Aftonbladets Hierta i spexupplaga

2012-04-13

Omtag! Mer militäriskt! Torrare! Så lät några av direktiven från publiken när årets spexare från Högskolan i Skövde framförde sitt allra senaste verk.

Skövdespexet som går under namnet Atlas2 framför den här veckan ett antal föreställningar av verket “Tidningen med de sjuttielva upplagorna eller Hur många nummer var det nu?” på Odeon i Skövde kulturhus.

- Historien som framförs på scen handlar om Aftonbladets redaktion på 1830-talet. Vi hade en synopsistävling och det här var bidraget som vann, berättar Amanda Ehlert, regissör och spelar karaktären Åke.

Chefredaktör Lars Johan Hierta, spelad av Johan Skog, kämpar för att hålla sin tidning igång trots att kungens hovkansler hela tiden vill lägga ner den.
- Det finns ett manus som vi håller oss till men som spextraditionen inbjuder så ändras det som händer på scen utifrån vad publiken ropar ut och vill påverka, säger Amanda Ehlert.

Under torsdagens föreställning dröjde det inte länge förrän första omtaget ropades in och ensemblen var inte sena att med högt tempo och proffsigt utförande reagera på direktiven.

Årliga spex

Högskolan i Skövdes studentspex bildades 1994 och har efter några år i tystnad gjort storstilad comeback. 
- Vi gör ett stort spex varje år och under tiden så repar vi tillsammans på skolan. Det är väldigt roligt och vi hoppas många fler vill komma och vara med, säger Amanda Ehlert.

- Det krävs inga direkta förkunskaper. Jag kan varken sjunga, dansa eller har stått på scen tidigare men idag står jag här och det är väldigt kul, förklarar huvudrollsinnehavaren Johan Skog som bara efter några minuter in i pjäsen tog ton och framförde första sång- och dansnumret.

Hiertligt välkommen att se spexet

Nästa chans att se spexet är på lördag den 14 april klockan 13.00 och söndag den 15 april klockan 14.00 på Odeon Skövde kulturhus. Ta chansen att se, påverka själv och kanske vara med nästa år.

Läs mer om spexet på Facebook

Aftonbladets Hierta i spexupplaga