Från Falun till Skövde och vidare mot Europa

2017-09-15

Ett intressant och stimulerande arbete hos en attraktiv arbetsgivare, gärna som tillsvidareanställd. Det är målet för många som söker till Högskolan. För Joakim Sjöblom handlade det om något helt annat. En nystart, nätverksmöjligheter och finansiering för sitt Startup-bolag var vad som tog Joakim till Skövde.

Joakim kommer från Falun men flyttade hösten 2013 till Skövde för att läsa programmet Personal, organisation och ledarskap. Men egentligen var det inte studierna som lockade. Det handlade mer om en nystart och möjligheter till egenföretagande. Två år tidigare hade han startat sitt första egna bolag och nu hade även en ny affärsidé börjat gro.

– Att driva bolag är tufft till en början, det kan vara ensamt och ekonomin går sällan ihop så att plugga samtidigt är en bra kombination. Jag ville ha en nystart: nytt umgänge, nätverksmöjligheter och kunna driva bolag parallellt med det, berättar Joakim.

"Köp medges ej"

För den som vill läsa på Högskola finns idag alla möjligheter att ta lån för att finansiera sina studier. Den som vill bygga bolag har det inte riktigt lika lätt. Så det blev alltså CSN som fick finansiera Joakims affärsplaner och redan under det första studieåret startade han bolaget Minatjänster.se.

Iden kom till något tidigare då Joakim stod i kassan på ICA och upptäckte att det var slut på pengar på kortet. De senaste dagarna hade kostnader för både mobilabonnemang, gymkort och bredband dragits på autogiro och Joakim upplevde att han inte hade någon kontroll på sina abonnemangstjänster. Här föddes idén till Minatjänster.se. Tanken bygger på en app som låter användaren hantera alla sina prenumerationer och abonnemang på samma plattform. Användaren kan säga upp ett abonnemang direkt i appen genom att signera med Mobilt BankID och kan även jämföra sina nuvarande abonnemang med andra likvärdiga tjänster. När någon väljer att byta till ett abonnemang hos en annan operatör får Minatjänster.se en kickback från operatören.

– Jag knackade på helt oannonserat hos en affärscoach på Gothia Science Park och pitchade idén. Efter det fick jag ett förstudiemedel från Almi för att göra en förundersökning och kunde se att det fanns ett intresse för tjänsten.

Joakim Sjöblom med medgrundare till tjänsten.Joakim Sjöblom med sina medgrundare.

Mötte drakarna och kunde bygga bolag

Under det sista studieåret tog det fart ordentligt. Joakim ställde upp i Draknästet på TV8 där han presenterade sin idé och fick investeringserbjudanden från fyra av fem av drakarna. Kort därefter fick han kontakt med sina två medgrundare och tillsammans driver de nu bolaget.

– Det var tufft att studera och bygga bolag samtidigt och jag skulle nog aldrig göra det igen. Samtidigt så gav det fantastiska möjligheter. Jag hade peppande och inspirerande människor omkring mig, en affärscoach på Gothia Science Park och möjlighet att leva på studielån medan jag utvecklade mitt företag.

Året efter examen har det gått fort. Teamet har vuxit från fyra personer till 16 och de har under ett års tid fått byta kontor tre gånger. Mina Tjänster har nu 70 000 användare och växer med ett par hundra om dagen. Under våren 2017 inleddes även ett samarbete med storbanken Swedbank, vilket innebär att Mina Tjänster bygger in sin funktion i Swedbanks plattformar och på så sätt når deras 4 miljoner privatkunder.

– Målet är att expandera i Europa och redan nu arbetar vi på samarbeten med banker i Finland, Danmark och Frankrike.   

 

Kontakt