Populärvetenskapligt café: I konspirationsteoriernas tid

Externwebb kalender,Evenemang,Öppna föreläsningar,Högskolan i Skövde,Samverkan

Tid: 2019-03-27 18:30 - 20:30
Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

Låg USA:s regering bakom 11 september? Är vacciner farliga? Dirigeras flyktingströmmarna av George Soros? Ljuger medierna för oss? Styrs världen av hemliga sällskap, muslimer och judiska finansmän? Många tror det. Kent Werne, författare och journalist, har intresserat sig för dessa konspirationsteorier som sprider sig som en löpeld, inte minst på nätet och i sociala medier. Onsdagen den 27 mars kommer han till Högskolan i Skövdes populärvetenskapliga café för att föreläsa kring konspirationsteoriernas tid.

Hur uppstår och sprids teorierna? Vilka tror på dem och varför? Och varför är de så vanliga just nu? Kent Werne är journalist och författare som studerat filosofi, historia och sociologi på universitetet. På Högskolan i Skövde ger han en guidad tur genom konspirationstänkandets värld utifrån sin uppmärksammade bok ”Allt är konspiration – en resa genom underlandet” som kom förra året, 2018.

Kent Wernes har skrivit flera reportageböcker. Den första var ”Du sköna nya hem – om utförsäljningen av allmännyttan”, som gavs ut 2010. Hans andra bok ”Amerikansk höst – reportage från ojämlikhetens land” utkom inför presidentvalet i USA 2012. 2014 släpptes hans tredje bok ”Ofärdsland – livet längs arbetslinjen”. ”Allt är en konspiration – en resa genom underlandet” är hans fjärde bok och Kent Werne är också medförfattare till antologierna ”Skitliv”, ”Den stora omvandlingen – en granskning av välfärdsmarknaden” och ”Det yttersta ansvaret".

Som frilansjournalist har Kent Werne bland annat granskat och skrivit om privatiseringar, riskkapitalbolag, finansmarknaden, arbetsmarknaden och amerikansk politik. Han har publicerats i Dagens ETC, Aftonbladet, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Arbetet och Dagens Arena. Som utredare har han skrivit rapporter för Journalistförbundet om otryggheten i mediebranschen och för LO om skolindustrin.

Onsdagen den 27 mars kl 18.30 - 20.30. Obs tiden!
Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

Fri entré. Fika finns att köpa från kl 18.00.

De populärvetenskapliga caféerna är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Kontaktpersoner
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 – 12 11 62,
e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet, 0500-48 51 33,
0702-39 95 55, e-post: jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet, 0737 - 07 64 81,
e-post: ase.gustafsson@folkuniversitetet.se

 

 

Lägg till i Google kalender

Lägg till i Ical

pop café vt 2019
Författaren och journalisten Kent Werne föreläser onsdagen den 27 mars vid det populärvetenskapliga caféet om konspirationsteorier. (Foto: Jan-Åke  Eriksson)