skaraborgsregionen

2015-04-08

Att sommarjobba med det man utbildar sig till är en dröm för många studenter – och för ingenjörsstudenter vid Högskolan i Skövde är det en verklighet. Under sommarveckorna erbjuder ett tiotal industriföretag runtom i Skaraborg ett 30-tal platser till Högskolans Produktion- och Maskiningenjörer.


Högskolan i Skövde satsar på folkhälsovetenskap

2015-04-07

Intresset för folkhälsa ökar mer och mer - och därmed även efterfrågan att utbilda sig inom området. Högskolan i Skövde storsatsar på ämnet folkhälsovetenskap. Satsningen innebär nyrekryteringar av ett flertal professorer och introduktion av ett folkhälsovetenskapligt kandidatprogram på distans.


Hongkong nästa för Skövdestudent

2015-03-26

Sofia Fröjdman börjar i höst sitt tredje år på User Experience Design-programmet vid Högskolan i Skövde, ett område som utvecklas mer och mer. Och till hösten påbörjar hon livet som utbytesstudent i Hongkong där hon bland annat ska studera datavetenskap under ett halvår.


Forskning: Micro-RNA - nyckeln till tidig diagnos av livmodercancer

2015-03-25

Cancer i livmodern är den vanligaste gynekologiska cancerformen för kvinnor i västvärlden. Sanja Jurcevic är doktorand vid Högskolan i Skövde och disputerar inom kort vid Örebro universitet. Hon har i sin forskning studerat så kallat mikro-RNA som kan användas för att snabbare diagnosticera livmodercancer – vilket skulle kunna ge ett bättre utgångsläge för många som drabbas.


Avbrott – arbetsmiljöproblem eller en skön paus?

2015-03-24

Du får mejl varje halvtimma, din arbetskollega behöver hjälp och Internet slutar fungera. Det är exempel på vanliga avbrott som kan förekomma under en arbetsdag. Rebecca Andreasson vid Högskolan i Skövde har i sitt masterarbete studerat just avbrott och vilka typer av avbrott som finns på en arbetsplats.


Earth Hour-veckan på Högskolan: klimatteater, bokmarknad och hållbar mat

2015-03-19

Lördagen den 28 mars 2015 är det dags för världens största miljömanifestation; Earth Hour. På Högskolan i Skövde uppmärksammar man Earth Hour-veckan med klimatteater, bokmarknad och hållbar mat på Campus.


Forskning: Lunchpromenaden – en D-vitamininjektion för kroppen

2015-03-18

Dennis Larsson, professor i biomedicin vid Högskolan i Skövde, har forskat inom området D-vitamin sedan 1994 och understryker vikten av att få i sig D-vitamin året om för att må bra och för att förebygga sjukdomar.


Ny säsong av realityserien Kaffe & 28 kvadrat

2015-03-13

Högskolan i Skövde var 2014 först ut av alla svenska lärosäten med att sända en egen realityserie med studenter i rollen som sig själva. Nu är det dags för säsong två. Den 16 mars visas första avsnittet i den nya säsongen – och i år får vi får följa två studenter en hel termin.


En modernare mjölk tog hem priset i Drivhuset24

2015-03-09

Att arbeta med problemlösning och kreativitet 24 timmar i sträck låter som en omöjlig uppgift. Men det är något som ett trettiotal studenter från eftergymnasiala lärosäten i Skaraborg fick testa på under tävlingen Drivhuset24, och det med bravur. Vinnaren blev fem studenter från Högskolan i Skövde och BYS som hade ett förslag på hur man ska göra det mer attraktivt att dricka mjölk.


Plugga lokalt och jobba globalt

2015-03-04

En spännande tid väntar ingenjörsstudenterna Andreas och Jessica vid Högskolan i Skövde. Under våren kommer de göra sitt examensarbete i Kina. Men äventyret slutar inte där. Till sommaren tar de examen och ska ut i arbetslivet som automatiseringsingenjörer, ett yrkesval med många möjligheter.


Ex-jobb utomlands? Just nu har Högskolan 5 MFS-stipendier att dela ut

2015-03-03

Minor Field Studies (MFS) är ett Sida-finansierat stipendium som kan sökas av studenter som ska skriva uppsats på grund- eller avancerad nivå (kandidat-, magister- eller masternivå). Stipendiet är på 27 000 kr och är till för att stödfinansiera resan till landet och uppehället medan man hämtar in material till sin uppsats.


Game Developers Conference och Game Connection

2015-03-03

Sweden Game Arena storsatsar på Game Developers Conference i San Francisco i år. Game Developers Conference, GDC, är en av världens största dataspelskonferenser. Parallellt med konferensen arrangeras dessutom Game Connection, GC, en arena för affärsmöten och trendspaning inom dataspelsbranschen.


Forskning: Söker facit till ett långt och friskt liv

2015-02-26

Aktiva seniorer i Skövde och Borås sitter inne på svaret. De vet hur man gör för att leva länge och hålla sig frisk. Nu ska forskare från Borås och Skövde undersöka deras gener i kombination med beskrivningar av deras livsstil, för att få en inblick i hur man gör.


Forskning: HPV möjlig orsak till prostatacancer

2015-02-19

Prostatacancer är ett ökande hälsoproblem bland män i Sverige och en persons sexuella bakgrund kan vara en riskfaktor. Neha Singh, forskare vid Högskolan i Skövde, publicerade nyligen en artikel i Nature Publications som visar att patienter med prostatacancer också har en HPV-infektion. Det öppnar upp för möjligheten att i framtiden kunna vaccinera även män med HPV-vaccin på samma sätt som man gör med unga kvinnor idag för att förebygga livmoderhalscancer.


Sommarkurs på konsthall förenar spelkultur med konst

2015-02-10

Spelutveckling kombineras med konst när Akademin Valand och Högskolan i Skövde startar en ny sommarkurs, förlagd till Konsthallen, Skövde kulturhus. Tillsammans med lärare och internationella gästföreläsare ska kursdeltagarna utforska relationen mellan konst, lek och spel.


Forskning: Stärkta relationer efter samtal om e- och IT-tjänster

2015-02-10

Kunder och leverantörer från såväl privat som offentlig sektor möts och pratar om e- och IT-tjänster tillsammans med forskare. På så sätt kan kundrelationen stärkas och e-tjänster utvecklas som ger större nytta för alla parter. Samtalen är en del i ett forskningsprojekt om framtidens e-tjänster. Flera stora företag är involverade.


En verksamhet väl rustad för framtiden

2015-02-06

Högskolan i Skövdes styrelse har fastställt lärosätets årsredovisning för 2014. Utbildningarna håller god kvalitet och forskarna får i allt högre grad sina resultat publicerade. Bokslutet visar på ett ekonomiskt överskott. Verksamheten är sammanfattningsvis väl rustad för framtiden.


Stor solcellssatsning på Högskolan i Skövde

2015-02-05

1000 kvadratmeter solcellspaneler, egenproducerad el till delar av Campus och tre laddningsstolpar för elbilsparkering. Det är vad som kommer ta form under våren 2015 på Högskolan i Skövde. Fastighetsägaren Akademiska Hus och Högskolan i Skövde satsar gemensamt i solcellsanläggningen som även kommer att användas till forskning och undervisning.


Skövdes spetsområde inom dataspel lyfts fram i IVA-rapport

2015-02-04

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har släppt en ny rapport: ”Mobilisering för ökad regional attraktionskraft”. I densamma lyfts Skövde och dess satsning på dataspel fram som ett exempel där uthålligt arbete med ett spetsområde bidrar till ökad regional konkurrens- och attraktionskraft.


Kårordförande med studenternas bästa i fokus

2015-02-03

Vid årsskiftet fick Studentkåren vid Högskolan i Skövde en ny ordförande; Aiat Almansour. Aiat vill lägga fokus på studenterna och göra dem medvetna om vad Studentkåren kan hjälpa studenterna med. Aiat har en förhoppning om att föra Studentkåren vid Högskolan i Skövde framåt i utvecklingen under 2015.


Ny kurs fokuserar på djurs beteende i djurparker

2015-02-02

Djurparksdjurens biologi och beteende är en nystartad distanskurs som anordnas av Högskolan i Skövde, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Skara och Stiftelsen Nordens Ark i samarbete. Syftet med kursen är att lära sig mer om hur djur beter sig på en djurpark, kopplat till djurens biologi.


Minneslåda ger äldre ökat välbefinnande

2015-01-27

Sjuksköterskestudenten Roberta Eriksson vid Högskolan i Skövde blev i december en av sex finalister till Queen Silvia Nursing Award. Robertas bidrag var en individuell minneslåda som ska hjälpa äldre med demens att minnas positiva minnen och få ökat välbefinnande.


Ny yrkeshögskoleutbildning inom dataspelsutveckling till Skövde

2015-01-22

Onsdagen 21 januari meddelade Myndigheten för yrkeshögskolan att tillstånd att bedriva yrkeshögskoleutbildningen Dataspelsutvecklare inom Design/Scriptning och Programmering beviljats för start i september vid Folkuniversitet i Skövde. Utbildningen är ett samlat initiativ från branschen, Högskolan i Skövde och Gothia Science Park (GSP).


Forskning: Vätternrödingen straffas dubbelt av ett varmare klimat

2015-01-21

Storrödingen betraktas idag som akut hotad och i Vättern har beståndet minskat kraftigt sedan 1950-talet. Åtgärder mot överfiske och inplanterade konkurrenter har under senare år förbättrat läget för vätternrödingen något, men den hotas nu också av ett varmare klimat. Varma vintrar har nämligen gjort det svårare för rödingen att hitta föda, och det gäller både nykläckta yngel och större fiskar. Detta visar en studie som letts av Tomas Jonsson, lektor i teoretisk ekologi vid Högskolan i Skövde, och som är publicerad i Nature Communications.


Terminstart vid Högskolan i Skövde

2015-01-16

Nytt år betyder nya kurs- och programstarter vid Högskolan i Skövde. Även i januari. Till vårterminsstarten 2015 har Högskolan antagit totalt 2425 nya studenter – bland annat startar ett 90-tal nya sjuksköterskestudenter och runt 15 yrkeslärarstudenter.


