”Årets förening” Safir strävar mot nya mål

2014-12-29

På ett år har Högskolan i Skövdes nya ekonomförening fått stor framgång. I årsskiftet 13/14 startades föreningen Safir upp med målet att bli ett stöd och även en representation för ekonomistudenterna vid Högskolan i Skövde. Den 16 november tilldelades Safir utmärkelsen ”årets förening” av Sveriges ekonomföreningars riksorganisation, som ett kvitto på årets framgång. Med det i ryggen ser de nya styrelsemedlemmarna i Safir ljust mot framtiden.

Högskolan i Skövde gjorde i årsskiftet 13/14 en omorganisering bland institutionerna. Studentkåren valde då att gå samma väg genom att strukturera upp föreningarna efter institutionerna. Det resulterade i att föreningen för beteendevetare, ingenjörer och ekonomer försvann, istället skapades bland annat ekonomföreningen Safir. Under 2014 har åtta styrelsemedlemmar, med Natalie Kosmala som ordförande, utvecklat föreningen genom mycket relationsbyggande med studenter, utbildningsbevakning och kontakt med näringslivet.

– Vi arbetar för att stötta studenterna under deras studietid. Vi vill ge studenterna det studiesociala, kontakten med näringslivet och även en bra utbildning som skapas från utbildningsbevakning. Safir är till för att representera ekonomistudenternas åsikter och behov, säger Natalie Kosmala, ordförande i studentföreningen Safir vid Högskolan i Skövde.

Höstens skolstart var ett bra sätt för Safir att visa upp sig för de nya studenterna och det gav goda resultat. Engagemanget kring att påverka utbildningen samt studietiden har ökat bland studenterna under hösten, något som är en fördel då en förening grundas på studenters engagemang och tid.

– En utmaning var att vi har börjat helt från början. Vi har inte haft några ”gamla rävar” att vända oss till. Men vi kunde också starta upp något helt för oss själva. Där vi utgår från vad vi anser är bäst och det finns störst behov och önskan av, säger Natalie.

I mitten av november fick Safir visa upp sin utveckling då de var gästarrangörer för Sveriges ekonomföreningars riksorganisations (SERO:s) årliga MEGA-konferens. Under helgen samlades ett tjugotal olika ekonomföreningar från hela Sverige för att ta del av konferensen som Safir gästarrangerade här i Skövde. Under konferensen hölls gästföreläsningar, workshops och även prisutdelning. Safir tog hem utmärkelsen ”Årets förening” med en motivering som grundandes i föreningens utveckling med tanke på uppstarten samma år.

– Utmärkelsen är en drivkraft till nästa år då vi strävar efter att bli ännu bättre. Den nya styrelsen som tillsätts vid årsskiftet är förväntansfulla för att ta upp arbetet i att utveckla Safir. Att ha detta års framgångar i ryggen känns som en bra start för att sikta mot högre mål, säger Natalie.

Vid årsskiftet 14/15 tillsätts den nya styrelsen, där Natalie är kvar på ordförandeposten. Natalie studerar i vår sin sista termin vid Högskolan i Skövde vilket leder till en speciell situation i styrelsen. Natalie kommer att avgå från ordförandeposten i maj, med förhoppning om att posten sedan tillsätts av ledamoten Johan Karlsson. Han kommer att följa Natalies arbete under våren för att få en inledning i arbetet.

– Ett år som ordförande är ganska kort i en nystartad förening. Jag ser det som en fördel att jag kan vara med i vår under uppstarten med den nya styrelsen. Det kommande andra året som verksamma ger oss chans till att skapa traditioner, och även bli ännu bättre med nya tankar och aktiviteter, säger Natalie hoppfullt om framtiden i ekonomföreningen Safir. 


                 Natalie Kosmala