Högskolan bjuder på ett litterärt kåseri om Evert Taube

2019-04-15

Evert Taube är kanske vår mest älskade skald – lika mycket kompositör, trubadur, författare och konstnär som globetrotter. Onsdagen den 17 april tar Evert Taubeexperten David Anthin med sig besökarna till det populärvetenskapliga caféet på Högskolan i Skövde på en kryss med nationalskalden.

David Anthin är litteraturvetare från Falköping. För drygt tio år sedan disputerade han med den 800-sidor tjocka doktorsavhandlingen ”Evert Taubes scener. Från Cabaret Läderlappen till Gröna Lund”. Han var också med och startade upplevelsemuseet ”Evert Taubes Värld” på Liseberg.

Dessutom har David Anthin tillsammans med visartisten Martin Bagge under flera somrar gjort bejublade musikaliskt-litterära seglatser med kosterbåten Flory längs Bohuskusten.

- Evert Taube har ju tagit med oss till så många långväga och spännande platser som Ligurien och Provence, för att inte tala om Argentina, Chile och Australien. Men jag kommer att koncentrera kvällen till en kryss längs den svenska västkusten med Evert Taube som ciceron, säger David Anthin.

Häpnadsväckande bredd
David Anthin, som ingår i redaktionen för Taubesällskapets årsskrift, har också skrivit boken ”Evert Taubes värld” som lägger fokus på Evert Taube som diktare och estradör. 

- Mitt intresse för Evert Taube väcktes på allvar för omkring tjugo år sedan när jag gick en Taube-kurs för professor Lars Lönnroth på Göteborgs universitet. Då hade precis det enorma Taubearkivet förvärvats av universitetet och jag häpnade över bredden i Taubes konstnärskap. Och jag är lika häpen än idag, konstaterar David Anthin.

Onsdagen den 17 april kl 18.30, Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

(Obs! Media har möjlighet att träffa David Anthin från ca kl 17.30. 
Det går också att nå David på 
davidanthin@hotmail.com eller på telefon 0707 – 19 54 02)  
 
Fri entré. Fika finns att köpa från kl 18.00

De populärvetenskapliga caféerna är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Kontaktpersoner
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 – 12 11 62, 
e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet, 0500-48 51 33, 
0702-39 95 55, e-post: jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet, 0737 - 07 64 81,
e-post: ase.gustafsson@folkuniversitetet.se 

pop café vt 2019
David Anthin har disputerat på nationalskalden Evert Taube
och nu föreläser han vid det populärvetenskapliga caféet 17 april.
.