Högskolan firar Akademisk högtid - Roslings föreläser

2018-10-01

Vartannat år firar Högskolan i Skövde Akademisk högtid. Nu är det dags igen. På fredag promoveras nya doktorer och professorer installeras. Dessutom föreläser de nya hedersdoktorerna Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling, författarna till den uppmärksammade boken Factfulness.

Årets akademiska högtid blir den tredje i ordningen där doktorer promoveras. Och faktum är att aldrig förr, varken 2014 eller 2016, har så många nya doktorer promoverats. I år är det sju nya doktorer förutom hedersdoktorer, jämfört med två förra gången. Dessutom installeras nio professeror, bara en färre jämfört med rekordåret 2016.

– Antalet nya doktorer som promoveras visar att vår forskarutbildning har både volym och kvalitet, säger Högskolan i Skövdes dekan Anne Persson.

Nya professorer föreläser

Firandet av den akademiska högtiden smygstartar onsdagen den 3 oktober. Då presenterar de nya professorerna sin forskning i G110. Föreläsningarna, som börjar med start 8.30 är öppna för alla och det krävs ingen föranmälan.

Läs mer här och se hålltider.

Hedersdoktorerna håller föredrag

Två dagar senare når högtiden sin höjdpunkt. Fredagen den 5 oktober inleds med att de nya hedersdoktorerna Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling kl. 9 håller en föreläsning. Lokalen är D105. Föranmälan krävs - först till kvarn gäller. Skulle du inte få plats? Misströsta inte! Föreläsningen kommer att spelas in och i G110 kan du se föredraget via livestream. För det krävs ingen föranmälan.

Läs mer här.

Ceremoni i St. Helena kyrka

Med start kl. 16 i St. Helena kyrka är det dags för den ceremoniella delen av den akademiska högtiden där doktorer och hedersdoktorer promoveras och professorer installeras. Rektor Lars Niklasson och dekan Anne Persson medverkar. Studentkåren och prodekan Alexandra Krettek håller tal och Västerhöjdsgymnasiet (estetiska programmet) står för musiken. Alla är välkomna att delta och det krävs ingen föranmälan. Den akademiska högtiden avrundas sedan med middag i för dagens huvudpersoner, deras anhöriga, och andra inbjudna gäster.

Läs mer här.

Rosling

Under den Akademiska högtiden installeras de nya hedersdoktorerna, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. Foto: Jann Lipka.

Relaterad information

Mer om Akademisk högtid

Kontakt