Högskoleprovet

Högskoleprovet mäter kunskaper och färdigheter som är viktiga i alla universitets- och högskoleutbildningar. Ett resultat på högskoleprovet ger ett mått på förmågan att klara av högre studier.

Om du har gjort högskoleprovet placeras du automatiskt i ytterligare en urvalsgrupp när du söker en utbildning som du är behörig till. Den som även har ett slutbetyg från gymnasiet eller ett studieomdöme från en folkhögskola konkurrerar alltså i två urvalsgrupper. 

Högskoleprovet två gånger per år

Högskoleprovet äger rum två gånger per år, i mars/april och oktober, alltid på en lördag.

Anmälan

Här anmäler du dig till provet. Anmälningsavgiften är 450 kronor och för att din anmälan ska var giltig måste betalningen vara genomförd före kl. 24.00 sista anmälningsdag.

Anmälan är personlig och avgiften kan inte återbetalas. Om du ångrar din anmälan eller uteblir från provet får du inte tillbaka anmälningsavgiften.

Har du problem med att anmäla dig, kontakta Rosa Christiansen eller Gunilla Johansson via e-post hogskoleprov@his.se eller tfn 0500-44 80 00.

Restultatet gäller i fem år

Du kan använda ditt resultat för att söka till högskolan i fem år. Det är alltid ditt bästa resultat från de senaste fem åren som gäller.

Anpassat prov

För dig som har dyslexi eller är svagt eller gravt synskadad finns det möjlighet att skriva ett anpassat högskoleprov. För detta krävs att du har ett giltigt intyg.

Läs mer om provet för dyslektiker.

Läs mer om provet för synskadade.

Provorter

De orter där Högskolan i Skövde anordnar högskoleprovet är Falköping, Lidköping, Mariestad, Skara och Skövde. Anpassade prov ges endast i Skövde.

Mer information

Här kan du läsa mer om högskoleprovet.

Högskoleprovet

Datum

2015

 • provdatum 28 mars 
  sista anmälningsdag 15 februari
 • provdatum 24 oktober
  sista anmälningsdag 15 september

2016

 • provdatum 9 april
  sista anmälningsdag 15 februari
 • provdatum 29 oktober
  sista anmälningsdag 15 september

Kontakt

Har du frågor rörande högskoleprovet?

Kontakta:
Rosa Christiansen eller
Gunilla Johansson
E-post: hogskoleprov@his.se
Telefon: 0500-44 80 00