Faddrar ger de nya studenterna ett bra första intryck

2014-09-08

Under introveckan på Högskolan i Skövde arbetar ett 170-tal studentfaddrar med att hjälpa de nya studenterna tillrätta i studentlivet. Vad innebär det egentligen att vara fadder? Följ med så tar vi rygg på Moa Grandin som är fadder för första gången.

Moa går andra året på Personal, organisation och ledarskaps-programmet och är denna introvecka en av de 170 faddrar som ska hjälpa de nya studenterna att komma in i studentlivet, staden och skolverksamheten.

– Vi funkar som en guide ungefär. Vi visar vägen in i studentlivet, och försöker ge dem en så bra bild av det som möjligt, säger Moa.

Guide är en passande beskrivning eftersom just en av aktiviteterna den första dagen av introt är en stadsvandring. Det innebär att faddrarna går runt med sin grupp nya studenter och visar lokalerna i skolan, även de viktigaste platserna för en ny student, till exempel Willys, Arena Skövde och Skövdes resecentrum. 

Moas största rädsla med att vara fadder är att de nya studenterna ska bli besvikna på introveckan och tycka det var en dålig start av studietiden. Men trots rädslorna tar det positiva över, så som att lära känna nya personer och vara med i alla aktiviteter. För att veckan ska bli rolig och händelserik har det krävts mycket planering och förberedelser från faddrarnas sida. De planerar veckans schema utifrån skolans introschema, men de har även egna aktiviteter så som grillning och lära-känna-lekar. Ofta håller aktiviteterna på fram till nätterna.

– Vi träffar inte de nya studenterna förrän efter lunch eller föreläsning. Vi lämnar förmiddagarna fria, de behöver ta igen sig från dagen innan och ladda inför dagens aktiviteter, säger Moa.

Att vara fadder är inte bara roligt och fartfyllt utan också väldigt nyttigt. Moa menar att man som fadder både får nya vänner och ny kunskap. Hon upprepar flera gånger vikten av sammanhållningen när man studerar, och menar att det är en stor del till varför hon gillar Högskolan i Skövde. Att Högskolan är liten ser hon som bra, då man lär känna de andra studenterna bättre. Och för Högskolan i Skövde är faddrarna verkliga nyckelpersoner i hela introduktionsarbetet:

– Faddrarna bidrar med många glada upptåg, skratt, roliga lekar och viktig info om stort och smått – det är ovärderligt för att snabbt komma in i gemenskapen här. Faddrarnas engagemang och härliga mottagande, i samarbete med programansvariga, är oersättligt för en bra studiestart, säger Christina Johansson som är en av de introduktionsansvariga på Högskolan i Skövde

Moa och Johanna
Moa till höger med vännen Johanna, som också är fadder.

Moa visar
Moa visar de nya studenterna runt.

Bli fadder

Kontakt