Dags för Högskolans forskare att förklara årets Nobelpris

2016-12-05

Föreläsningshösten på Högskolan i Skövde avslutas första veckan i december med ett extra festligt populärvetenskapligt café. Traditionsenligt ställer Högskolans egna forskare upp för att onsdag 7 december på ett lättfattligt och populärvetenskapligt sätt förklara vad som ligger bakom Nobelprisen i ekonomi, fysik, kemi, medicin och litteratur.

De fem experterna är professor Stefan Tengblad som börjar kvällen med att prata om ekonomipriset. Han får sedan sällskap av professor Krister Karlsson som tar hand om fysikpriset, biträdande professor Patric Nilsson medicinpriset och biträdande professor Mikael Ejdebäck som ska förklara kemipriset. Sist ut är lektor Stefan Ekman som ska ge sin syn på Bob Dylan som kontroversiell litteraturpristagare

– Det här är ett utmärkt sätt att förbereda sig för festligheterna i teve och för att förstå vad som ligger bakom världens finaste pris. Extra roligt är att vi har så duktiga forskare som kan berätta om priserna, forskarna bakom dem och dessutom ge sina synpunkter på deras forskning, säger Anne Persson, dekan och professor i datavetenskap. Det blir hon som inleder kvällen för att kort presentera vikten av forskningen på Högskolan i Skövde.

Det blir en kväll där frågetecken ska rätas ut. När det gäller ekonomipriset från Riksbanken till Alfred Nobels minne går det till forskning kring kontraktsteorin, som används för att beskriva och analysera många typer av ekonomisk verksamhet och transaktioner.

Fysikpriset belönar upptäckter kring topologiska fasövergångar och materiefaser – ett område som kan få många framtida tillämpningar. Inom kemin handlar året pris om utveckling molekyler vars rörelser går att kontrollera och som kan utföra ett arbete när energi tillförs.

Medicinpriset, eller priset i fysiologi som det också heter, går till upptäckter av hur cellen bryter ner och återvinner sina egna beståndsdelar, något som har betydelse för en rad olika sjukdomar. Och så sist men inte minst presenteras årets kontroversielle litteraturpristagare, musikern och poeten Bob Dylan.

Det här är alltså det sista populärvetenskapliga caféet för säsongen. Föreläsningsvåren 2017 inleds den 25 januari och då handlar det om att minskad social tillit är ett hot mot det svenska samhället. Andra programpunkter under våren är magkänsla, mänskliga rättigheter, hotet mot våra dagstidningar samt kombinationen hantverk och arkeologi.

De populärvetenskapliga caféerna, som arrangeras en gång i månaden, är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Nobelkvällen:
Onsdagen den 7 december kl 18.30 Obs tiden!
Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

Fri entré. Välkommen att festmingla från kl 18.00.

Pop cafe ht 2016

Porträtt av Alfred Nobel. Fotograf Flormans ateljeer i Stockholm i slutet av 1800-talet. Originalfoto i Nobelmuseet i KarlskogaFoto enligt licens: Creative Commons CC BY-SA 4.0.

Kontakt

Eric Hellgren 
Högskolan i Skövde,
0500 – 44 80 71, 0702 – 12 11 62,
 eric.hellgren@his.se 

Elinor Palm
Folkuniversitetet
0500 – 78 90 61
elinor.palm@folkuniversitetet.se  

Freddie Johansson
Skaraborgs senioruniversitet
0500 – 0500-48 51 33, 070-23 99 555,  
jfreddie0@gmail.com