Europaforskare föreläser på Högskolan om ett säkrare Sverige i ett osäkert Europa

2016-11-07

Europaforskaren Björn Fägersten föreläser vid det populärvetenskapliga caféet onsdagen den 9 november på Högskolan i Skövde. Han kommer att berätta om de konflikter som återigen omger Europa samtidigt som EU-samarbetet haltar, och hur vi i Sverige bör agera.

– Vilka förutsättningar finns för att gemensamt möta nya och gamla hot?  Hur ser Europasamarbetet ut att utvecklas, inte minst nu efter Brexit? Och med vilka bör vi samverka – Norden, Europa, Nato? Det är frågor som jag tänker ta upp och försöka ge svaren på, berättar Björn Fägersten.

Han är seniorforskare och chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram. Björns forskning berör europeisk integration, säkerhetspolitik och politisk risk för kommersiella aktörer. Han har gästforskat på anrika Harvarduniversitetet i Boston och Europauniversitet i Florens, och medverkar regelbundet i svensk och internationell medier och i samhällsdebatten.

Björn Fägersten har en doktorsexamen i statsvetenskap från Lunds universitet.  År 2008 blev han invald i ”European Foreign and Security Policy Studies”, ett program för att stödja akademiska utbyten utanför nationella gränser för en gemensam europeisk utrikes- och säkerhetspolitik.

År 2013 utsågs Björn Fägersten till en av Sveriges 101 supertalanger av Veckans Affärer. 

De populärvetenskapliga caféerna, som arrangeras en gång i månaden, är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Tid: Onsdagen den 9 november kl 19:00
Plats:  Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

Fri entré.