Varmt bemötande i ett kallt Skövde

2015-01-15

I dagarna välkomnas de nya internationella studenterna till Högskolan i Skövde. Totalt 80 internationella studenter kommer att tillbringa vårterminen i Skövde och för de flesta det är första gången i Sverige. Mångfalden bland studenterna är stor; 25 länder är representerade bland studenterna.


Forskning: Ditt husdjur gör dig gladare

2015-01-08

Hunden är människans bästa vän, sägs det. Och kanske ligger det mycket mer i uttrycket än man kan tro. Linda Handlin, som forskar vid Högskolan i Skövde, menar att när en hundägare interagerar med sitt djur sker en höjning av hormonet oxytocin - ett hormon som minskar stress, ökar välbefinnande och helt enkelt gör oss gladare.


”Årets förening” Safir strävar mot nya mål

2014-12-29

På ett år har Högskolan i Skövdes nya ekonomförening fått stor framgång. I årsskiftet 13/14 startades föreningen Safir upp med målet att bli ett stöd och även en representation för ekonomistudenterna vid Högskolan i Skövde. Den 16 november tilldelades Safir utmärkelsen ”årets förening” av Sveriges ekonomföreningars riksorganisation, som ett kvitto på årets framgång. Med det i ryggen ser de nya styrelsemedlemmarna i Safir ljust mot framtiden.


Högskolan i Skövde utvecklar sin forskning i samarbete med KK-stiftelsen

2014-12-22

Åtta nya doktorander kan tas in till företagsforskarskolan ApplyIT (nuvarande IPSI) . Fyra nya forskningsprojekt kan startas och två nya medarbetare med viktig specialkompetens kan rekryteras. Högskolan i Skövde fortsätter att utveckla sin forskning med stöd av KK-stiftelsen, som beslutat om finansiering inför 2015.


Tacksamhet gör dig gladare och nöjdare med julen

2014-12-19

Julhelgen är till för att spendera mer tid med nära och kära och ofta kan man känna lite extra tacksamhet under julfirandet. Enligt Kristoffer Ekman, adjunkt i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde leder kontinuerlig utövning av tacksamhet till ökat välbefinnande.


Forskning: Snabbare diagnostik av blodförgiftning räddar liv

2014-12-18

Sepsis, även kallat blodförgiftning, är ett livshotande tillstånd som uppträder i kroppen som svar på en infektion. Sjukdomstillståndet uppstår ofta snabbt, ibland på några timmar. Varje timmas fördröjning av antibiotikabehandling ökar risken att dö, därför är det viktigt att snabbt kunna diagnosticera drabbade patienter. Forskare vid Högskolan i Skövde och Unilabs AB samt läkare vid Skaraborgs sjukhus samarbetar i ett gemensamt forskningsprojekt för att hitta vägar att snabbare diagnostisera sepsis – och rädda liv.


Forskning: Människans interaktion med autonoma robotar

2014-12-17

För människor är det naturligt och relativt enkelt att tolka andra människors sociala signaler och rörelsemönster, men när det är tekniska system vi ska interagera med, som en robot eller en självkörande bil, kan det uppstå problem. En stark distribuerad forskningsmiljö som leds av forskare vid Högskolan i Skövde har nu fått finansiering från KK-stiftelsen för att närmare studera människans interaktion med sådana autonoma system.


Forskning: Forskningsprojekt får anslag från Barncancerfonden

2014-12-16

Barncancerfonden har presenterat deras framtida finansiering av forskningsinsatser, som är valda utifrån höstens ansökningar. Katarina Ejeskär, lektor i biomedicin vid Högskolan i Skövde, är en av de forskare som finansieras. Katarinas projekt som forskar i barntumörer får 400 000 kronor för kommande två år.


Så utvecklar Högskolan i Skövde verksamheten

2014-12-11

Styrelsen för Högskolan i Skövde har sammanträtt och slagit fast budgeten för 2015. Bland satsningarna finns bland annat 15 miljoner kronor för att Högskolan i Skövde ska dra till sig mer forskningsmedel från EU. Därtill informerades styrelsen om nya utbildningsprogram samt förstärkning av samarbeten i Skaraborg på vårdområdet och inom industrin. Ytterligare en aktuell fråga var hur det rikspolitiska budgetläget påverkar Högskolan i Skövde.


Kreativitet och nytänkande ger pris

2014-12-05

Under höstterminen har studenter på Högskolan i Skövde haft chans att delta i en tävling där de skulle ge sin bild av Högskolan i Skövdes ledord ”You create reality”. Bidrag av alla former var välkomna då huvudsaken var att tänka kreativt och att skapa något som representerar ledorden. Förstapriset i tävlingen går till studenten Evelina Waara.


Juleljusen på Högskolan i Skövde följer hållbarhetstrenden

2014-12-05

Vid första advent installerades adventsljusstakar med hållbart ljus på Högskolan i Skövde. I år ersätts vanliga glödlampor i ljusstakarna med LED-lampor – en liten men symbolisk del av Högskolan i Skövdes modernisering av ljuskällor


Forskning: Effektivare informationssökningar i stora textmassor

2014-12-02

I dagens digitala samhälle både skapar och lagrar vi mer information än tidigare, vilket kräver nya metoder för att söka information i stora mängder data. Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås samarbetar just nu i ett forskningsprojekt för att hitta nya, effektivare sätt att söka information i stora textmassor.


Dataspelsguru inom Game Writing föreläser på Högskolan i Skövde

2014-12-02

Spelindustriveteranen och författaren till boken Slay the Dragon! Writing Great Video Games Robert Bryant föreläser vid Högskolan i Skövde den 4 december för studenter inom dataspelsutveckling.


Skövde Academic Game Award delas ut för andra året

2014-12-01

2 december delas Skövde Academic Game Award ut för andra året. Utmärkelsen instiftades av kommunstyrelsen i Skövde 2013, i syfte att uppmuntra unga dataspelstalanger på Högskolan i Skövde och uppmärksamma spelutveckling som en del i Skövdes identitet. Vinnaren av Skövde Academic Game Award får ta emot ett stipendium på 20 000 kr.


Forskning: Ny metod banar väg för mer hållbart fiske

2014-11-24

I dagsläget finns en stor osäkerhet kring fiskbeståndet i världens hav och det är både svårt, tidskrävande och kostsamt att samla in information om hur bestånden ser ut. Forskare vid Högskolan i Skövde har nu tagit fram en helt ny metod för att kunna övervaka fiskbeståndet i våra vatten i realtid, vilket gör det enklare att räkna ut fiskerikvoter på ett mer hållbart resurseffektivt sätt.


Högskolan i Skövde i tio-i-topp i nationell kvalitetsranking

2014-11-20

När Universitetskanslersämbetet nu har slutfört sin stora kvalitetsutvärdering av utbildningarna vid Sveriges alla lärosäten kan man konstatera att Högskolan i Skövde hamnar på en sjundeplats nationellt av de 27 lärosäten som fått minst tio utbildningar granskade. Det framgår av en färsk rapport av Mats Ericsson, professor vid KTH.


Från Studentkåren till Silicon Valley

2014-11-18

Under årsskiftet byter studentkåren skepnad och välkomnar in nya medlemar, och samtidigt tackar Högskolan i Skövde detta års medlemmar för ett händelserikt år. En av de som avgår är Emil Forslund som varit kårordförande under 2014. Nya utmaningar väntar för Emil då han ska tillbringa sitt sista halvår som student på ett företag i Silicon Valley, Kalifornien.


Forskning: Användarmedverkan ger bättre e-tjänster

2014-11-17

E-tjänster används allt mer av offentliga myndigheter för att kommunicera med invånare och företag. Om invånare och företag själva får vara med i processen att ta fram e-tjänster ökar chanserna att de upplevs som bättre och enklare att använda, menar Jesper Holgersson, som doktorerar vid Högskolan i Skövde i slutet av november.


Pris till forskning inom kognitionsvetenskap

2014-11-12

Skaraborgs Akademi delar varje år ut ett pris till den bästa avhandling vid Högskolan i Skövde. I år heter pristagaren Henrik Svensson, biträdande lektor i informationsteknologi. Den prisvinnande avhandlingen handlar om hur simuleringar ligger bakom våra tankar. Prissumman ligger på 10 000 kronor och skänks årligen av Länsförsäkringar Skaraborg.


Studenter ska inspirera som klimatambassadörer

2014-11-10

Klimatsmart livsstil blir ett populärare begrepp i takt med att varningar om växthuseffekten och andra miljöfaror blir fler och allvarligare. Men vad kan man göra för att försöka rädda miljön och hur lever man klimatsmart? Det är det som Högskolan i Skövdes klimatambassadörer försöker lära sig i den nya kursen ”klimatambassadör för klimatsmart samhälle”.


Nöjda medarbetare vid Högskolan i Skövde

2014-11-06

Högskolan i Skövde har genomfört en medarbetarundersökning bland sina anställda. Resultatet är generellt sett positivt och står sig väl i relation till andra jämförbara verksamheter.


Jämställdhet i fokus på spelmässa

2014-10-27

Sexismen i dataspelsbranschen har lyfts fram i media den senaste tiden. När Högskolan i Skövde tar plats på den stora spelmässan Comic Con Gamex i Stockholm visar man att man arbetar aktivt med sådana etiska frågor i sina utbildningar – i montern har man en uppställning med jämställdhetsambassadörer tillika dataspelsutvecklare.


DONNA, kvinnor i dataspelsbranschen och #gamergate

2014-10-23

Fyra snabba frågor till Jenny Brusk, lektor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde, med anledning av "Gamergate", dess motreaktion och den senaste tidens eskalerande trakasserier mot kvinnor i dataspelsbranschen.


Distriktssköterskeutbildning i det absoluta toppskiktet nationellt

2014-10-22

Universitetskanslerämbetet offentliggjorde idag resultaten från sin senaste utvärdering som granskat totalt 134 utbildningar till specialistsjuksköterska i Sverige. Utbildningen till distriktssköterska vid Högskolan i Skövde har granskats och får omdömet ”mycket hög kvalitet”.


