Populärvetenskapligt café: Vad är typ 2 diabetes? Vem får den? Hur ska den behandlas?

Externwebb kalender,Evenemang,Öppna föreläsningar,Högskolan i Skövde,Samverkan

Tid: 2019-09-10 18:30 - 20:30
Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

Ca 450 000 människor i Sverige har typ 2 diabetes. Det är en sjukdom som i viss utsträckning kan förebyggas bland annat genom fysisk aktivitet och kostförändringar. Forskaren Margareta Hellgren har doktorerat på diabetes och har efter sin disputation fortsatt forska på området. I våras fick hon som första allmänläkare i Sverige ta emot utmärkelsen Årets diabetolog. – Under min föreläsning ska jag ta upp den aktuella forskningen kring sjukdomen och berätta om hur typ 2 diabetes kan förebyggas samt behandlas på bästa sätt.

Margareta Hellgren är specialist i allmänmedicin och verksam sedan nästan 25 år tillbaka i Skövde. Hon arbetar till vardags som doktor på vårdcentralen i Södra Ryd.

– Redan vid min första läkartjänst blev jag diabetesansvarig och då väcktes intresset för typ 2 diabetes. När jag sedan fick veta att att sjukdomen kunde förebyggas med hjälp av fysisk aktivitet och kostförändringar startade jag en forskningsstudie med syftet att hjälpa människor som ligger i riskzonen, så att de kan slippa eller i alla fall fördröja utvecklingen av typ 2 diabetes.

Margareta Hellgren disputerade 2014 bland annat på resultatet av studien. Efter det har det blivit mycket forskning, bland annat i USA, där hon arbetat tillsammans med en av världens främsta forskare på just utvecklingen av diabetes William Knowler. År 2017 deltog Margareta i utformningen av Läkemedelsverkets rekommendationer för behandling av typ 2 diabetes och hon har sedan föreläst om diabetes både lokalt och nationellt. I våras utsågs hon till Årets diabetolog för sitt arbete inom diabetessjukvården, Priset delades ut under Diabetologiskt vårmöte i Stockholm där 800 personer från hela landet deltog. Utmärkelsen ges alltid till två läkare, och i år var Margareta alltså en av dem.

– Jag tror att jag är den första allmänläkaren som får priset och jag är oerhört hedrad. De flesta som får utmärkelsen är utbildade diabetologer som jobbar på sjukhus, säger Margareta Hellgren, som förutom äran också belönades med 25 000 kr. Pengar som hon kommer att använda till något som gagnar diabetiker.

Tisdagen den 10 september kl 18.30 - 20.30. Obs tiden!
Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110
Fri entré. Kom och festmingla från kl 18.00.

De populärvetenskapliga caféerna är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Lägg till i Google kalender

Lägg till i Ical

 
Margareta Hellgren, specialist i allmänmedicin i Skövde, föreläser inom sitt forskningsområde typ 2 diabetes tisdagen den 10 september. (Foto: Louise Fauvelle)

Kontakt

Eric Hellgren, Högskolan i Skövde
Mob: 0702-12 11 62
eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson
Skaraborgs senioruniversitet
Tel: 0500-48 51 33
Mob: 0702-39 95 55
jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet
Mob: 0737-07 64 81
ase.gustafsson@folkuniversitetet.se