Top Performance - Vad kan arbetslivet lära av framgångsrika elitidrottsföreningar?

Detta projekt handlar om att studera några av Sveriges främsta idrottsklubbar inom fotboll, ishockey, handboll och basket på både herr- och damsidan för att fånga vad som utmärker deras sätt att organisera, varför de har varit så framgångsrika och vad det övriga arbetslivet kan lära av dessa idrottsklubbar.

Allmänt om projektet

De studerade klubbarna är Färjestads BK, Luleå Hockey, IF Elfsborg, IFK Göteborg, Kopparberg-Göteborg FC, IK Sävehof, LF Basket och Northland Basket.

Tillsammans har dessa klubbar i genomsnitt spelat i över 25 år i obruten svit den nationellt högsta serien och under dessa år tagit över 40 SM-guld. En fråga som undersöks i projektet är: Finns det några gemensamma faktorer som kan förklara klubbarnas framgång? Vilka i så fall?

Totalt har drygt 60 intervjuer genomförts och projektets referensgrupp består av de tre legendariska idrottsledarna Tommy Svensson, Conny Evensson och Bengt Johansson.

Arbete med att ta fram rapporter och vetenskapliga artiklar som presenterar resultat från studier pågår.

 

Kontakt

Projektet i korthet

Projektets fullständiga namn: Top Performance – Vad kan arbetslivet lära av framgångsrika elitidrottsföreningar?

Finansieras av: Projektet är finansierat av Vinnova och av konsultföretaget Sustainable Performance under 2013 och 2014 och bedrivs i samverkan mellan Högskolorna i Skövde och Borås.

Ytterligare ansökningsarbete pågår.

Medverkande forskare

Stefan Tengblad, professor, Högskolan i Skövde (bitr. projektledare)

Margareta Oudhuis, professor, Högskolan i Borås (projektledare)