Fortsatt ökat söktryck till Högskolan i Skövde

2014-10-20

Antalet förstahandssökande till vårens program på Högskolan i Skövde ökar med 26 procent enligt statistik från Universitets- och högskolerådet. Också antalet sökande till kurser ökar med 13 procent jämfört med föregående år.


Forskning: Extra ebolautbildning för studenter

2014-10-16

Allteftersom sjukdomen ebola skördar sina offer i Afrika förbereder sig omvärlden på olika sätt för att möta risken för spridning. Även på Högskolan i Skövde vidtar man åtgärder och lyfter in ett extra utbildningstillfälle för studenter som studerar immunologi för att skapa större kunskap om hur den aktuella sjukdomen attackerar immunförsvaret.


Teknikcollegedag ska inspirera gymnasieelever

2014-10-14

Onsdagen den 15 oktober bjuder Högskolan i Skövde in teknikstuderande gymnasieelever till en temadag om framtidens teknik. Eleverna kommer att få träffa forskare och delta i olika experiment och övningar. Eleverna som deltar i dagen går alla på en gymnasieskola som ingår i Teknikcollege.


Spelteknologi i vandringsutställning

2014-10-14

Hur förhåller vi oss egentligen till begreppet tid? Det frågar sig Regionmuseet Kristianstad genom utställningen Det ligger i tiden – en vandringsutställning producerad i samarbete med Högskolan i Skövde. Dataspelsinspirerade interaktiva stationer ska leda besökaren genom utställningen som öppnar den 26 oktober och kommer att visas på olika museer runtom i Sverige.


Forskning: Bröstcancerforskning vid Högskolan i Skövde

2014-10-13

I oktober sätts extra fokus på bröstcancer i media, på företag och i organisationer. Vid Högskolan i Skövde pågår kontinuerligt forskning om ämnet bröstcancer, vilka risker som finns, och hur livet för en drabbad kan underlättas med hjälp av fysisk träning.


Elever från Västerhöjd provar på studentlivet

2014-10-07

Elever från gymnasieskolan Västerhöjd i Skövde testar på livet som student på Högskolan i Skövde under veckan. Under dagarna erbjuds de att gå på ordinarie föreläsningar, introduceras i biblioteket, träffa utbytesstudenter och Studentkåren i Skövde.


Noel Sharkey blir Högskolan i Skövdes första hedersdoktor

2014-10-06

Den 10 oktober firar Högskolan i Skövde akademisk högtid med professorsinstallation och lärosätetes första doktorspromovering. Samtidigt promoveras professor Noel Sharkey, brittisk forskare i robotik, till hedersdoktor i informationsteknologi vid lärosätet. Sharkey blir Högskolan i Skövdes första hedersdoktor.


Industriveteraner i den svenska spelbranschen möts när Microsoft Game Camp i Skövde avslutas

2014-10-02

Microsoft Game Camp Sweden har under sex månader samlat en stor del av Sveriges mest talangfulla spelutvecklare från Högskolan i Skövde. När eventet avslutas idag får dessa talanger möta trion som i början av 1990-talet var en stor del av det som lade grunden till det svenska spelunder, som år efter år utvecklas explosionsartat: Fredrik Liljegren, Martin Walfisz och Peter Zetterberg.


Ex-jobb utomlands? Sök MFS-stipendium senast 1 november

2014-10-02

Internationella erfarenheter, kontakter utomlands och en förmåga att tänka nytt är något som efterfrågas av dagens arbetsgivare. Nu har du som student vid Högskolan i Skövde möjlighet att göra något utöver det vanliga med ditt examensarbete. Ansök om ett MFS-stipendium och var med och förändra världen!


Magisterutbildningen i pedagogik vid Högskolan i Skövde har hög kvalitet

2014-10-01

UK-ämbetet offentliggjorde idag resultaten från den rikstäckande utvärdering som granskat totalt 57 utbildningar i pedagogik, didaktik och utbildningsvetenskap i Sverige. Högskolan i Skövdes magisterutbildning i pedagogik har granskats och får omdömet ”hög kvalitet” av Universitetskanslerämbetet.


När kulturarv möter spelteknologi

2014-09-29

Idag gestaltas vårt kulturarv allt mer virtuellt, i olika digitala medier. De nya medierna öppnar upp nya kommunikationsvägar för besöksmålsutveckling. Den 1-2 oktober arrangerar Högskolan i Skövde för tredje året i rad ett seminarium om kulturarv och spelteknologi; en mötesplats för spelutvecklare och kulturarvsaktörer.


Studenter från Högskolan i Skövde hjälper till i renoveringen av Vasaskeppet

2014-09-26

Regalskeppet Vasa vittrar sönder, och för att Vasamuseet ska kunna bevara skeppet intakt i 1000 år behövs akut renovering. Studenter från Högskolan i Skövde har i sitt examensarbete bidragit med ny kunskap för att rädda Vasaskeppet.


Högt internationellt söktryck till Högskolan i Skövde

2014-09-23

Universitets- och högskolerådet har nu kommit med en rapport om att sökande till internationella utbildningar vid svenska lärosäten minskar med 20 procent. Men Högskolan i Skövde visar på positiva siffror – antalet sökande till våren har här ökat med 60 procent jämfört med föregående år.


ForskarFredag – Hur fungerar allt egentligen?

2014-09-22

Fredagen den 26 september mellan 12:30–16:00 arrangerar Högskolan i Skövde ForskarFredag tillsammans med Balthazar Science Center i Skövde. Besökarna bjuds på en spännande mix av experiment, workshops och pröva-på-aktiviteter. En vetenskapsmässa och ett science-slam står bland annat på programmet och evenemanget är helt gratis att besöka.


Supermentoråret inleds på Högskolan i Skövde

2014-09-17

Det har vuxit stadigt sedan starten för tio år sedan och det här läsåret passerar mentorprogrammet på Högskolan i Skövde för första gången den magiska gränsen hundra mentorpar. Så många studenter och lika många mentorer är inbjudna till den första gemensamma träffen för hösten på torsdag 18 september.


Forskning: Instruktörens roll underskattad i lärospel

2014-09-16

Vissa typer av dataspel används inom utbildning och träning. Dessa spel, kallade serious games, är i stort behov av en aktiv instruktör som kan leda och stötta spelarna genom spelupplevelsen. Doktoranden Anna-Sofia Alklind Taylor, som i dagarna presenterar sin forskning vid Högskolan i Skövde, har studerat hur dataspel ska designas för att bättre stödja dessa instruktörer.


Examensarbete: Digitalisering begränsar äldre

2014-09-11

Hur påverkar digitaliseringen i samhället egentligen äldre som inte vuxit upp med digital teknik? Det har Eva-Maria Ternblad, nyexaminerad student vid Högskolan i Skövde, undersökt i sitt examensarbete. Specifikt har hon kikat på hur kollektivtrafikens digitaliserade tidtabeller påverkar äldre i vardagen.


Svensk spelindustri i stark tillväxt

2014-09-11

Svensk spelindustri står starkare än någonsin. Och fortsätter växa explosionsartat. I Spelutvecklarindex 2013, som släpps idag, kan konstateras att tillväxten i omsättning är 80 procent högre jämfört med förra året och att svenska spelföretag omsätter 6,55 miljarder kronor. Skövde och Göteborg befäster sina positioner på topp 5-listan av svenska kommuner med flest spelföretag.


Faddrar ger nya studenterna ett bra första intryck

2014-09-08

Under introveckan på Högskolan i Skövde arbetar ett 170-tal studentfaddrar med att hjälpa de nya studenterna tillrätta i studentlivet. Vad innebär det egentligen att vara fadder? Följ med så tar vi rygg på Moa Grandin som är fadder för första gången.


Student gav virtuell rundtur i Boulogner under matfestivalen

2014-09-04

Max Mellhage som studerar magisterprogrammet Medier, estetik och berättande på Högskolan i Skövde, arbetar med en virtuell visualisering av den gestaltningsplan som finns för Skövdes stadspark Boulogner. Projektet presenterades i ett tält under Skövdes Matfestival där besökare kunde lämna synpunkter och förslag på utformningen av Boulogner.


Forskare från Högskolan i Skövde leder EU-seminarium

2014-09-02

Uppdraget att leda ett EU-seminarium om IT-frågor ges inte till vem som helst. När ett seminarium om öppna standarder och inlåsningseffekter hålls den 9 september leds seminariet av Björn Lundell, biträdande professor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde.


Rektor Sigbritt Karlsson hyllas med Skövde kommuns förtjänsttecken

2014-08-30

I samband med årets Matfestival i Skövde delade Skövde kommun ut sitt nyinstiftade förtjänsttecken för första gången. Sigbritt Karlsson, rektor vid Högskolan i Skövde, var en av de fyra personer som tilldelades priset.


Högskolan i Skövde välkomnar världen med kärleksmums

2014-08-29

På måndagseftermiddagen välkomnade Högskolan i Skövde höstterminens ungefär 150 internationella studenter för en introduktion. De internationella studenterna kommer från cirka 30 olika länder. För de flesta av dem är det första gången de besöker Skövde, och Sverige, och de fick med sig många goda råd på vägen:


Forskning: Att förebygga sexuell grooming mot barn på nätet

2014-08-29

”Sexuell grooming” online innebär att vuxna tar kontakt med barn i ett sexuellt syfte via internet. Barnen riskerar att utsättas för övergrepp och i vissa fall leder dessa kontakter även till ett fysiskt möte där barn riskerar ytterligare övergrepp. Forskare vid Högskolan i Skövde startar nu upp ett forskningsprojekt för att öka barns säkerhet på nätet i samarbete med stiftelsen Change Attitude.


Högskolan i Skövde bjuder in till valdialog

2014-08-25

Den 9 september bjuder Högskolan i Skövde in till valdialog och frukost – ett öppet forum där samtliga riksdagspartier är inbjudna och får berätta sin vision om framtidens utbildningspolitik med fokus på högre utbildning, forskning och samverkan.


Stand-up, studentmässa och kortege under introduktionsveckan

2014-08-21

I höst startar 1800 nya programstudenter vid Högskolan i Skövde. Deras första vecka är fullmatad med introduktionsaktiviteter och avslutas fredag den 5 september med traditionsenlig kortege genom centrala Skövde och festligheter i Boulognerskogen som även är öppna för allmänheten. De nya studenterna välkomnas bland annat av rektor Sigbritt Karlsson och kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson.


