Galen paketlösning gav Julia segern i Drivhuset24

2014-03-13

Julia Sjöstrand går tredje året på programmet för Personal, organisation och ledarskap på Högskolan i Skövde. I början av mars vann hon och hennes kamrater i lag ”Alice i Trädgårdslandet” Drivhuset24 på Inredia i Tibro. Det var andra gången på två år som Julia var med om att vinna det som beskrivs som ”Årets vaknaste och populäraste tävling, 24 kreativa timmar, utmaning, gratis käk, värdefulla kontakter och ett minne för livet!”

Det handlar om att hitta en helhetslösning som gärna får vara lite galen, och om att ha kul, säger Julia Sjöstrand.

Drivhuset24 arrangeras av Drivhuset i Skaraborg, som hjälper nya entreprenörer, företrädevis studenter, att starta och driva företag eller på andra sätt förverkliga sina idéer. Företag, kommuner och organisationer bjuds in att lämna in case från sin verksamhet som de behöver ha hjälp med. Under 24 timmar antar lag med studenter från olika utbildningar på Högskolan i Skövde och Göteborgs Universitet i Mariestad utmaningen att hitta förslag till lösningar.

Arrangemanget är helt kostnadsfritt för studenterna och under dygnet fixar vi käk och annat gött. Studenterna får inte gå hem och sova utan behöver bara ta med tandborsten, berättar projektledaren Jonas Hedin.

Och den kan behövas. Inredahuset i Tibro, som var de sju lagens hemvist under de 24 timmarna, svämmade över av petflaskor av läsk, kaffekoppar, lösgodis, jordnöts- och chipspåsar. Däremot lyste kuddar, filtar och madrasser med sin frånvaro.

Vad väntade för utmaningar det här året? Det handlade bland annat om att hjälpa ett företag att öka antalet tax-free kunder inom charter bland ungdomar 18-30 år, råda Tibro kommun hur man ska minska ungdomsarbetslösheten, minska drogmissbruket och utveckla området Möbelvägen Tibro-Hjo. Och så utmaningen som visade sig innehålla det vinnande bidraget – att utveckla parkområdet Johannesberg i Mariestad.

Vi fokuserade på att ta fram ett koncept med ett namn och visualisera med bilder, måla upp det vi kommit fram till. Varför just vi lyckades? Det handlar om att våga, testa och prova olika tankar och sedan leverera ett paket, säger Julia Sjöstrand.

Julia var inte bara med i det vinnande laget utan utsågs också av de efter röstning bland de andra deltagarna till Årets Drivhuset24 person.

Jonas Hedin från Drivhuset Skaraborg är imponerad av vad studenterna uträttat under de 24 timmarna, och av studenterna själva:

De är drivna, engagerade och riktiga entreprenörer. Vilket de får möjlighet att visa nu när alla lagen ska träffa sina uppdragsgivare och mer fördjupat presentera sina idéer och förslag.  Förhoppningen är ju att något eller några ska kunna omsättas i praktiken.


Julia Sjöstrand har vunnit Drivhuset24 i Skaraborg två år i rad. I år blev hon också utsedd till Årets Drivhuset24-person.


Det segrande laget ”Alice i Trädgårdslandet”. Vinnarna var Sofia Fröjdman (UXD-programmet, Högskolan i Skövde) och Julia Sjöstrand (POL-programmet, Högskolan i Skövde) och Linda Hallström och Johan Bengtsson (Göteborgs universitets kulturvårdsinstitution i Mariestad).


Jonas Hedin, Drivhuset Skaraborg