Idésamarbete mellan studenter och företagare

I juli arrangerades en stor Innovation Camp i Köpenhamn inom ramen för Baltseanior. Under några intensiva dagar samarbetade studenter, lärare, företag, pensionärer och medarbetare för att producera koncept och prototyper för framtidens möbler i hemmet.

En av de svenska företagsdeltagarna var Mikael Karlsson från möbeltillverkaren Kallin och Franzén AB.  Han var nöjd och tyckte att det var väl investerad tid.

– För mig som jobbar med möbler och design var det otroligt givande och inspirerande att få träffa blivande produktdesigners och få ta del av deras tankar både kring ren design men också deras syn kring hur IT kan integreras i möbler, säger han.

Tänka i andra banor
Han konstaterar att flera av tankarna och idéerna som kom upp under diskussionerna skulle kunna omsättas på något sätt på hemmaplan. Att möta studenter och andra företagsrepresentanter fick honom att tänka i delvis andra banor än vanligt.

– Under de tre dagar jag var med var det många både galna, roliga men också mycket smarta idéer som bollades under diskussionerna.

Under dagarna varvades arbete i designgrupper med föredrag, något som Mikael Karlsson tycker var bra, eftersom det både gav nya kunskaper och input till diskussionerna i designgrupperna.

Teman som behandlades var bland annat hållbarhetstänk i hela processen från inköp via produktion och försäljning till slutlig leverans men även teman som cirkulär ekonomi och hur man kan öka service- och tjänsteinslaget i tillägg till själva produktförsäljningen.

Mikael tycker att det var givande att få inblick i hur andra företag tänker och arbetar.

–Jag kom hem flera erfarenheter rikare och rekommenderar fler företag att nyttja de möjligheter som finns att få kontakt med studenter, som man kan se som både framtida medarbetare och kunder.

Med till Köpenhamn var också studenter från Högskolan i Skövde och en representant från köksföretaget Nobia.

Vill du veta mer eller få kontakt?

Hör av dig till projektledare Lotten Svensson, lotten.svensson@his.se, adjunkt Jan Sedenka, jan.sedenka@his.se eller projektassistent Marie Schnell marie.schnell@his.se.

Vi nås också via växeln, tel 0500-448000.