Populärvetenskapligt cafe: Agnes Wold om kampen mot smuts och bacillskräck

Evenemang,Öppna föreläsningar,Högskolan i Skövde,Samverkan

Tid: 2015-10-14 19:00 - 21:00
Plats: Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105 - OBS salen!

- Vår miljö har blivit alldeles för ren och steril - ingen har någonsin dött av dammråttor! Det hävdar Agnes Wold, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, bakteriologiska laboratoriet. Dessutom uppskattat programvärd i P1 Sommar- och Vinterprogram. 14 oktober kommer hon till Högskolan i Skövde för att föreläsa i serien Populärvetenskapliga caféer.

Hon anser att var och en måste få bestämma själv om sin städning. I sin föreläsning tar hon upp att smuts inte sprider smitta, och att den inte gör oss mer allergiska – snarare tvärtom!

- Allergi är en sjukdom som beror på att immunsystemet blivit felreglerat, vilket i sin tur tycks bero på vårt allt renare liv. Andra exempel på immunregleringssjukdomar är inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns sjukdom och ulcerös kolit) och typ 1-diabetes som är en autoimmun sjukdom.

Agnes Wold har länge kämpat för att slå hål på den allmänna inställningen till smuts och baciller. Hon har är en flitigt anlitat föreläsare, bland annat medverkat i SVT:s "Debatt", hörts i radions ”Sommar” och också önskats fram som ”Vinter”-pratare.

Agnes Wold forskar om sambandet mellan spädbarnets tarmflora och allergiutveckling och har visat att en torftig tarmflora ökar risken för allergiutveckling, medan barn vars föräldrar suger på deras napp, löper mindre risk att bli allergiska.

Onsdagen den 14 oktober kl. 19:00
Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105 - OBS salen!

Fri entré!  Fika finns att köpa i anslutning till föreläsningen.

De populärvetenskapliga caféerna är ett samarrangemang mellan Folkuniversitetet, Skaraborgs Senioruniversitet och Högskolan i Skövde.

 

Lägg till i Google kalender

Lägg till i Ical

Agnes Wold