Stilla din nyfikenhet under årets ForskarFredag

Fredagen den 27 september är det ForskarFredag. Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter i hela landet. Tillsammans vill vi skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet, visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det är att vara forskare. Välkomna till Balthazar Science Center i Skövde.

ForskarFredag Skövde 2018

Vi bjuder på ett fullspäckat program i forskningens anda där allmänhet och inbjudna besökare till Balthazar får ta del av allt ifrån artificiell intelligens, smart industri och lyssna till när flera av Högskolans forskare pitchar sin forskning i den populära tävlingen Forskar Grand Prix. Konferencier för dagen är Andreas Ljung, moderator och komiker. Det är fri entré till Balthazar hela dagen. Under eftermiddagen är det öppet hus med aktiviteter och miniföreläsningar.

Program ForskarFredag 27/9 

(kommer uppdateras löpande)

 • 7:30-9:00 ForskarFredag-frukost
  ASSAR och Näringslivsforum Skövde bjuder in till en gemensam frukost där näringslivsaktörer får träffa några av Högskolans forskare och inspireras kring ett aktuellt ämne. 

 • 9:00-11:00 Skolprogram för årskurs 5: Tre forskare om fysik & Stjärnförsöket
  Fysik kallas ibland "den grundläggande vetenskapen". Elever och lärare får möta tre forskare från Högskolan i Skövde som berättar och visar varför de tycker fysik är så intressant. Eleverna får också bygga varsin stjärnkikare som de kan använda till ForskarFredags massexperiment 2019, Stjärnförsöket. Föranmälan krävs.

 • 9:30-13:30 Skolprogram för gymnasiet: Digital kunskap för ett hållbart samhälle 
  Elever och lärare träffar forskare från ingenjörsvetenskapen från Högskolan i Skövde. De får prova på olika stationer som visualiserar forskningsresultat och metodutveckling inom digitalisering och en smart industri. Föranmälan krävs.

ÖPPET HUS STARTAR

 • 13:30-14:45 Forskar Grand Prix - kora årets vinnare
  Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Några av Högskolans forskare ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter! En jury, tillsammans med publiken, utser vinnaren som får tävla på den nationella finalen i Stockholm. Andreas Ljung leder passet. Läs mer konceptet Forskar Grand Prix.

 • 15:00-19:00 Allt du velat veta om smarta lösningar
  Välkomna till en upptäckardel med prova på aktiviteter för hela familjen. Här får du som besökare uppleva en mängd olika sätt att arbeta med teknik genom interaktiva stationer. Allt för att visa att alla som vill har en plats i teknikens värld! 
 • 15:00-19:00 Allt du velat veta om ASSAR
  ASSAR är en plats för tillverkningsindustri och teknikföretag att mötas på för att inspireras, få ny kunskap och nya kontakter. Under ForskarFredag öppnar vi upp så alla kan ta del av ny teknik, ny forskning och nya lösningar för industrin. 

ForskarFredag arrangeras av

arrangörer ForskarFredag Skövde arrangörer

ForskarFredag samordnas av

ForskarFredag samordnas av

SamarbetspartnersSamarbetspartners ForskarFredag

 

 

Läs mer:

Plats:

Balthazar Science Center/ASSAR Industrial Innovation Arena
Kavelbrovägen 2B, Skövde

Vid frågor, kontakta:

Christina Landelius Törning
Samverkanskoordinator
Avdelningen för forskningsstöd, samverkan och innovation
christina.landelius.torning@his.se
Telefon: 0500-448278