Mentorskap – ett lyckat samarbete mellan högskola och arbetsliv

2014-08-18

Högskolan i Skövde stärker kontakten mellan studenter och deras framtida yrkesliv, bland annat genom ett mentorprogram där de antagna studenterna får tillgång till en personlig mentor från arbetslivet under ett läsår. Två deltagare senaste året är Miso Strbac, produktionsledare inom logistik på Volvo Group Truck Operations och Alexandra Bengtsson, student inom industriell ekonomi och logistik. Båda är överens om att mentorprogrammet varit en riktig fullträff.


DN Debatt 14 juli: ”Missa inte chansen till nya jobb i dataspelsbranschen”

2014-07-14

Med rätt satsningar från regeringen på fler utbildningsplatser, företagsnära forskning och stöd till nya företag skulle den svenska dataspelsbranschen på tio års sikt kunna växa från dagens 2 000 till upp emot 20 000 anställda.


Västra Götalandsregion storsatsar på dataspel

2014-06-26

Regionutvecklingsnämnden tog idag beslutet att storsatsa på dataspelsbranschens fortsatta utveckling och tillväxt i Skövde. Satsningen innebär att Sweden Game Arena, som drivs av Högskolan i Skövde, Gothia Innovation AB och Skövde kommun kan accelerera med kraft.


Forskning: Forskare på Högskolan i Skövde arbetar för framtidssäkra arkiv

2014-06-25

Vilka filformat ska museer och arkiv använda för att framtida generationer ska kunna ta del av de dokument, bilder och filmer vi skapar idag? Forskare på Högskolan i Skövde ingår nu i ett internationellt forskningsprojekt som ska hjälpa till att svara på frågan.


Forskning: Plantor med uppdrag att rena jord och rädda liv

2014-06-24

Arsenik är ett av de mest förekommande ämnena i jordskorpan och finns överallt i naturen. Det är också extremt giftigt för oss människor och långvarig exponering kan leda till många allvarliga sjukdomar. Forskare i molekylärbiologi vid Högskolan i Skövde har nu gjort nya framsteg och tagit fram en helt ny typ av planta som kan suga upp och lagra arsenik – i sina rötter.


Forskning: KRAFT-givande samtal stödjer äldre i vardagen

2014-06-19

I dagens vård har samtalets plats nästan försvunnit och många äldre patienter känner sig ensamma och utelämnade, speciellt vid tillfällen när de måste lära sig att hantera ohälsa i sin livssituation. Detta vill forskare vid Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås råda bot på. Genom en studie i tre olika kommuner skapar man nu utrymme för samtal, kraft och livsglädje som ger äldre stöd att hantera vardagen med långvarig smärta.


Forskning: Forskarkraft att räkna med inom framtidens e-tjänster

2014-06-18

40 forskare från högskolorna i Borås och Skövde samarbetar inom temat Informations- och kommunikationsteknik. Tillsammans bildar de en inflytelserik grupp inom forskningen kring framtidens e-tjänster.


Forskning: Dataspelsforskning inspirerar till nytt ambulansträningscenter i Skövde

2014-06-16

Ett nytt simulatorträningscenter för ambulanssjukvård i Skövde, en nationell forskningsplattform med simuleringsträning och en certifieringsorganisation för hela Sveriges ambulanssjukvård. Det håller nu på att bli verklighet genom ett samarbete mellan Högskolan i Skövde, Högskolan i Borås och Västra Götalandsregionen.


Högskolorna i Borås och Skövde vill se smartare fördelning av forskningsanslagen

2014-06-10

Sverige behöver en ny strategi när det gäller fördelning av forskningsanslagen. Det menar högskolorna i Borås och Skövde, som under årets Almedalsvecka bjuder in politiker, näringsliv och sakkunniga till diskussion.


Skövdes treenighet pratar dataspelsutveckling i Almedalen

2014-06-10

Årets Almedalsvecka närmar sig och i år kommer Sweden Game Arena, det vill säga Högskolan i Skövde, Skövde kommun och Gothia Science Park att finnas på plats och samla politiker, näringslivsrepresentanter och beslutsfattare för att skapa intresse och synliggöra vilken enorm potential som finns inom dataspelsbranschen – i synnerhet för Skövde och Sverige internationellt sett.


Lyckat samarbete mellan Stadsmuseet och Högskolan i Skövde

2014-06-09

Den uppmärksammade utställningen "Att döma av utseendet" som visats 15 mars – 31 maj på Stadsmuseet i Skövde går nu vidare till Göteborg. Den kommer där att visas på Naturhistoriska museet från 27 juni till årsskiftet.


Stipendier till nästa generations svenska spelutvecklare

2014-06-05

Idag samlades en stor del av Sveriges mest talangfulla spelutvecklare på Microsoft Game Camp Sweden för att visa upp sina spel, dela erfarenheter och ta del av inspirerande föreläsningar. Under dagen belönades tio studenter med stipendier från Microsoft, Gothia Science Park och Sparbanksstiftelsen Alfa.


Forskning: Meningsfullhet och gemenskap stärker tonårsflickors hälsa

2014-06-04

Värdelös, misslyckad, tjock och ful. Är det nästa generation svenska kvinnor på väg ut i vuxenlivet? Inte nödvändigtvis. Margaretha Larsson, universitetsadjunkt vid högskolan i Skövde, presenterar i dagarna en ny avhandling Linnéuniversitetet med nya verktyg för att stärka och stödja tonårsflickors hälsa.


Forskning: Spädbarns rörelser inspiration för robotar

2014-06-02

Människor och djur har förmågan att anpassa sig till en ständigt föränderlig värld. Att ge robotar en liknande förmåga skulle öppna upp många nya möjligheter. Cai Li (Gauss Lee), doktorand vid Högskolan i Skövde, presenterar i dagarna sin forskning om hur robotar kan ta klivet ut i en vardaglig miljö.


Skandinavisk dataspelskonferens på Högskolan i Skövde

2014-06-02

Den 3-4 juni 2014 arrangerar projektet Scandinavian Game Developers en konferens om dataspel, spelande och dataspelsutveckling på Högskolan i Skövde. Konferensen ligger i anslutning till Högskolan i Skövdes spelstudenters avslutningsvecka vilket innebär att vi erbjuder en kombination av studentarbeten på både kandidat- och magisternivå.


Forskning och internationalisering: Färre kejsarsnitt med sterila vatteninjektioner

2014-05-23

Den 24-31 maj kommer en Australiensisk forskargrupp att besöka Högskolan i Skövde. Anledningen är det gemensamma forskningsprojekt man driver med målet att minska antalet kejsarsnitt i världen. De australiensiska besökarna kommer även att föreläsa för studenter på barnmorskeprogrammet och besöka Skaraborgs Sjukhus Skövde (SkaS).


Studie av svensk marknadsföring i Saudiarabien belönas

2014-05-21

En studie på effekterna av religion och etiska värderingars inverkan på internationell marknadsföring i Saudiarabien belönas med mångfaldsstipendiet för år 2013 på Högskolan i Skövde.


Forskning: I självkörande bilar blir förarens förståelse av bilen livsviktig

2014-05-20

Med dagens teknik är det möjligt att konstruera bilar som kör mer eller mindre utan mänsklig inblandning. Men skulle du själv vilja sitta bakom ratten på en sådan bil utan att få information om bilens förmåga att köra själv eller att få indikationer om när du som förare måste ta över? Tove Helldin, som i dagarna presenterar sin doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde, har forskat om hur dessa komplexa system kan bli mer användarvänliga.


Forskning: Aggressivare bröstcancer vid kronisk exponering av kadmium

2014-05-19

Kadmium är ett känt cancerframkallande ämne. Nya studier från forskare vid Högskolan i Skövde och Dominican University of California visar nu att även en mycket låg kadmiumhalt kan vara farlig och leda till att bröstcancerceller blir mer aggressiva.


Studenter tävlar med sin affärsidé

2014-05-13

Studenterna Josefina Lönn och Joakim Sjöblom går första året på programmet Personal, organisation och ledarskap. I dagarna tävlar de med sin affärsidé "Mina tjänster" i Venture Cup och Business Challenge – och du kommer att kunna följa dem i nästa säsong av tv-serien Draknästet.


Rekordintresse för sommar- och höstterminerna

2014-05-09

När Högskolan i Skövdes styrelse samlades vid fredagens styrelsemöte rapporterade rektor Sigbritt Karlsson om goda resultat från den senaste myndighetsdialogen med utbildningsdepartementet och rekordhöga söksiffror inför såväl sommar- som höstterminerna.


Biomedicinutbildningarna kvalitetssäkras

2014-05-07

Universitetskanslerämbetet, som genomför en regelbunden kvalitetsgranskning av landets högre utbildningar, ser vissa brister i kvaliteten på biomedicinutbildningarna vid Högskolan i Skövde.


Pedagogik i fokus – nytt samarbete i Södra Ryd

2014-05-06

Tillsammans med Rydskolan och Skövdebostäder drar Högskolan i Skövde igång ett demokrati- och mångfaldsprojekt för att lyfta Södra Ryd som stadsdel – med pedagogikämnet som verktyg.


Student står pall för trycket i VM

2014-04-30

Den 1–11 maj pågår historiens första student-VM i amerikansk fotboll i Uppsala. Robin Alexandersson går första året på Ekonomprogrammet vid Högskolan i Skövde och är uttagen att representera Sverige (och Skövde) i lagets offensiva linje.


Barnmorskeprogrammet vid Högskolan i Skövde har hög kvalitet

2014-04-30

Universitetskanslerämbetet meddelade idag att barnmorskeprogrammet vid Högskolan i Skövde får omdömet ”hög kvalitet”.


Fler internationella studenter till Högskolan i Skövde

2014-04-29

Nationellt ökar antalet antagna internationella studenter till högskolor och universitet med 15 procent. Högskolan i Skövde följer trenden och ökar antalet med 16 procent inför hösten 2014.


