Populärvetenskapligt café: Valet, kameler, årets skaraborgare och pris när Skaraborgs Akademi kommer

Evenemang,Öppna föreläsningar,Högskolan i Skövde,Samverkan

Tid: 2018-11-15 18:30 - 21:00
Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

Skaraborgs Akademis årliga besök på Högskolan i Skövde bjuder alltid på överraskningar. Årets gästspel är inget undantag. Föreläsare i år, torsdagen den 15 november, är statsvetarprofessorn Sören Holmberg och författaren, regissören med mera Marianne Ahrne. Årets hedersskaraborgare är hemlig fram till föreläsningsdagen men de är minst två till antalet. Och så utses den av Högskolans doktorsavhandlingar som gjort sig mest förtjänt av pris.

Skaraborgs Akademi, kända skaraborgare i förskingringen, är ett uppskattat inslag i serien Populärvetenskapliga caféer. Två av akademins ledamöter föreläser under kvällen. De är statsvetaren och valexperten Sören Holmberg och Marianne Ahrne, som växte upp i Falköping, och som är mest känd som författare och film- och tv-regissör.

Skaraborgs Akademi utser också Årets hedersskaraborgare, och den eller de får sitt pris på plats och presenteras, liksom upphovspersonen bakom den doktorsavhandling på Högskolan som förtjänar särskild uppmärksamhet.

Politik och exotiska djur
Skaraborgs Akademi, med valspråket Snille och blixt, bildades 1998 på initiativ av Skaraborgs sista landshövding Birger Bäckström. I år kommer akademins föreläsare ta sig an politik och exotiska djur. Temat för Sören Holmbergs framträdande är ”Val i två av världens äldsta demokratier - Sverige och USA”.

Marianne Ahrne ska prata om kameler, vilket inte är så konstigt som det låter. För några år sedan gjorde hon en tv-film där hon berättade om hur hon med stor omsorg väljer ut och köper en kamel för att som första kvinna deltaga i en kapplöpning med kameler.

Skaraborgs Akademi utser varje år Årets hedersskaraborgare. En utmärkelse som genom åren gått till sådana prominenta personer som Västgöta-Bengtsson, Robert Gustafsson, Gunilla Pontén, Gert Wingårdh, Thomas G:son med flera. Vem det blir i år vill akademin hålla hemligt till denna högtidskväll, men mottagarna ska vara på plats och kommer också berätta om sig själva och sina gärningar.

Dessutom kommer den av Högskolans doktorsavhandlingar som förtjänar särskild uppmärksamhet belönas och doktorn finns på plats för att berätta om innehållet. Priset delas ut av Länsförsäkringar Skaraborg.

Skaraborgs Akademi ger varje år ut en bok med innehåll skrivet av några av deras ledamöter. Den släpps i samband med föreläsningskvällen.

Program, cirkatider:
Kl. 18.30    Välkomsthälsning och information om Skaraborgs Akademi 20 år: Skaraborgs Akademis preses Bengt Knutsson och sekreterare Karl-Erik Tysk.

Kl. 18.45    Utdelning av Skaraborgs Akademis pris till bästa doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde: 

Kl. 18.50   Presentation av vinnande avhandling och pristagare.

Kl. 19.10  Årets Hedersskaraborgare presenteras och presenterar sig.

Kl. 19.30   Fika inklusive bokförsäljning. 

Kl. 19.50   Föreläsning av ledamoten Marianne Ahrne: Kameler, kameler!

Kl. 20.20   Föreläsning av ledamoten Sören Holmberg:
                 Val i två av världens äldsta demokratier - Sverige och USA.

Kl. 20.50    Avrundning och avslutning.

Tid: Torsdagen den 15 november  kl. 18.30 – obs dagen och tiden!
Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110.

Fri entré! Fika finns att köpa från kl 18:00.

Ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs senioruniversitet

Kontaktpersoner
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 – 12 11 62, e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet, 0500-48 51 33, 0702-39 95 55,  e-post jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet, 0737 - 07 64 81 ase.gustafsson@folkuniversitetet.se

Lägg till i Google kalender

Lägg till i Ical

pop café ht 2018

Pop cafe ht 2018