Service för dig som är distansstudent

Är du distansstudent vid Högskolan i Skövde har du tillgång till alla bibliotekets elektroniska resurser direkt. För att låna böcker, beställa fjärrlån samt artikelkopior behöver du ett lånekort.

Elektroniska resurser

Elektroniska resurser som databaser och tidskrifter når du utanför Högskolans nätverk med hjälp av det användarnamn och lösenord som du fått av Högskolan.

Problem med inloggning

Vid problem med inloggning till e-resurser som databaser och tidskrifter kan du få tips här.

Boka bibliotekarie via Zoom

Distansstudenter kan få vägledning via Zoom i frågor som rör informationskompetens, exempelvis informationssökning, källkritik och referenshantering.

Boka en tid via formuläret för boka bibliotekarie.  

Lånekort

Är du registrerad på en distanskurs vid Högskolan i Skövde kan du få ett lånekort hemskickat. Fyll i formuläret ansökan om lånekort. Observera att du måste skriva ut formuläret och och skriva under det med din namnteckning. Högskolebiblioteket skickar lånekortet till den adress som du uppgivit i formuläret. Innan du skriver under formuläret är det viktigt att ta del av bibliotekets information om lånekort och låneregler

Låna böcker och beställa fjärrlån

Distansstudenter vid Högskolan i Skövde kan beställa böcker som finns på Högskolebiblioteket i Skövde samt böcker som finns på andra bibliotek och få dem hemskickade kostnadsfritt. Observera att böcker som är kurslitteratur och referensböcker inte kan lånas hem. Biblioteket skickar endast böcker inom Sverige.

Distansstudenter som bor inom Skövde kommun har inte möjlighet att få böcker hemskickade eftersom de förutsätts kunna besöka Högskolebiblioteket.

Du betalar själv returportot när du återsänder böckerna. Högskolebibliotekets adress är: Högskolebiblioteket i Skövde, Box 408, 541 28 Skövde.

Sök i bibliotekskatalogen för att se om boken finns på Högskolebiblioteket i Skövde. Finns inte boken kan biblioteket hjälpa till att göra ett fjärrlån. Följande information behöver biblioteket om de böcker du vill låna eller fjärrlåna:

 • författarnamn/redaktör
 • titel
 • upplaga
 • utgivningsår

Det är viktigt att du anger att du är distansstudent samt lånekortsnummer, namn och adress i din beställning till biblioteket@his.se 

Beställa artikelkopior

Artiklar som är tillgängliga via bibliotekets fulltextdatabaser och elektroniska tidskrifter är kostnadsfria. Artiklar som inte finns tillgängliga direkt i fulltext kan du beställa.

Artikeln/artiklarna skickas tillsammans med information om hur betalning sker till den adress som du uppgett. Av upphovsrättsskäl är det inte möjligt att få artikeln via e-post. Biblioteket skickar artiklar enbart inom Sverige.

Följande information behöver uppges vid artikelbeställning:

 • Tidskriftens namn
 • Artikelns titel
 • Artikelns författare
 • År
 • Volym
 • Nr
 • Sidnummer

Det är viktigt att du anger att du är distansstudent samt namn, adress och lånekortsnummer i din beställning till biblioteket@his.se

Introduktionsfilm: Biblioteket i dina högskolestudier

Filmen ger en introduktion till hur bibliotekets resurser är en viktig del i dina högskolestudier.

Högskolan i Skövde

Lånetid

Normalt är lånetiden 28 dagar.

Undantag

Böcker i reservationskö: 14 dagar
Skönlitteratur som är kurslitteratur: 7 dagar

Förlänga lån

Du kan förlänga låneperioden, om inte boken är reserverad av annan låntagare. Förlänga ett lån gör du genom att logga in på ditt bibliotekskonto "Mig & Mitt". Du kan också kontakta bibliotekets informationsdisk.

Du kan skaffa en pinkod/säkerhetskod i bibliotekets informationsdisk eller via "Mig & Mitt".

Priser

Beställning av fjärrlån och artiklar är kostnadsfritt för anställda.
Kostnader för studenter:

Artiklar

 • inom Norden samt Tyskland: 40 kr/artikel
 • utanför Norden: 100 kr/artikel

Böcker

 • inom Norden: Gratis
 • utanför Norden: 200 kr

Biblioteket gör inga beställningar från bibliotek utanför Norden utan att ha kontaktat dig som har beställt materialet.

Priser för bibliotek

Bibliotekets öppettider

Måndag - torsdag kl. 08.00-20.00
Fredag kl. 08.00-17.00
Lördag kl. 10.00-16.00

Detaljerad information, avvikande öppettider

Kontakta biblioteket

E-post: biblioteket@his.se
Telefon: 0500-448060 
Besöksadress: Högskolevägen 4

Fler kontaktuppgifter