Skövdelektor gästtonsättare i Ohio

2014-04-24

Lars Bröndum, lektor i musik på Medier, estetik och berättande på Högskolan i Skövde har blivit inbjuden som gästtonsättare för att närvara vid uruppförandet av sitt verk för Stråkorkester "Variations for String Orchestra on Hultkläppen's Polska from Bergsjö".


Rekordhögt söktryck till Högskolan i Skövde

2014-04-22

Aldrig förr har fler sökt till Högskolan i Skövde. Anmälningstiden för landets högskoleutbildningar har just stängt och Högskolan i Skövde visar på rekordhöga siffror. Igen.


Rektorer vill sköta utbildningsgranskningarna

2014-04-16

Lärosäten vill få rätten att själva svara för utbildningsgranskningar. Dessa skulle helt eller delvis ersätta Universitetskanslerämbetets utbildningsgranskningar.


Microsoft samlar nästa generations svenska spelutvecklare

2014-04-10

Idag samlas nästa generations svenska spelutvecklare på Microsoft Game Camp Sweden. Tillsammans med erfarna mentorer ska 125 spelutvecklingsstudenter i Skövde utveckla nya spel och dela med sig av sina erfarenheter. Microsoft Game Camp Sweden är ett samarbete mellan Microsoft och Sweden Game Arena som drivs av Gothia Science Park, Högskolan i Skövde och Skövde kommun.


Högskolan i Skövde vinnare när samverkan rankas

2014-04-08

För sjunde året i rad rankar Svenskt Näringsliv samverkan på Sveriges universitet och högskolor. Av de 100 bästa utbildningsprogrammen finns 16 på Högskolan i Skövde när det gäller samverkan med näringslivet.


Äkta robotar – möjligheter och begränsningar med framtidens teknologi

2014-04-02

Fyra snabba frågor till Erik Billing, postdoktor vid Högskolan i Skövde, som föreläser om Äkta robotar idag vid ITARC14, en konferens för IT-arkitekter i Stockholm.


Partnerprogrammet: Möten mellan människor skapar nya idéer

2014-04-02

Partnerprogrammet vid Högskolan i Skövde startade upp hösten 2013 och är nu i full gång. Med satsningen vill Högskolan stärka samarbetet med näringsliv, kommuner och organisationer och skapa nya idéer genom möten och samverkan. Alexander Karlsson, lektor i datalogi vid Högskolan i Skövde och David Nilsson, underhållschef på Volvo Group Truck Operations i Skövde är två av deltagarna.


Positiv psykologisk coachning ökar välbefinnandet på Försäkringskassan

2014-03-28

Studenter vid programmet Psykologisk coach vid Högskolan i Skövde har under en sexveckorsperiod coachat anställda vid Försäkringskassans kontor i Gamlestaden, Göteborg. Resultaten visar ett tydligt ökat välbefinnande hos de anställda efter perioden – och nu vill man utöka samarbetet för att skapa en ännu bättre arbetsmiljö.


Forskning: Överlevnadsmodell förbättrar stridspilotens vardag

2014-03-27

Hur vet man vilken flygrutt som är säkrast när man som stridspilot är ute på ett uppdrag? Industridoktoranden Tina Erlandsson vid Högskolan i Skövde kan svara på den frågan – i dagarna presenterar hon sin forskning; en modell som hjälper stridspiloter räkna ut vilken rutt som är säkrast att ta i ett kritiskt läge.


Högskolor i samarbete utbildar barnsjuksköterskor till Skaraborgsregionen

2014-03-26

Högskolan i Skövde erbjuder i dagsläget flera specialistsjuksköterskeprogram men för närvarande inte med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar. Ett nytt samarbete med Hälsohögskolan i Jönköping öppnar nu upp möjligheter för blivande barnsjuksköterskor att göra praktikdelen av utbildningen lokalt i Skaraborg.


Kaffe & 28 kvadrat - en realityserie från Högskolan i Skövde

2014-03-14

Den 14 mars släppte Högskolan i Skövde de två första avsnitten av en webbsänd realityserie i högskolemiljö, därefter släpps ett avsnitt i veckan med säsongsavslutning den 11 april. Totalt består realityserien från Högskolan i Skövde av sex avsnitt. I serien får vi följa tre studenter i rollerna som sig själva genom studentlivets höjd- och lågpunkter; med fokus på hur det är att leva som student i Skövde.


Forskning: Mindfulness – ett verktyg för att skapa mening och hållbara social relationer

2014-03-13

Idag har mindfulness blivit ett populärt begrepp. Det används inom såväl personlig utveckling, sjukvård, stresshantering som inom religioner. Men få vet vad mindfulness egentligen är. Det visar en licentiatuppsats i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet, skriven av Håkan Nilsson, adjunkt i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde.


Galen paketlösning gav Julia segern i Drivhuset24

2014-03-13

Julia Sjöstrand går tredje året på programmet för Personal, organisation och ledarskap på Högskolan i Skövde. I början av mars vann hon och hennes kamrater i lag ”Alice i Trädgårdslandet” Drivhuset24 på Inredia i Tibro. Det var andra gången på två år som Julia var med om att vinna det som beskrivs som ”Årets vaknaste och populäraste tävling, 24 kreativa timmar, utmaning, gratis käk, värdefulla kontakter och ett minne för livet!”


Skövdestudenter möter spelindustrin i USA

2014-03-12

TarHead Studio består av en grupp studenter vid Högskolan i Skövde. I veckan åker två av gruppens medlemmar till San Francisco för att pitcha sitt nya spel RUiN på en av världens största spelutvecklarmässor.


Forskning: Falsk säkerhet med reflexväst

2014-03-10

En forskargrupp vid Högskolan i Skövde har det senaste året gjort nya upptäckter när det gäller cyklisters synlighet i trafiken. Forskningens resultat gäller inte bara användandet av reflexer, utan hur viktigt det är att reflexerna är placerade på rätt ställe på kroppen för att cyklistens omedvetna rörelseinformation ska uppmärksammas av bilister.


Studier mitt i livet

2014-03-04

När man står mitt i livet och tycker det är dags att ta ett steg vidare i karriären kan man komplettera sin profession med pedagogik och bli yrkeslärare. Två studenter som valt att göra detta och studera till yrkeslärare vid Högskolan i Skövde är Thomas Evjenth och Mari Sallander.


Ny bok om tecknade karaktärer

2014-02-27

Lars Vipsjö, lektor i Medier, estetik och berättande och Kevin Bergsten, tidigare datorspelsstudent vid Högskolan i Skövde, har skrivit och illustrerat en bok tillsammans.


Hög tid att söka stipendium

2014-02-24

Ska du genomföra hela eller delar av ett projekt- eller avhandlingsarbete i utlandet? Eller är du nästan klar, eller precis klar med dina studier inom äldrevård, rehabilitering, hospits och sjukgymnastik? Ska du resa i dina studier?


Forskning: Ny forskning stärker sjösäkerheten

2014-02-24

När en båt plötsligt avviker från sin rutt och kommer för nära land kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. Rikard Laxhammar, industridoktorand från Saab AB och Högskolan i Skövde, presenterade i dagarna sin forskning där automatiserade övervakningssystem upptäcker avvikelser i båtars rörelsemönster och därmed hjälper sjöövervakare i sitt arbete.


Kandidatutbildningen i omvårdnad vid Högskolan i Skövde har hög kvalitet

2014-02-19

Universitetskanslerämbetet meddelade idag att kandidatutbildningen i omvårdnad vid Högskolan i Skövde får omdömet ”hög kvalitet”.


Forskning: Dataspelskaraktärer blir mer mänskliga genom att skvallra och ljuga

2014-02-18

Socialt intelligenta spelkaraktärer med en naturlig dialog, människolika i sitt sätt att förhålla sig till varandra, som skvallrar, intrigerar och har en egen agenda – med hjälp av ny forskning kan det bli verklighet. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet och Högskolan i Skövde.


Högskolan i Skövde stärker Framtidens företagande med internationell expertis

2014-02-17

Våren 2011 tog Högskolan i Skövdes rektor, Sigbritt Karlsson, initiativ till ett forskningscentrum på temat Framtidens företagande. Nu gör man ett strategiskt grepp och knyter James Reardon, professor i marknadsföring vid University of Northern Colorado till sig, för att ytterligare stärka forskningsutvecklingen på detta område.


Fortsatt goda prestationer när Högskolan i Skövde summerar

2014-02-07

När Högskolan i Skövdes styrelse vid fredagens styrelsemöte godkände årsredovisningen för 2013 är det ett år med goda resultat. Högskolan i Skövde har 30 miljoner i budgetöverskott, full produktion i utbildningsuppdraget och forskningsmedlen som vunnits i konkurrens med andra forskare har ökat med nära 20 procent.


Forskning: Väldesignade arbetsplatser från början – med Workstation Design Toolkit

2014-02-03

Idag är det vanligt att arbetsplatser ”bara byggs” utan att ha gått igenom en strukturerad designprocess. Ofta leder det till brister inom både ergonomi och produktivitet, som gör att arbetsplatsen måste byggas om. Forskare vid Swerea IVF och Högskolan i Skövde har nu tillsammans med AB Volvo och Volvo Cars utvecklat en metodik och en app som hjälper konstruktören att göra rätt från början.


Forskning: Inkluderande speldesign – Högskolan i Skövde utvecklar dataspel med fokus på synskadade

2014-01-24

Under de närmaste 18 månaderna kommer en forskargrupp vid Högskolan i Skövde utveckla två typer av spel som inkluderar synskadade spelare. Spelen kommer att vara anpassande för telefoner och surfplattor – och kommer att kunna laddas ner gratis efter projektets slutförande.


Högskolan i Skövde omorganiserar för ökad forskningsförankring

2014-01-20

I och med det nya året gick Högskolan i Skövde från tre institutioner till fem institutioner. Anledningen till förändringen är främst att föra samman utbildning och forskning ännu mer och skapa en tydligare akademisk struktur med mindre institutioner.


