Finaldags för Tejaswi Badam

2019-11-19

Efter den spännande finalen under Skövdes deltävling av Forskar Grand Prix utsågs Tejaswi Badam till årets vinnare. Den 26 november tävlar han i Stockholm mot forskare från andra lärosäten – och allt livesänds på storbild på Högskolan i Skövde.

På tisdag den 26 november reser Högskolan i Skövdes forskare Tejaswi Badam till Stockholm för att tävla i finalen i Forskar Grand Prix. Tejaswi vann Skövdes deltävling i september med sin presentation ”Personalized Medicine - tailoring disease treatments using networks”.

I sin forskning har han tittat närmare på hur en och samma medicin påverkar olika patienter på olika sätt. För att en behandling ska fungera, måste den anpassas efter personen som ska få den. Konceptet "en storlek passar alla" fungerar dåligt när det gäller medicinsk behandling, menar Tejaswi. Istället går det att likna det vid sociala nätverk. Generna i ditt cellsystem har ett eget Facebook dem emellan. De kommunicerar med andra gener, och varje gång det kommer en ny medicin fungerar den på olika sätt.

– Det är ett väldigt enkelt koncept att förstå. Om dina gener har varsitt Facebookkonto och kommunicerar genom dem, då kan vi få varenda medicin att fungera. Alla har rätt till en bra hälsa, säger Tejaswi Badam.

Tävlingsbidrag på engelska

I Stockholm ställs han mot finalister från bland annat Högskolan i Borås, Chalmers, KTH, och Jönköping University vid tävlingen som hålls på Nalen. Nytt för Forskar Grand Prix i år var att de tävlande fick hålla sin presentation på engelska – något som öppnat upp för fler tävlande och breddat startfältet.  Vid Skövdes deltävling deltog tre engelskspråkiga forskare, och Tejaswi Badam var en av dem.

Direktsänds på Kunskapskanalen

Finalen kommer att direktsändas via Kunskapskanalen och på Högskolan i Skövde bjuder vi in till Götasalen kl. 14-16 där vi följer finalen på storskärm. Tejaswi Badam ser fram emot vårt stöd.

 

Relaterat material

Tejaswi Badam årets vinnare av Forskar Grand Prix