Ett utbyte för personlig utveckling

2017-11-13

Från Skövde till femmiljonstaden Pune i västra Indien kan steget tyckas långt. Men trots det geografiska avståndet är högskolans samarbete med D.Y. Patil University (DPU) nära och tätt. För Helena Enroth, adjungerad professor i molekylärbiologi, som nyss är hemkommen från flermiljonstaden blev resan ett flöde av nya kunskaper.


Helena Enroth

Helena Enroth, tvåa från höger, är just hemkommen från Indien och D.Y. Patil University.

– Det vidgar ens perspektiv. Indien är otroligt spännande. Har man chansen tycker jag definitivt man ska fånga möjligheten till att åka dit. Det var verkligen fantastiskt, säger Helena som under hösten spenderade tre veckor som en del av ett Sida-finansierat projekt inom ramen för ett Linnaeus-Palme- lärarutbyte mellan Högskolan i Skövde och DPU.

Ett framgångsrikt samarbete under flera år

Samarbetet med Institutionen för Bioteknik och Bioinformatik på DPU är ingenting nytt för Högskolan i Skövde. Sedan 2009 har flera lärare från vår institution för biovetenskap rest till staden som ligger strax utanför Mumbai. Helenas kollega Abul Mandal, professor i molekylärbiologi, är en verklig veteran i sammanhanget. Han har under årens lopp även drivit gemensamma forskningsprojekt med kollegor i Pune. Framgångsrikt dessutom.
– Vi har flera patent klara tillsammans, och några ytterligare på gång, säger Abul som även han varit involverad i det senaste projektet som på sikt har som mål att etablera studentutbytet från Skövde.
Som student finns några uppenbara skillnader, men även likheter.
– De läser alla terminens kurser samtidigt och tenteras av det mesta under en kortare, samlad, period. Terminsuppehållet är bara ett par veckor långt på sommaren. Men det finns många helgdagar under året, fler än här. Jag skulle säga att nivån är snarlik, även om upplägget skiljer sig åt, berättar Abul vidare.

"Människor jobbar hårt men är samtidigt avslappnade"

Som undervisande lärare fick Helena vänja sig vid att bli tilltalad på ett annat sätt än vad hon är van vid.
– "Du" förekommer inte. Det är "Madame" och "Sir" som gäller, så det är en annan distans. Men alla var väldigt öppna och välkomnande. Det gäller inte minst de andra lärarna.
Även om kunskapsutbytet är en stor faktor till varför Helena intresserade sig för projektet och utbytet var mötet med en ny kultur det som lockade allra mest.
– Det är mycket som annorlunda. Mentaliteten är en annan. Ta bara obryddheten kring strömavbrott. Även om Pune och DPU är ett modernt universitet hände det dagligen att strömmen gick. Ofta flera gånger. I Sverige hade det lett till upprorsstämning men här tog man det med ro och drack en extra kopp te. Människor jobbar hårt, men är samtidigt avslappnade, säger Helena som numera ingår i många familjefotoalbum:
– Som västerlänning blir man uppmärksammad, absolut. Men som jag sa: folk är väldigt vänliga. Åker du till Pune får du finna dig att ta ett gäng selfies. Men det är ett lågt pris att betala för de fantastiska erfarenheter det ger att komma dit.

 

Relaterad information

Mer om internationalisering

Kontakt