Från Kina till Skövde - nu börjar livet som utbytesstudent

2014-01-15

I ymnigt snöfall välkomnade Högskolan i Skövde idag de internationella studenter från hela världen som ska studera här i vår. En del av dem är nykomlingar i Sverige och Skövde, andra är återvändare som studerat vid Högskolan i Skövde tidigare. Totalt rör det sig om 65 utbytesstudenter och ett tjugotal masterstudenter.


Forskningen på Högskolan i Skövde håller hög klass

2014-01-14

Under 2013 utvärderades all forskning och samproduktion vid Högskolan i Skövde av internationella experter och nu presenteras resultatet i en rapport. Högskolan i Skövdes verksamhet bedöms hålla hög kvalitet och visar på högsta betyg på flera punkter i en internationell jämförelse.


Högskolan i Skövde välkomnar 110 nya sjuksköterskestudenter

2014-01-13

Vid terminsstarten vid Högskolan i Skövde i januari börjar totalt 2936 nya studenter på program och fristående kurser – programstudenterna domineras vid denna terminsstart av sjuksköterskestudenter, en utbildning med högt söktryck, och i vår hittar man 110 nya studenter på denna attraktiva utbildning.


Öka sannolikheten att uppnå ditt nyårslöfte och samtidigt förbättra ditt välmående

2013-12-27

Många avlägger nyårslöften vid årsskiftet, eller sätter upp nya mål för sig själv, med mer eller mindre lyckat resultat. Hur påverkar egentligen det här med nyårslöften vårt välmående? Kristoffer Ekman, adjunkt i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde hjälper till att reda ut begreppen och ger goda råd kring hur nyårslöften kan påverka ditt välmående positivt.


Forskningsfinansiär satsar drygt 34 miljoner i Högskolan i Skövde

2013-12-17

Högskolan i Skövde stärker nu forskningen i samproduktion med näringslivet genom den nya investeringen för 2014 från Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) på 34,5 miljoner.


Forskning: Simulering och flermålsoptimering – nya möjligheter för produktionsföretag att optimera sin verksamhet

2013-12-17

Den 18 december är ett historiskt ögonblick för Högskolan i Skövde. Lärosätet examinerar då den allra första egna doktorn. Forskaren i fråga heter Tehseen Aslam, och har sedan 2006 forskat inom simulering och flermålsoptimering. Forskningen han nu presenterar skapar nya möjligheter för produktionsföretag att optimera sin verksamhet.


Strategiska Europasatsningar för utbildning och forskning på agendan för 2014

2013-12-12

Högskolan i Skövdes styrelse har haft sitt sista möte för verksamhetsåret 2013 och styrelsen har lagt ut planen för 2014. Fokus för mötet var inriktat på en strategisk satsning för utbildning och forskning.


Forskning: Lärospel - när dataspelen kliver in i klassrummet

2013-11-29

Högskolan i Skövde har de senaste åren etablerat sig som ett av Sveriges snabbast växande dataspelscentrum. Nu kommer ytterligare forskning inom dataspelsområdet. Doktoranden Björn Berg Marklund presenterar i veckan fram sin avhandling om lärospel; dataspel som är utvecklade för att användas i läromiljöer.


Pris till avhandling om äldre med kronisk smärta

2013-11-22

Skaraborgs Akademi delar varje år ut ett pris till den bästa avhandling vid Högskolan i Skövde. I år heter pristagaren Catharina Gillsjö, lektor i omvårdnad. Den prisvinnande avhandlingen handlar om hur äldre människor som lever med ständig smärta från muskler, leder och skelett hanterar sin smärtfyllda vardag och om hemmets betydelse för äldre. Prissumman ligger på 10.000 kronor och sponsras av Länsförsäkringar Skaraborg.


Allt fler söker studieplats

2013-11-22

Nu presenterar Universitetskanslersämbetet sin årliga mätning av antal behöriga förstahandssökande per antagen student och Högskolan i Skövde har stadigt ökat söktrycket till sina utbildningsprogram. I årets mätning är konkurrensen bland de sökande på en bra nivå. Många som ska studera vid högskolan för första gången har valt Högskolan i Skövde i första hand.


Forskning: Simuleringar ligger bakom dina tankar

2013-11-22

Kognitionsvetenskapen har under de senaste tre decennierna fokuserat till stor del på att förstå hur vår kognition är grundad i kroppsliga förmågor. Henrik Svensson, doktorand och adjunkt i datavetenskap på Högskolan i Skövde presenterar i veckan en avhandling som visar hur man kan förklara högre kognitiva förmågor som simulerade handlingar och perceptioner samt introducerar hypotesen att en funktion av våra drömmar under vår barndom är att hjälpa hjärnan att utveckla förmågan att skapa simuleringar som också kan användas i det vakna tillståndet.


Karriärmöjligheter för kvinnor och män inom handeln

2013-11-21

I dagarna går startskottet för ett nytt forskningsprojekt på Högskolan i Skövde. Det handlar om att belysa möjligheter till utveckling och karriär inom detaljhandeln – och utreda om förutsättningarna ser annorlunda ut beroende på om man är man eller kvinna.


Internationalisering: Högskolan i Skövde besöker Sydkorea

2013-11-20

En viktig del i Högskolan i Skövdes internationaliseringsarbete är att utveckla nya, attraktiva utbytesavtal med utländska lärosäten. Högskolan i Skövde har i dagsläget 90 avtal i ett trettiotal länder. Och snart kan det bli fler. Rektor Sigbritt Karlsson och vicerektor Afrouz Behboudi åker i dagarna till Sydkorea för att undersöka möjligheterna för samarbete med ett flertal sydkoreanska lärosäten.


Patientjournaler på nätet - en verklighet inom fem år

2013-11-18

Inom fem år ska alla i Sverige ha tillgång till sin patientjournal via nätet. Det är tidtabellen för den politiskt beslutade reform som ska göra det lättare för patienter att bli delaktiga i vården och hålla sig informerade om sin hälsa och sin behandling. Högskolan i Skövde är en del i forskningsprojektet DOME, med syfte att utifrån studier av e-hälsoprojekt bygga upp kunskap om införande och användning av e-hälsotjänster.


Högskolan i Skövde vinnare av Volvo Cars Technology Award 2013

2013-11-12

Forskare från Högskolan i Skövde tog i veckan emot Volvo Cars Technology Award 2013. Projektet som fick pris, Holistic Simulation Optimisation (HSO), är ett samverkansprojekt mellan Volvo Cars och Högskolan i Skövde och har pågått sedan 2008. Resultatet från fallstudier på plats på Volvo Cars ligger till grund för projektet.


Skövde blir mötesplats för Sveriges vårdutvecklare

2013-11-11

Svensk sjuksköterskeförenings konferens om verksamhetsförlagd utbildning, i dagligt tal kallad VFU-konferensen, arrangeras en gång per år vid olika lärosäten i landet. I år arrangeras konferensen i samarbete med Högskolan i Skövde och äger rum den 13–14 november på Billingehus i Skövde. Konferensen är den största som Högskolan arrangerat sett till antalet deltagare.


Delad femteplats i kvalitetsligan för Högskolan i Skövde

2013-11-08

I halvtidsresultatet i den stora kvalitetsutvärderingen av landets högskoleutbildningar är Högskolan i Skövde på femte plats ihop med Göteborgs universitet. De båda västgötska lärosätena ligger strax efter Linköpings universitet, Stockholms universitet, Karolinska Institutet och Chalmers. ”Högskolan i Skövde letar sig in bland de äldre universiteten”, skriver rapportförfattaren Mats Ericson professor vid KTH och ordförande i SULF.


Högskolan i Skövde lär seniorer spela dataspel

2013-11-07

Den 7 november gick Seniordagen av stapeln på Skövde Kulturhus under temat ”Senior i det digitala samhället”. Under eftermiddagen hade besökarna möjlighet att prova på att spela dataspel under ledning av Marcus Toftedahl och en grupp dataspelsstudenter från Högskolan i Skövde.


Exjobbexpo - där studenter möter arbetsliv

2013-11-04

Många av Högskolan i Skövdes studenter är intresserade av att göra sitt examensarbete tillsammans med ett företag eller organisation. Då får de en direktkontakt med sitt framtida arbetsliv samtidigt som de får möjlighet att tillämpa sina teoretiska kunskaper i verkligheten. Företag och organisationer får i sin tur möjlighet att utveckla sin verksamhet med hjälp av kunniga och engagerade studenter.


Fortsatt högt söktryck till Högskolan i Skövde

2013-11-04

Antalet ansökningar till Högskolan i Skövdes utbildningar - program och fristående kurser - med start vårterminen 2014 har ökat med 14,4 procent sedan förra året, att jämföra med en nationell ökning på 4,7 procent. Antalet förstahandssökande till Högskolan i Skövdes program har ökat med 55 procent. Det visar färska siffror från Universitets- och högskolerådet efter anmälningsstoppet 15 oktober till vårterminens universitets- och högskoleutbildningar i hela landet.


Dataspelsstudenter släpper spel om sorg

2013-10-30

Det var när dataspelsstudenten Emil Helge läste en artikel om sorgens fem faser (The Five Levels of Grief) som idén till PC-spelet GRiEF föddes. Efter att idén fångats upp på Högskolan i Skövde satte man samman en grupp studenter, numera kallade TarHead Studio, som förverkligade spelidén. GRiEF släpps i sin helhet den 1 november under spelmässan Gamex i Högskolan i Skövdes monter (E:02).


Högskolan i Skövde bekräftar sin höga kvalitet inom IT- och Ingenjörsutbildningar i Sverige

2013-10-29

Idag offentliggjordes resultaten för Sveriges teknik- och ingenjörsutbildningar. Totalt handlar det om 364 utbildningar vid 24 lärosäten. I granskningen framgår att Högskolan i Skövdes dataspelsutbildningar håller högsta kvalitet och att ingenjörsutbildningarna håller hög kvalitet, liksom utbildningen i logistik. Universitetskanslersämbetet granskar regelbundet utbildningskvaliteten vid landets universitet och högskolor.


Att lära med hjälp av spel - öppen föreläsning

2013-10-28

Välkommen till en föreläsning med Martin Sillaots, filosofie doktor och dataspelsexpert från Baltic Film and Media School (Tallinn, Estland) där han berättar om Game Based Learning - att lära med hjälp av spel. Vilka fördelar finns? Varför används det så sällan? Hur kan hindren övervinnas?


