Högskolestudenter från Skövde på givande utbyte i Tanzania

2016-12-15

Tre studenter från Högskolan i Skövde, Ulrika Johansson, Mario Irsara och Anneli Sandberg, och på yrkeslärarutbildningen, har i höst varit på utbyte i Tanzania i Östafrika. – Det är med stöd av utbytesprogrammet Linnaeus Palme som vi inom pedagogikämnet fått möjlighet att starta upp ett utbytesprojekt mellan Yrkeslärarutbildningen på Högskolan i Skövde och densamma i staden Morogoro i Tanzania, berättar Ingela Gyllspång, adjunkt i pedagogik vid Institutionen för hälsa och lärande.

– Helt fantastiskt! Mycket givande! Upptäckte hur viktigt språket är!

Det är några av de spontana reaktionerna från Ulrika Johansson, Mario Irsara och Anneli Sandberg efter sin nästan månadslånga vistelse i Östafrikanska Tanzania. För Ulrika var det första gången i Afrika, Anneli har tidigare varit i Kenya, medan Mario varit på många olika ställen i Afrika men inte tidigare i Tanzania. Han kommer att bli yrkeslärare med inriktning mot ämnen inom restaurang och livsmedelsprogrammet och arbetar till vardagslag på en gymnasieskola i Nässjö där han lär ut allt från matlagning till servering.

– För min del gav utbytet oerhört mycket. Dels har jag fått ett bra kontaktnät som jag utveckla, t ex genom att försöka få till ett elevutbyte mellan min skola i Småland och några skolor i Tanzania. Dessutom fick jag många erfarenheter som jag kan använda mig av i min undervisning här hemma.

Ulrika och Anneli delar sina reflektioner med Mario. Bestående intryck är alla vänliga människor de mött och vad de kan åstadkomma med de ofta begränsade praktiska och tekniska resurser som de har.

– Att få åka på det här utbytet var att få göra det du inte visste att du ville göra. Det var väldigt spännande att få verka i en så främmande miljö, både vad gäller människor och miljö, säger Ulrika Johansson som jobbar som lärare på transportprogrammet på Kavelbrogymnasiet i Skövde.

-Deras situation är så helt annorlunda vår. De har stor brist på teknisk utrustning som datorer och får det ändå att fungera, medan vi har allt, men som vi inte alltid använder tillräckligt mycket. Anneli Sandberg är förskolärare och blir yrkeslärare på barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet när studierna i Skövde är färdiga. Hon upptäckte hur viktigt det är att kunna kommunicera på varandras språk.

-Jag talar inte swahili, och många jag mötte pratade inte mycket engelska. Det skapade hinder för våra samtal. Något som är viktigt för mig att komma ihåg när jag i mitt jobb träffar människor från andra länder och kultur som ännu inte behärskar svenska.

Bakgrunden till fyraårigt utbytesprojektet med Tanzania är att Ingela Gyllspång, tillsammans med kollegor, startade upp och ledde ett samarbete mellan restaurangutbildningar på Kavelbrogymnasiet i Skövde och en restaurang- och hotellutbildning i Arusha, Tanzania.

– Jag ville gärna fortsätta samarbetet när jag börjat på Högskolan i Skövde. Därför gjorde jag tillsammans med kollegan Susanne Gustavsson, lektor i pedagogik, en rekognoseringsresa till Tanzania för ett par år sedan då vi besökte olika möjliga tänkbara partners utifrån tidigare kontakter.

Resultatet lät inte vänta på sig. Redan några månader efter hemkomsten 2014 kom tre skolledare från Tanzania Högskolan i Skövde och deltog i yrkeslärarutbildningen, samt besökte olika yrkesutbildningar. En student gjorde praktik på en vårdutbildning i Tabora, Tanzania senare samma höst.

– Sedan fick vi pengar för att göra ett lärarutbyte, vilket genomfördes i våras. Min kollega Rhonwen Bowen, lektor i engelska, och jag besökte på Morogoro Vocational Teachers Training College (MVTTC). Morogoro är en stad med drygt 300 000 invånare som ligger ca 20 mil från Tanzanias största stad Dar el Salaam.

Nu i höst kom två lärarutbildare från MVTTC till Skövde för att göra det som Rhonwen och Ingela gjort vid sitt besök i Tanzania, undervisa och studera hur högskoleundervisning görs i Sverige. Och nu senast för någon månad sedan var det de tre studenternas tur att få åka iväg på sitt Afrikaäventyr. Anneli , Ulrika och Mario hade alla tre fått resestipendium dels från Högskolan och dels från Sparbanksstiftelsen. De hann både med att träffa elever på olika yrkesskolor och andra studenter på MVTTC samt genomförde en del av sin praktik, genom att även undervisa i Tanzania.

Läs mer här:

hisinternationellt.wordpress.com
vfutanzania.blogspot.se
tanzaniavfu.blogspot.se

Mario Irsara

– Efter jag visat ett smidigt sätt att skära paprika ville alla elever testa själv
– Jättebra, vi lärde oss av varandra, berättar Mario Irsara, student på yrkeslärarprogrammet på Högskolan i Skövde med inriktning mot ämnen inom restaurang och livsmedelsprogrammet.
.

 Anneli Sandberg

– Vi mötte fantastiska människor, även om det ibland var svårt att förstå varandra rent språkligt eftersom jag inte talar swahili, säger Anneli Sandberg, student på yrkeslärarprogrammet på Högskolan i Skövde med inriktning barn- och fritid.

Ulrika Johansson

Teorilektion i sparsam körning för blivande yrkeschaufförer i Kihonda, Tanzania. Ulrika Johansson, student på yrkeslärarprogrammet vid Högskolan i Skövde, inriktning fordon, presenterar med bildspel och whiteboard. Hennes kollega Christopher hjälper till med översättning.

 

För mer information