Ingenjör

Läs en ingenjörsutbildning som förbereder dig för en gynnsam och bred arbetsmarknad inom tillverkningsindustrin, både på små och stora företag – inom landet eller utomlands. 

Högskolan i Skövde erbjuder ingenjörsutbildningar med hög kvalitet, stark koppling till näringslivet och goda möjligheter till sommarjobb under utbildningen. Med din högskoleingenjörsexamen blir du eftertraktad på arbetsmarknaden.

 • bildgalleri examensarbeten designingenjör

  Designingenjör

  Programmet har fokus på design och produktutveckling. Näringslivet är med och formar utbildningen genom ett speciellt programråd – vilket garanterar dig uppdaterad och eftertraktad kompetens efter examen.

  Läs mer om Designingenjörsprogrammet

 • Bild på studenter i robotlabbet

  Produktionsingenjör

  Modern produktion handlar om ''maskin – människa – miljö'', om att hitta kreativa, effektiva och miljövänliga lösningar för att tillverka produkter.

  Läs mer om Produktionsingenjör

 • produktionstekniker behövs

  Produktionstekniker

  Effektiv och miljömässigt hållbar produktion är två av de viktigaste medlen för att göra Sveriges företag mer framgångsrika.Produktionsteknikerprogrammet förbereder dig för verkligheten ute i industrin.

  Läs mer om Produktionsteknikerprogrammet

 • Bilder på maskiningenjörsstudenter

  Maskiningenjör

  För dig som gillar teknik. Många av våra vanligaste produkter – till exempel fordon, hushållsmaskiner, idrottsredskap och tekniska prylar – är konstruerade av maskiningenjörer.

  Läs mer om Maskiningenjörsprogrammet

Goda kontakter med näringslivet

Högskolan i Skövde erbjuder ingenjörsutbildningar med hög kvalitet, stark koppling till näringslivet och goda möjligheter till sommarjobb under utbildningen. Med din högskoleingenjörsexamen blir du eftertraktad på arbetsmarknaden.

Se exempel på exjobb

I slutet av utbildningen gör du ett examensarbete, ofta i samarbete med ett företag. Under examensarbetet knyter du ihop de kunskaper och färdigheter du fått under utbildningen.

Exempel på exjobb från designingenjörsprogrammet 

Arbetsmarknad ingenjör

Som högskoleingenjör är du driftfärdig att jobba som ingenjör
Se vad Sveriges Ingenjörer tycker om Högskoleingenjörer på EFN:s webbplats.

Hur ser egentligen arbetsmarknaden ut för en automatiseringsingenjör?

Så här ser det ut i siffror:

 • Över 800 tillverkande företag i Skaraborg (Källa: SCB)
 • 2,3 miljoner företag i Europa
 • Sysselsätter 27,3% av Europas befolkning (Källa: Manufuture, EU)

''Efterfrågan på arbetskraft med utbildning inriktad mot teknik och tillverkning beräknas öka med cirka 125 000 fram till år 2030, medan tillgången ökar med endast cirka 15 000. Om nuvarande utbildningsdimensionering och ungdomarnas nuvarande studieval består är det således risk för en tilltagande brist på utbildade inom teknik och tillverkning. Bristen gäller dels personer med gymnasial teknisk-industriell utbildning, dels gymnasie- och högskoleingenjörer.''  Källa: SCB trender och prognoser.