Internationell 3D-aktör väljer Högskolan i Skövde

2013-10-28

Det internationella företaget Pilgway, som ligger i framkant när det gäller 3D-teknologi, investerar i akademisk dataspelsutveckling världen över med sin nyskapande 3D-mjukvara. Nu väljer företaget att samarbeta med dataspelsutbildningen på Högskolan i Skövde – en satsning som är värd runt 360 000 kronor.


Högskolan i Skövde presenterar framtidens dataspelsutvecklare

2013-10-25

Under dataspelsbranschens stora mässa Gamex, 31 oktober – 3 november, är det framtidens dataspelsutvecklare som möter besökaren i Högskolan i Skövdes monter; studenter som tänker utanför de traditionella spelramarna med stor fokus på jämställdhet.


Arbetsliv och akademi i samverkan

2013-10-24

Med målet att öka utbytet mellan näringslivet och den akademiska världen i Skaraborg bjuder forskningscentrat Framtidens Företagande vid Högskolan i Skövde in till en samverkanskväll på Gothia Science Park den 29 oktober. Deltagarna är såväl kommuner som företag och organisationer i regionen för att man ska kunna ta ett gemensamt grepp och samverka kring arbetslivsfrågor, organisering och utveckling.


Ny webbplats med besökaren i fokus

2013-10-23

Den 23 oktober lanserade Högskolan i Skövde sin uppdaterade webbplats. Besökare på www.his.se möter nu både ett nytt utseende och till viss del en ny struktur. Den nya webbplatsen ska på ett bättre sätt tillgodose besökarens behov av information om och kontakt med Högskolan i Skövde.


Gymnasieelever prövar på livet som student på Högskolan i Skövde

2013-10-07

25 elever från gymnasieskolan Västerhöjd i Skövde kommer under några dagar att få testa på hur det är att vara student.


Toppnotering av dataspelsstudenter på Högskolan i Skövde

2013-10-03

När höstterminen nu startat noterar Högskolan i Skövde en tydlig ökning av antalet studenter på utbildningarna inom dataspelsutveckling. Strax över 500 studenter är inskrivna på de åtta utbildningsprogrammen.


Spelteknologi lyfter fram kulturarv

2013-09-30

Kombinationen kulturarv och spelteknologi är ett område som växer och breder ut sig i olika riktningar. Nya kommunikationsvägar används för att förmedla berättelserna, de som egentligen bär fram kunskapen om kulturarvet.


Lärarstudenter gör exjobb i Tanzania

2013-09-27

Nu väntar nya äventyr för Hanna Tornblad och Karin Widell, två lärarstudenter vid Högskolan i Skövde, som under 8 veckor ska göra sin Minor Field Study (MFS) i Tanzania.


Träffa vanliga människor med ovanligt intressanta jobb på ForskarFredag

2013-09-25

Fredagen den 27 september mellan 13.00-16.00 arrangerar Högskolan i Skövde ForskarFredag tillsammans med Balthazar Science Center i Skövde och Dalénium Science Center i Stenstorp. Då finns många av Högskolan i Skövdes forskare på plats för att under en mässa visa upp och berätta om sin forskning. Besökarna får uppleva en spännande värld av experiment, workshops och pröva-på-aktiviteter. Mässan Science Fair under ForskarFredag är till för alla och är gratis att besöka. Det blir många spännande upplevelser särskilt för barn och ungdomar.


Promisepriset 2013 till Skövdestudent

2013-09-17

Charlotta Zelander Bävholm har vunnit Promisepriset 2013 för sitt examensarbete om karaktärer till e-learningspel för högstadieelever.


Rekordstort mentorprogram nystartar på Högskolan i Skövde

2013-09-16

Allt fler studenter vid Högskolan i Skövde upptäcker fördelen med att under studietiden ha kontakt med en mentor ute i arbetslivet. För knappt tio år sedan då mentorprogrammet startade var det ca 20 studenter som deltog. När mentorer och adepter träffas för första gången det här läsåret på tisdag kväll är de rekordmånga – 93 par!


Ny prorektor stärker Högskolan i Skövdes samverkan inom utbildning och forskning

2013-09-12

Det är viktigt för både regionen och Högskolan i Skövde att samverka. Med Lena Mårtensson som ny prorektor på Högskolan i Skövde får ledningen en starkare kraft för samarbeten.


Högskolans forskare svarar på hur cancern kom till världen i Hjärnkoll

2013-09-09

Sveriges Radios program Hjärnkoll hade höstpremiär i förra veckan. Varför skickar vårdcentraler remisser till sjukhus med papper och inte elektroniskt? Hur kom cancern till världen och varför finns den?


Utländska experter på besök

2013-09-04

Högskolans forskning är större än någonsin och har idag 97 aktiva forskare och omsätter 93 Mkr. Under vecka 37 ska 22 utländska experter utvärdera vår forskning ur ett internationellt perspektiv.


Prislappen för socialt utanförskap

2013-08-30

Ingvar Nilsson är nationalekonomen som under 30 år har studerat vad socialt utanförskap kostar. Den 6 september föreläser han för politiker och tjänstemän från hela Skaraborg.


En omtänksam högskola gör allt mer och bättre

2013-08-30

Ett ännu bättre välkomnande till en mer öppen och omtänksam Högskola. Studentkåren i Skövde och Högskolan i Skövde vill nu överträffa förra årets lyckade introduktion av nya studenter. Den 2 september börjar det stora kalaset.


Parker Hannifin skänkte viktig labbutrustning till Högskolan i Skövde

2013-08-22

Högskolan i Skövde behövde pneumatisk utrustning till utbildningen i produktionsteknik. Företaget Parker Hannifin skänkte de delar som behövdes.


170 internationella studenter börjar på Högskolan i Skövde

2013-08-22

Den 26 augusti börjar introduktionen för de internationella studenter som ska börja sina studier på Högskolan i Skövde höstterminen 2013.


Gymnasieskolor och Högskolan utvecklar samarbete kring gymnasieelevers examensarbeten

2013-08-19

Fredagen den 16 augusti startade ett nytt, unikt och förhoppningsvis långsiktigt samarbete mellan gymnasieskolorna i Skövde, Mariestad och Tidaholm och Högskolan i Skövde.


Examensarbete gör att lastbilsförare alkotestar rätt

2013-08-19

En anläggning för automatisk nykterhetskontroll av lastbilsförare införs i dagarna vid Stena Lines tysklandsterminal i Göteborg. Instruktionerna som lastbilsföraren får vid alkobommen bygger på ett examensarbete i kognitionsvetenskap från Högskolan.


Tidigare student vann 9 miljoner i dataspels-VM

2013-08-16

Laget The Alliance kammade hem segern i dataspels-VM i USA. Totalt vann laget 9 miljoner svenska kronor och är nu värdsmästare i spelet Dota 2.


Forskning: Möjligt att producera äkta och automatiska hallucinationer med hjälp av hypnos

2013-08-14

En grupp forskare från Högskolan i Skövde och Åbo Universitet (Finland) har hittat evidens för att det är möjligt att påverka och förändra hur man ser objekt i yttervärlden.


Studenten Olle tävlar i Köpenhamn

2013-07-05

Olle Torkelsson, student vid Designingenjörsutbildningen vid Högskolan i Skövde, deltar i innovation Camp i Köpenhamn.


Högskolan i Skövde deltar i forskningsprojekt om inbyggda system

2013-07-02

Högskolan i Skövde ingår i den nya forskningsmiljön TOCSYC. Tillsammans med fem andra parter ska Högskolan i Skövde utveckla metoder som används för att testa så kallade inbyggda system. KK-stiftelsen satsar 27 miljoner kronor i forskningsmiljön.


EU-kommissionen tar stöd i IT-forskning från Högskolan i Skövde

2013-07-01

EU-kommissionen har presenterat en vägledning som är tänkt att användas när offentliga organisationer i unionen ska utveckla och upphandla sina IT-system. Delar av innehållet i vägledningen baseras på forskning från Högskolan i Skövde.


Dataspelsstudenter utvecklar spel om Skövdes historia

2013-06-27

Dataspelsstudenter från Högskolan i Skövde har för Skövde kommun tagit fram dataspelet "Elins Mysterium" som lanseras den 29 juni. Spelet riktar sig till barn 8-13 år. Det ska på ett lustfyllt & lärorikt sätt få unga att uppleva Skövdes historia.


Kvalitetsutvärdering: Magisterutbildningarna i bioinformatik och molekylärbiologi vid Högskolan i Skövde har hög kvalitet

2013-06-26

Universitetskanslerämbetet meddelade idag att magisterutbildningarna i bioinformatik och molekylärbiologi vid Högskolan i Skövde får omdömet ”hög kvalitet”.


Flexibel montering möter industrins utmaningar

2013-06-24

Det skulle gå att höja produktiviteten i fordonsindustrin med upp till 10 procent bara genom att låta monteringspersonalen vara mer flexibel.


Högskolan i Skövde deltar avancerad flygforskning

2013-06-20

Högskolan i Skövde deltar i ett nytt forskningsprojekt. Det handlar om att utveckla testmetoder för programvaror i flygplan.


Fem studenter fick marknadsföringspris

2013-06-17

Jasmin Dzafic, Malin Holgersson, My Lövgren, Sheila Nguyen och David Renman tog hem det stora Oxford University Press-priset för bästa PESTLE- och SWOT-analys i kursen Marknadsföring I.


Högskolan i Skövdes rektor blev årets inspirerande ledare

2013-06-13

Högskolan i Skövdes rektor Sigbritt Karlsson har fått utmärkelsen årets inspirerande ledare 2013 av fackförbundet ST.


Studenter fick produktionstekniskt pris

2013-05-31

Högskolans i Skövdes studenter Bjarne Bergström och Tommy Sellgren har tagit emot pris för bästa examensarbete inom Produktionsteknik.


Högskolan i Skövde uppmärksammade skickliga pedagoger

2013-05-30

Torsdagen den 30 maj fick totalt åtta lärare vid Högskolan i Skövde kvitto på sin pedagogiska kompetens.


