Fullsatt seminarium inledde årets Almedalen

2017-07-02

Strålande solsken och nära 130 personer hade sökt sig ner till Västsvenska arenans tält för att få höra Högskolan i Skövdes forskare Oskar MacGregors föreläsning ”Vad får du veta om mitt digitala privatliv?”.

Publiken bestod av unga och gamla med väldigt spridda digitala kunskaper. Under en timmes tid fick de höra Oskar ge en bild av den digitala verklighet som existerar idag och allt den för med sig. Din mobiltelefon meddelar var du är, övervakningskameror fångar in dig och betalkortet registrerar dina inköp. Ditt agerande på internet loggas och sparas i sökmotorernas databaser. Vad händer med vår förmåga att fatta självständiga beslut om Google vet vad vi letar efter redan innan vi har kommit på det själva? Vilka risker och möjligheter finns när privatlivet digitaliseras? Hur bör vi hantera fenomenet?

– Jag ville ge besökarna en bild av hur det faktiskt ser ut idag när det kommer till ditt digitala privatliv. Huvudpoängen var inte att vara teknisk och peka till forskning utan istället lyfta vikten av att vi får till en debatt och en ökad medvetenhet kring att majoriteten av befolkningen inte har den koll på de här frågorna som kanske många tror. Här finns mycket vi måste göra, säger Oskar MacGregor.

 

Se mer

 
Se filmen som berättar om Högskolans närvaro i Almedalen och seminariet om ditt digitala privatliv