Populärvetenskapligt café: Religionskollision i det sekulära Sverige. Om minoriteter, majoriteter och tolerans

Evenemang,Öppna föreläsningar,Högskolan i Skövde,Samverkan

Tid: 2019-10-02 18:30 - 20:30
Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

Minoritetens anpassning och majoritetens tolerans. Det brukar uppfattas som huvudingredienserna för att det mångkulturella samhället ska fungera. Men vad händer när det istället är två majoritetskulturer som möts? Eli Göndör är filosofie doktor i religionshistoria vid Göteborgs universitet med inriktning på islamologi och Mellanöstern. Han forskar på integrations– och religionsfrågor med fokus på religiöst meningsskapande och extremism.

Minoritetens anpassning och majoritetens tolerans. Det brukar uppfattas som huvudingredienserna för att det mångkulturella samhället ska fungera. Men vad händer när det istället är två majoritetskulturer som möts?

Eli Göndör är filosofie doktor i religionshistoria vid Göteborgs universitet med inriktning på islamologi och Mellanöstern. Han forskar på integrations– och religionsfrågor med fokus på religiöst meningsskapande och extremism. I våras med repris i sommar kunde Eli Göndör ses i samhällsprogrammet Ekdal och Ekdal på SVT.

Arabiska muslimer har i sina hemländer oftast levt i en majoritetskultur. I Europa möter de en sekulariserad kristen majoritetsbefolkning. I sin föreläsning lyfter Eli Göndör fram minoritetserfarenhetens betydelse för integrationen.

Eli Göndör har bland annat skrivit böckerna ”Religionskollision”, ”Muslimer i Sverige” och ”I guds namn – om våld och politik i islam”.

Onsdagen den 2 oktober 2019.
Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110
Tid: 18.30 – 20.30

Fri entré. Fika finns att köpa före föreläsningen och i pausen.

De populärvetenskapliga caféerna är ett samarbete mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Lägg till i Google kalender

Lägg till i Ical

Populärvetenskapligt café ht 2019
Eli Göndör är filosofie doktor i religionshistoria vid Göteborgs universitet med inriktning på islamologi och Mellanöstern. Han forskar på integrations– och religionsfrågor med fokus på religiöst meningsskapande och extremism.

Kontakt

Eric Hellgren 
0702 – 12 11 62
eric.hellgren@his.se