Äkta robotar – möjligheter och begränsningar med framtidens teknologi

2014-04-02

Fyra snabba frågor till Erik Billing, postdoktor vid Högskolan i Skövde, som föreläser om Äkta robotar idag vid ITARC14, en konferens för IT-arkitekter i Stockholm.

Vem är du och vad tänkte du tala om på ITARC? 
Mitt namn är Erik Billing, jag är doktor i datavetenskap och forskar kring kognitiva robotar. Jag kommer att tala om framtidens robotar - vad de kommer att kunna göra och vad de inte kommer kunna göra. Jag kommer även säga några ord om de tekniska lösningar och mjukvaruplattformar som ligger bakom modern robotteknik. 

Man har ju talat om artificiell intelligens länge men vad är det gör att det så hett just nu?
Det är svårt att säga exakt. Tekniska framsteg är definitivt en del av orsaken. Robotar håller på att röra sig ut från fabriksgolven in i människors vardag, och då är det ju inte så konstigt att det får uppmärksamhet. 
 
Hur kommer de första robotarna i hemmen se ut och vad kommer de göra?
De första robotarna i hemmen finns redan - dammsugaren! Hur den andra roboten i hemmen ser ut får vi väl se, jag kommer ge några förslag under mitt framträdande på ITARC.  
 
Tror du robotarna i filmen ”äkta människor” skulle kunna bli en verklighet eller finns det några riktigt svåra problem kvar att lösa?
Det beror på vad man menar. Det finns utan tvekan robotar på forskningslab världen över som kan göra en hel del av det robotarna i äkta människor kan. Det finns robotar som ser mänskliga ut, som rör sig på ett realistiskt sätt, som kan gå runt i en vanlig bostad och som kan hantera en del vardagliga föremål. Men i andra avseenden är vi väldigt långt ifrån robotarna i scifi-världen. Kanske står vi inför en robotrevolution, men inte i termer av självtänkande robotar som kommer att ta över världen. 

 

ITARC2014

Kontakt