Högskolestudenter vinnare i Drivhuset24

2017-03-06

Under tävlingen Drivhuset24 ska studenter under ett dygn lösa uppdrag åt olika företag. Juryns pris för bästa lösning gick till laget som utvecklade ett nytt koncept för stationshuset i Mariestad.

Varje år anordnar stiftelsen Drivhuset Skaraborg en tävling för studenter på eftergymnasiala utbildningar runt om i Skaraborg.

Årets upplaga den 2-3 mars arrangerades på Trädgårdsskolan Dacapo i Mariestad. Under ett dygn, nästan helt utan sömn, sattes de 25 deltagarnas kreativitet och uthållighet på prov när de tog sig an de olika uppdragen. Uppdragsgivarna i år var, förutom Mariestad kommun, även Torsö Skärgårdsskola, Hjo kommun och Nyföretagarcentrum, Framtidén, Lone Hero studios och Gothia innovation.

Belönades för nytt koncept för stationshuset

Det vinnande laget bestående av fyra personer. Står framför ett fönster.

Det vinnande laget presenterade sin lösning till Mariestad kommun.
– Vi tittade på hur kommunen kan skapa både ett mer attraktivt område runt det gamla anrika stationshuset, men även öka säkerheten och tryggheten för besökarna runt byggnaden. Studenterna i det vinnande laget var Victoria Norberg som studerar till Agrotekninker på Biologiska yrkeshögskolan i Skara, Klara Bolin som studerar mönsterdesign och grafiska tekniker på formakademin i Lidköping, Nadja Omri som studerar till designingenjör på Högskolan i Skövde samt Linus Backström som studerar kognitiv neurovetenskap på Högskolan i Skövde.

Bra med konkreta uppdrag

Andra exempel på uppdrag som var med var bl.a. att få unga att konsummera mer nyheter, hitta användningsområden och målgrupper för den starkt växande trenden med mobilt virtual reality (VR) samt uppdrag för att främja nyföretagande.

– Det är bra att studenterna får konkreta uppdrag direkt från företag och kommuner att jobba med, vilket även kan leda till nya samarbeten och potentiellt även en framtida anställning. Förutom att det är en upplevelse att vara med lär de sig mycket om kreativitet och att jobba i grupp, säger Anders Nyström, entreprenörscoach på Drivhuset Skaraborg.