Högskolan satsar på samarbeten med afrikanska lärosäten

2015-11-08

Måndagen den 9 november börjar tvådagarskonferensen vid Högskolan i Skövde om långsiktiga svensk-afrikanska samarbeten. Konferensen har lockat drygt 140 personer från 10 länder, fyra ambassadörer samt Ghanas utbildningsminister.

Rektor med besökare

Tre afrikanska ambassadörer samt Högskolans rektor Sigbritt Karlsson vid mottagningen på söndagen.

Under de två dagarna ska man diskutera potentiella områden för samarbeten och hur man kan få samarbetena att fungera långsiktigt. Konferensen ska bidra till att öka möjligheterna för studenter, lärare och forskare att göra utbyten liksom att utbyta erfarenheter om hur man bäst når en excellent lärmiljö på internationell nivå.

Högskolan satsar på långsiktiga samarbeten med afrikanska lärosäten som har forsknings- och utbildningsprogram som passar med den egna profilen. Ömsesidiga utbildnings- och forskningsintressen kan vara avgörande ibland, samtidigt så är det en ypperlig möjlighet också för Högskolan att undersöka utveckling av eventuellt nya områden i anslutning styrkeområdena. För Högskolans utresande studenter är det viktigt att samarbetet ger dem möjlighet att lära sig språket och kulturen i det land där de ska studera. Afrikanska studenter har redan idag en hög internationell mobilitet och är motiverade att bidra till utvecklingen av sina länder. Enligt FN kommer Afrika att vara ett viktigt område för att rekrytera internationella studenter under de närmaste 30 åren.

 

Kontakt