Christo Burman

Lektor i MEB

Institutionen för informationsteknologi

Kontaktuppgifter

  • Rum
  • PA310E

Christo Burman har arbetat som lektor i Medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde sedan 2013 och dessförinnan undervisat på högskolenivå sedan 2002, vid universiteten i Stockholm, Umeå, Luleå, Örebro och Tallinn (Estland) samt Högskolan Dalarna.

Vid Högskolan i Skövde tillhör Burman forskargruppen MTEC (Media, Technology and Culture). Han har sin forskningsbakgrund inom filmestetik, reception- och stilstudier, auteurskap och intermedialitet, med särskild tonvikt på europeisk filmhistoria samt amerikansk populär- och independent-film. Inom spelstudier ligger Burmans forskningsintressen huvudsakligen inom narratologi, dramaturgi och intertextualitet – som kan summeras i begreppet "storytelling" – liksom att integrera filmteori med spelstudier och digitala kulturer. Han medverkar också i ett pågående projekt som utforskar och undersöker olika former av kommunikation med hjälp av befintlig VR-teknologi.

Burmans doktorsavhandling kretsade kring olika aspekter av teatralitet i Ingmar Bergmans verk (den andra doktorsavhandlingen om Bergmans filmer att publiceras i Sverige). Vidare har han skrivit en bok om Apokalypsen som föreställning i Andrej Tarkovskijs filmer och var även redaktör för den första svenska utgåvan av Tarkovskijs dagböcker, som utkom 2012.

Burman har också omfattande praktisk erfarenhet inom film- och teaterfältet. Han har diplom från flera olika filmskolor och har medverkat i produktionen av ungefär 40 filmer av olika längd och format såväl som 20 teaterproduktioner, i huvudsak som regissör.