Bli fri från nikotin? Vi hjälper dig vidare

Vill du ha hjälp med att bli av med ditt nikotinberoende? Nu har du chansen. Studenthälsan vid Högskolan i Skövde hjälper dig att få kontakt med något av de nationella tobaksavvänjningsstöd som finns och erbjuder även ett första motiverande samtal för att bli tobaksfri.

Motiverande samtal

Om du vill sluta med tobak kan du själv ta kontakt med nationell tobaksavvänjning till exempel Sluta-röka-linjen, Rökfri via 1177.se eller Fimpa på UMO.

Studenthälsan på Högskolan i Skövde erbjuder dessutom ett första motiverande samtal som utgår ifrån MI-metoden där man kartlägger motivation till att göra förändring. Samtalet är helt kostnadsfritt och bokas via studenthalsan@his.se.

Visste du att?

■ 75% av röken från en cigarett går ut i omgivningen.
■ 73% av Astma- och Allergiförbundets medlemmar besväras av passiv rökning.
■ 52% av medlemmarna blir dessutom sjuka eller får allergi när de utsätts för passiv rökning.
■ Passiv rökning kan orsaka både lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

* enligt tobaktsfakta.org.. samt en undersökning gjord av Astma- och Allergiförbundet

15 meter rökfri zon

På Högskolan i Skövde gäller en rökfri zon på 15 meter från samtliga entréer. Dessutom är det förbjudet att röka inomhus. Syftet med den rökfria zonen är att minska den passiva rökningen. Ingen anställd eller student ska mot sin vilja utsättas för tobaksrök vid Högskolan. Förutom det rent besvärande och ohälsosamma i att utsättas för tobaksrök så finns det också personer med asmatiska besvär och känsliga luftrör där tobaksrök i värsta fall kan leda till akut hälsotillstånd med andningsproblem.

Respekt och medmänsklighet

Högskolans arbets- och studiemiljöarbete präglas av Högskolans värdeord och grundpelarna i den statliga värdegrunden där omtänksamhet och respekt är en viktig del. Att följa rökförbudet är i allra högsta grad något som bygger på respekt för sina medmänniskor.

cigaretts

Studenthälsan kontakt 

Vid frågor, rådgivning och tidsbokning kontakta oss på telefon eller e-post. Samtal sker endast efter bokning.

E-poststudenthalsan@his.se 
Tänk på att inte lämna ut känslig information eller personliga uppgifter via e-post. Du behöver inte uppge varför du önskar boka tid hos oss. 

Lena Wikström, studentkurator
lena.wikstrom@his.se
Tel: 0500-448147

Susanne Söderberg, studentkurator
susanne.soderberg@his.se
Tel: 0500-448098

Ellinor Almlöv, studentkurator
ellinor.almlov@his.se
Tel: 0500-448188
Tjänstledig

Vi finns i hus E, våning 2