Barnboken om varulven Petrus lanseras i Töreboda

2018-10-24

På fredag är det dags för boksläpp för den elfte barnboken i serien om Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB) som drivs vid Högskolan i Skövde. Den här gången utspelar sig historien i Töreboda kommun och temat passar väl in i dessa Halloweentider. Lagom läskig läsning och operation rädda pojke från varulvsförbannelse utlovas i boken Petrus.

Boken Petrus

Nu kommer den elfte boken i serien om Kiras och Luppes Bestiarium. Den här gången med en (lagom) läskig varulvshistoria i Töreboda.

Satsningen med barnboksserien går nu in i ett minst sagt intensivt skede. På fredag är dags för lansering av Petrus i Töreboda. Därefter väntar nya boksläpp i Götene (30 oktober), Grästorp (31 oktober) och Lidköping (11 november). Kira och Luppe har nu varit i de flesta av Skaraborgs kommuner – och fått de gamla sägnerna till liv, i en gemensam form.
– Syftet med projektet har varit att kulturarvet och de lokala berättelserna ska få ny skjuts och nå nya generationer. Och genom att de ryms i samma serie, både som bok och app, får de ny näring tillsammans, säger Lars Vipsjö, projektledare för böckerna och lektor i medier och estetik och berättande vid Högskolan i Skövde.

Varulvsförbannelse måste brytas

Berättelsen i Töreboda har sitt ursprung i en sägen från Älgarås. I den här varianten förekommer ett förtrollat halsband som förvandlar den som bär smycket till varulv nattetid.
– En omedveten pojke får fatt på halsbandet på en loppis i Moholm och det är sedan upp till Kira och Luppe att försöka finna rätt på pojken och förgöra förbannelsen som förvandlar honom till varulv.

Boken Petrus är skriven av Louise Persson, adjunkt i medier, estetik och berättande vid Högskolan och illustratör är magisterstudenten Kristofer Vaske.
– Ett riktigt roligt projekt. Det är första gången jag gör illustrationer till en barnbok. Det är färgglatt, och förhoppningsvis lagom läskigt att se varulven, säger han.

Föreläsning och boksläpp

Boksläppet i Töreboda sker i samband med bokmässan på Gjutaren på fredag klockan 13. På mässan föreläser också Lars Vipsjö om arbetet med böckerna i stort.
– Utöver böckerna vi nu har på gång kommer också en Kira och Luppe-bok från Varatrakten framöver. Och vi vill gärna fortsätta hitta nya sätt att berätta lokala historier, där vi blandar det digitala och traditionella. Spel för besöksnäringen, och berättande som stödjer integrationen är några uppslag vi vill utveckla i en förlängning av projektet, avslutar Lars Vipsjö.

  

 

 

Relaterad information

Mer om bokmässan i Töreboda

Mer om Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB)

Mer om samverkansprojeket KASTiS

Kontakt