Stilla din nyfikenhet under årets ForskarFredag

Fredagen den 27 september är det ForskarFredag. Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter i hela landet. Tillsammans vill vi skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet, visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det är att vara forskare. Välkomna till Balthazar Science Center i Skövde.

ForskarFredag Skövde 2018

Vi bjuder på ett fullspäckat program i forskningens anda där allmänhet och inbjudna besökare till Balthazar får ta del av allt ifrån artificiell intelligens, smart industri och lyssna till när flera av Högskolans forskare pitchar sin forskning i den populära tävlingen Forskar Grand Prix. Konferencier för dagen är Andreas Ljung, moderator och komiker. Det är fri entré till Balthazar hela dagen. Under eftermiddagen är det öppet hus med aktiviteter och miniföreläsningar.

Program ForskarFredag 27/9 

(kommer uppdateras löpande)

 • 7:30-9:00 ForskarFredag-frukost
  ASSAR och Näringslivsforum Skövde bjuder in till en gemensam frukost där näringslivsaktörer får träffa några av Högskolans forskare och inspireras kring ett aktuellt ämne. 

 • 9:00-11:30 Skolprogram för årskurs 4-6: Tre forskare om fysik & Stjärnförsöket
  Fysik kallas ibland "den grundläggande vetenskapen". Elever och lärare får möta tre forskare från Högskolan i Skövde som berättar och visar varför de tycker fysik är så intressant. Eleverna får också bygga varsin stjärnkikare som de kan använda till ForskarFredags massexperiment 2019, Stjärnförsöket. Föranmälan krävs.

 • 9:00-15:00 Skolprogram för gymnasiet: Digital kunskap för ett hållbart samhälle 
  Att presentera och förmedla forskning är en del av en forskares vardag. Elever och pedagoger får möta fyra forskare från Högskolan i Skövde i stationsbaserad upplägg för att ta del av hur deras arbete kan bidra till hållbara lösningar, metodutveckling och för att inspireras till nya frågeställningar.

  Programmet innehåller möte forskare inom systembiologi och ekologisk modellering, serious games i prehospital vård, sensorsystem för ergonomi, människa-robot-samarbete och hur möjliggörs utveckling i ett uppkopplat 5G-samhälle. Föranmälan krävs.

Öppet hus på eftermiddagen

13:30-14:45 Forskar Grand Prix - kora årets vinnare

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Några av Högskolans forskare ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter! En jury, tillsammans med publiken, utser vinnaren som får tävla på den nationella finalen i Stockholm.

Årets presentationer täcker allt ifrån informationssäkerhet, språkliga skiljetecken, smarta textilier och digitalt utanförskap för äldre. Bland årets tävlande finns Marcus Nohlberg, Eva Söderström, och Simon Butler från Institutionen för Informationsteknologi. Karin Axelsson deltar från Institutionen för hälsovetenskap, Aitor Iriondo Pascual från Institutionen för ingenjörsvetenskap, och Tejaswi Badam från Institutionen för biovetenskap. Andreas Ljung leder passet. Läs mer om konceptet Forskar Grand Prix

15:00-19:00 Miniföreläsningar för hela familjen!

 • Kan sociala robotar hjälpa barn med autism?
  Autism är en funktionsnedsättning som blir allt vanligare, både i Sverige och övriga värden. Behandling av autism är svårt, det kräver stor insats både från terapeuter och från patienten själv. Välkommen till en öppen föreläsning med forskaren Erik Billing.
 • Vad vet du som förälder om spel och spelkultur? Möt spelforskare, ställ frågor.
  Vad vet du som förälder om spel och spelkultur? Möt spelforskare som diskuterar vardagen som förälder till spelintresserade barn. Vi diskuterar bland annat onlinespel, skärmtid, stillasittande och sociala kontakter både med kompisar och Youtubers. 
  Medverkande forskare: Katrin Dannberg och Marcus Toftedahl, spelforskare, avdelningen för spelutveckling, Högskolan i Skövde.

15:00-19:00 Öppet hus ASSAR Industrial Innovation Arena

ASSAR är en plats för tillverkningsindustri och teknikföretag att mötas på för att inspireras, få ny kunskap och nya kontakter. Under ForskarFredag öppnar vi upp så alla kan prova på ny teknik, ny forskning och nya lösningar för industrin.

15:00-19:00 Hållbara material - i världens största materialbibliotek

Material ConneXion är världens största materialbibliotek av avancerade, innovativa och hållbara material och processer. Ta chansen att kika runt i biblioteket bland alla spännande material och ställ frågor till experter!

ForskarFredag arrangeras av

arrangörer ForskarFredag Skövde arrangörer

ForskarFredag samordnas av

ForskarFredag samordnas av

SamarbetspartnersSamarbetspartners ForskarFredag

 

 

Läs mer

Plats

Balthazar Science Center/ASSAR Industrial Innovation Arena
Kavelbrovägen 2B, Skövde

Kontakt

Mattias Pettersson
Forskningskommunikatör
Avdelningen för forskningsstöd, samverkan och innovation
mattias.pettersson@his.se