Pedagogisk kvalitet uppmärksammas

2013-05-28

På torsdag den 30 maj uppmärksammar Högskolan i Skövde sina första fem lärare som har nått den akademiska nivån meriterad lärare. Samtidigt delar Studentkåren ut utmärkelsen Guldäpplet till den lärare som studenterna vill uppmärksamma särskilt.


Högskolan i Skövdes rektor kan bli årets offentliga chef

2013-05-23

Högskolan i Skövdes rektor Sigbritt Karlsson har blivit nominerad till utmärkelsen årets offentliga chef. Vem som får utmärkelsen avgöras den 29 maj.


Högskolan inspirerar till skräddarsydd utbildning

2013-05-20

Om en arbetsgivare behöver kompetensutveckla medarbetare inom ett visst område kan Högskolan i Skövde skapa en utbildning. Den 23 maj arrangerar Högskolan en inspirationsdag för att berätta mer om vilka möjligheter det finns att skräddarsy utbildningar.


Examensarbeten

2013-05-17

Högskolan i Skövdes designingenjörs- och dataspelsstudenter visar upp sina examensarbeten den 23 maj.


Nio studenter fick stipendier vid våravslutningen

2013-05-17

Den 17 maj höll Högskolan i Skövde sin officiella sommaravslutning. Studenterna fick lyssna på tal och musik. Dessutom fick nio studenter ta emot stipendier.


Masterstudent vid Högskolan fick diplom av handelsministern

2013-05-17

Den 29 april uppmärksammade handelsminister Ewa Björling 24 framstående studenter för att de valt Sverige som destination för sina högre studier. På plats fanns ett hundratal inbjudna gäster, däribland ambassadörerna för de representerade länderna.


Högskolan i Skövde får topplaceringar i miljöranking

2013-04-19

Högskolan i Skövde har gått från en bottenplacering till en topplacering i Naturvårdsverkets årliga rapport ”Miljöledning i staten”.


Byt en bok för allt i världen

2013-03-20

Lördagen den 23 mars klockan 20.30 till 21.30 pågår Earth Hour över hela världen – och på Högskolan i Skövde. I år är temat "I will if you will" – en utmaning som sträcker sig bortom timmen.


Högskolan får ännu bättre lärare

2013-03-06

Urban Carlén är lektor i datavetenskap på IKI och är sedan årsskiftet också operativt ansvarig för den nya högskolepedagogiska enheten. En del av Urbans uppdrag är den pedagogiska karriärstegen.


Skövdeforskare deltar i miljardsatsning från EU

2013-01-29

Forskare vid Högskolan i Skövde deltar the Human Brain Project. En miljardsatsning från EU där över 80 olika forskningsinstitutioner samarbetar för att kartlägga den mänskliga hjärnan.


Margot Wallström föreläser om kvinnor i konflikter

2012-12-06

Margot Wallström föreläser tisdagen den 11 december på Högskolan i Skövde under temat "När kvinnor blir vapen i världens och vardagens konflikter".


Forskning: Äldre med smärta är en utsatt grupp

2012-12-05

De finns runt om oss i vårt samhälle, äldre människor som lever med ständig smärta från muskler, leder och skelett. Men hur hanterar dessa människor sin smärtfyllda vardag och vilket stöd får de från vården?


Fler väljer Högskolan i Skövde

2012-11-27

Högskolan i Skövde gör en positiv förflyttning i antalet sökande, det visar SCB:s nya rapport ”Sökande och antagna till högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå höstterminen 2012”.


VFU 2013 blir en av Högskolan i Skövdes största konferenser hittills

2012-11-23

Nu är det klart, i november 2013 hålls Svensk sjuksköterskeförenings konferens om verksamhetsförlagd utbildning i Skövde. Det blir en av de största konferenser som Högskolan i Skövde hittills varit värd för.


Högskolan i Skövde tar emot toppforskare från Brasilien

2012-11-19

Två brasilianska toppforskare kommer till Högskolan i Skövde. De ska studera kopplingen mellan akademi och näringsliv samt forska om informationssäkerhet. Försvars- och säkerhetskoncernen Saab är en viktig part i det svensk-brasilianska samarbetet.


Företagarrookie rivstartar entreprenörsprojekt

2012-10-24

Ulrika och Helen Odh driver ett eget hemtjänstföretag. Men hur går man från att vara anställd sjuksköterska till egen företagare i vårdbranschen? Det berättar systrarna Odh om på Högskolan i Skövde den 29 oktober.


Påverka din verklighet! – Ställ en fråga till statsministern

2012-09-13

På onsdag den 19 september får vi besök av statsminister Fredrik Reinfeldt. Du som är student på Högskolan i Skövde får möjlighet att ställa just din fråga till regeringschefen.


Bangkokresa kan öppna för framtida samarbete

2012-09-03

Henrik Linderoth, docent från Högskolan i Skövde, har under sommaren besökt Asian Institute of Technology i Bangkok och Ho Chi Minh City. En resa som på sikt kan leda till nya forsknings- och utbildningssamarbeten för Högskolan i Skövde.


Många vill plugga på Högskolan i Skövde

2012-08-06

Idag skickas beskedet i andra antagningsomgången ut till de som sökt utbildning vid högskola eller universitet inför hösten 2012. Konkurrensen om platserna till Högskolan i Skövde är tuffare i år, och många har tackat ja i första antagningsomgången.


Skolors datoravtal begränsar elevers kreativitet

2012-07-05

Skolor som har öppen programvara i elevdatorer begår ofta ett fel. Eleverna får skriva under avtal som i sin förlängning kan innebär en begränsning av elevernas kreativitet. Det visar preliminära forskningsresultat från Högskolan i Skövde.


Skövdeappen 2.0 är här

2012-05-14

Nyligen lanserades en ny, uppdaterad, version av den mycket populära Skövdeappen. Bland nyheterna hittas bland annat möjligheten att boka evenemang, en sökfunktion och schemavisning för Högskolans lärare, direkt i appen.


Bästa marknadsplan utsedd

2012-04-13

För andra året i rad vid ekonomprogrammet på Högskolan i Skövde utses den bästa marknadsplanen i kursen Industriell marknadsföring.


Aftonbladets Hierta i spexupplaga

2012-04-13

Omtag! Mer militäriskt! Torrare! Så lät några av direktiven från publiken när årets spexare från Högskolan i Skövde framförde sitt allra senaste verk.


Oxford University Press-priset i Marknadsföring

2012-04-13

Vinnare i tävlingen för bästa marknadsplan inom ramen för Butikschefsprogrammet har utsetts. De vinnande studenterna studerar vid lärcenter i Varberg.


Nytt utbytesavtal med USA

2012-04-12

Igår eftermiddag signerade rektorn Sigbritt Karlsson avtal med Rockford College i Illinois, USA.


Studenter visade framfötterna

2012-03-23

På Högskolan i Skövde finns ett aspirantprojekt kopplat till automatiseringsingenjörsprogrammet.


Student skapar kvinnligt nätverk på Högskolan i Skövde

2012-03-22

På studentbloggaren Madelene Janssons initiativ, som läser sista året på Personal organisation och ledarskap, har ett kvinnligt nätverk startats upp i syfte för att inspirera och stärka kvinnor inför arbetslivets utmaningar.


Studenter livetentar för europeisk spelguru

2012-03-21

På fredag presenterar studenter från programmen inom dataspelsutveckling sina spelprojekt live på webben. I publiken finns spelgurun Samuli Syvähuoko som tipsar och ger feedback till studenternas nya spelidéer.


Radio Lillfredag för en djupare diskussion

2012-03-20

Emelie Lundqvist läser andra året på programmet för Dokumentär medieproduktion. Tillsammans med fem studentkollegor har hon startat Högskolan i Skövdes första studentwebbradio – Radio Lillfredag, som sänder fyra tisdagskvällar under våren.


Högskolan i Skövde bjuder studenter på korv och karriärtips

2012-03-09

Tisdag 13 mars är succén Korv & karriär tillbaka på Högskolan i Skövde. Aktiviteten som startade i Skövde har spridit sig över högskolesverige.


Ömsesidigt utbyte för studenter och näringsliv

2012-03-07

Jonas Svefors tog examen från internationella ekonomprogrammet vid Högskolan i Skövde 1998 – idag, onsdag, kommer han själv att gästföreläsa för studenter som går ekonomprogrammet.


Nytt projekt ska locka fler tjejer till dataspelsbranschen

2012-03-07

Sociala medier, appar och onlinespel har förändrat det svenska spellandskapet. Idag spelar män och kvinnor i lika stor omfattning dataspel, men trots detta är nio av tio spelutvecklare män.


Rekordtidigt intresse för mentorskap

2012-02-24

Aldrig tidigare har mentorskapsprogrammet på Högskolan i Skövde haft studenter som gjort sin intresseanmälan redan i februari – förrän i år!


Studenter, organisationer och företag möts på Framtid

2012-02-22

Idag, onsdagen den 22 februari, pågår arbetsmarknadsmässan Framtid på Högskolan i Skövde.


24 timmar av utmaning

2012-02-08

Trettio studenter. Fem uppdrag från företag och organisationer. 24 timmar att arbeta med utmaningen. På tisdagseftermiddagen samlades studenter, representanter från uppdragsgivarna och Richard Andersson från Drivhuset för en Drivhuset24 Industrispecial.


Utställningsförslag för Inredia i Tibro vann Drivhuset 24

2012-02-08

De såg ovanligt pigga ut, de 30-talet studenter som under 24 intensiva timmar tömt sig på all kreativitet och idétänkande. Det dygnslånga maratonloppet i problemlösning kallas Drivhuset24 industrispecial och hölls på Högskolan tisdag till onsdag.


2011 års mångfaldsstipendiater belönade

2012-01-20

Caroline Jonegård och Eddie Svedlund heter mottagarna av 2011 års mångfaldsstipendium på Högskolan i Skövde.


Fortsatt positivt i andra antagningen

2011-08-08

Tiden för att tacka ja till sin utbildningsplats på Högskolan i Skövde har passerat och antagningsomgång 2 är gjord. Det är fortsatt positiva resultat för Högskolan i Skövde.