Forskning: Tumörforskning får anslag från Barncancerfonden

2014-12-16

Barncancerfonden har presenterat deras framtida finansiering av forskningsinsatser, som är valda utifrån höstens ansökningar. Katarina Ejeskär, lektor i biomedicin vid Högskolan i Skövde, är en av de forskare som finansieras. Katarinas projekt som forskar i barntumörer får 400 000 kronor för kommande två år.

Barncancerfonden skriver i sitt pressmeddelande att 73 miljoner kronor går till forskningsfinansiering kring just barncancer. Deras totala satsning kring forskning om barncancer har ökat med 20 procent under 2014. Stora satsningar görs på forskning om leukemi, hjärntumörer och cancer i nervsystemet.

– Det känns jätteroligt att Barncancerfonden vill stödja mitt forskningsprojekt, som jag nu ska starta upp här på Högskolan i Skövde. Efter leukemier och hjärntumörer, är neuroblastom den vanligaste formen av barncancer, en tumör som uppkommer i nervsystemet. Jag vill med detta forskningsprojekt ta reda på mer om vad det är som gör vissa former av neuroblastom så aggressiva, säger Katarina Ejeskär, lektor i biomedicin vid Högskolan i Skövde.

Katarina har länge forskat om tumörer och just neuroblastom. Projektet som finansieras av Barncancerfonden innehåller funktionella genetiska studier kring Neuroblastom, vilket är en tumör som endast barn får. Tumören påverkar nerverna och sitter längs ryggraden.

– Det är känt sedan en tid att de neuroblastomtumörer som har förlorat en del av kromosom 11 är väldigt aggressiva och svåra att behandla. Nu vill vi gå vidare och undersöka funktionen av gener som finns på den här kromosomen för att öka kunskapen om hur neuroblastom uppstår och utvecklas, säger Katarina Ejeskär.

Projektet är just nu i uppstartsfasen och de 400 000 kronor från Barncancerfondens anslag kommer att fördelas under två år. Projektet förväntas sträcka sig längre, och är ett samarbete med forskare från Klinisk Genetik i Göteborg. 


                 Katarina Ejerskär

Barncancerfondens pressmeddelande

Funktionella genstudier

Kontakt