Falska nyheter, yttrandefrihet och källkritik när debattören Ola Larsmo inleder föreläsningshösten på Högskolan i Skövde

2017-09-08

Falska nyheter, källkritik, yttrandefrihet och demokrati har stått i centrum för mediediskussionen detta år när USA fått en ny president. Ola Larsmo är författare, debattör och frilansjournalist, främst i Dagens Nyheter. Tisdagen den 12 september är han höstens första föreläsare vid de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde med att tala om dessa ämnen.

Ola Larsmo kan regelbundet läsas i Dagens Nyheter där han är en uppskattad litteraturkritiker och engagerad debattör. Han debuterade som författare 1983 med kortromanen ”Vindmakaren”. Hösten 2016 kom ”Swede Hollow” som handlar om en ravin i St Paul, där invandrade svenskar levde i slum vid förra sekelskiftet.

Ola Larsmo har varit redaktör för tidskriften Bonniers Litterära Magasin, ledamot av Författarförbundets styrelse och av styrelsen för Institutet för framtidsstudier. Från år 2009 till i våras var han ordförande i svenska PEN, organisationen som bland annat arbetar med att värna journalister och författares fri- och rättigheter och som slår larm om fall då författare fängslas, torteras, hotas, angrips eller dödas på grund av utövande av sitt yrke. Tillsammans med Henrik Arnstad gör Ola Larsmo också den historiska podcasten ”En svensk tiger”.

Ola Larsmo belönades i början av det här året med Lagercrantzen, DN:s kulturpris med motiveringen att han är ”en folkupplysare som inte väjer för historiens svartaste sidor – han vet att de måste exponeras för att vi ska förstå framtiden /…”  Han har även belönats med utmärkelser som Jolo- och Argusprisen, och nu senast med årets Mobergpris från Vilhelm Moberg Sällskapet och årets Delblancpris.

De populärvetenskapliga caféerna, som arrangeras en gång i månaden, är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Tid: Tisdagen den 12 september 18.30 – obs tiden!
Plats:  Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

(Obs! Media har möjlighet att träffa Ola Larsmo från ca kl 17:30. Inför föreläsningen kan Ola också nås på epost: ola@larsmo.se eller på telefon 018 – 46 12 53, mobil 0708 – 26 85 57.

Fri entré.

Kontaktpersoner:
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0500 – 44 80 71, 0702 – 12 11 62,
e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs Senioruniversitet, 0500-48 51 33,
0702-39 95 55, e-post jfreddie0@gmail.com 

Pop cafe ht 2017
Författaren, journalisten och debattören Ola Larsmo är höstens första föreläsare tisdagen den 12 september vid de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde.

Kontakt