Hasse & Tage temat för höstens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde

Det nästan 30-åriga samarbetet mellan Hans Alfredson och Tage Danielsson utgör en epok i svensk nöjeshistoria. Det är också temat för höstens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde, torsdag 6 september. Johanna Broman Åkesson är doktor i musikvetenskap och en av landets Sveriges största auktoriteter på populärmusik. Hennes föreläsning handlar om Hasse&Tages digra produktion och stora betydelse för svensk kultur.

Genom revyer, visor, böcker och filmer speglade och kommenterade Hasse & Tage tidens stora samhällsförändringar på ett spexartat och skarpt satiriskt sätt, men alltid med en grundläggande tro på humanism och godhet.

-Folkbildning är min melodi. Eftersom jag är verksam som entusiastisk folkbildare inom kulturhistoria kan jag bäst beskrivas som en akademiskt  vilde!, säger Johanna Broman Åkesson som har en grund som filosofie doktor i musikvetenskap.

Johanna föreläser och skriver om svensk nöjeshistoria, i synnerhet om visor och revy, med stora namn som Povel Ramel, Evert Taube, Hasse&Tage, Carl Michael Bellman, Karl Gerhard, Olle Adolphson, Beppe Wolgers, Birger Sjöberg och Cornelis Vreeswijk. Det har bland annat blivit två böcker om Povel Ramel och många kulturhistoriska artiklar i böcker, tidskrifter och Nationalencyklopedin. Hon föreläser och skriver också om klassisk musik och andra länders vistraditioner, som fransk chanson, bossanova och tango.

Vill väcka känslor
- Jag vill väcka tankar och nyfikenhet när jag skriver och föreläser. Jag vill berätta om samhället och idealen som formade musiken, men också lyfta fram det subtila och sublima i konsten. Humor och glädje tar jag på allvar. 

På Högskolan i Skövde handlar det i första hand om Hans Alfredsson och Tage Danielsson. Många av Hasse&Tages citat har blivit bevingade och många musiknummer och sketcher med artister som Monica Zetterlund, Martin Ljung, Gunnar Svensson, Gösta Ekman, Lena Nyman, Sonya Hedenbratt, Toots Thielemans och Birgitta Andersson är i dag klassiker. 

När: Torsdagen den 6 september. Obs dagen!
Tid: kl 18.30 - 20.30. Obs tiden!
Plats: Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105
(Obs! Media har möjlighet att träffa Johanna Broman Åkesson från ca kl 17.30.
Det går också att nå Johanna på telefon
076-211 49 97)

Fri entré!

Kontaktpersoner
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 – 12 11 62, e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet, 0500-48 51 33, 0702-39 95 55, 
e-post jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet, 0737 - 07 64 81 ase.gustafsson@folkuniversitetet.se

 

 

 

 

 

 

Pop cafe ht 2018

Johanna Broman Åkesson är doktor i musikvetenskap och en av landets Sveriges största
auktoriteter på populärmusik. Hennes föreläsning torsdag 6 september handlar om
Hasse&Tages digra produktion och stora betydelse för svensk kultur.