Högskolorna i Borås och Skövde vill se smartare fördelning av forskningsanslagen

2014-06-10

Sverige behöver en ny strategi när det gäller fördelning av forskningsanslagen. Det menar högskolorna i Borås och Skövde, som under årets Almedalsvecka bjuder in politiker, näringsliv och sakkunniga till diskussion.

Seminariet, med namnet ”Hur får Sverige mer konkurrenskraft för forskningspengarna?” hålls på torsdagen under Almedalsveckan. Vid seminariet medverkar bland annat rektorerna för Högskolan i Skövde, Sigbritt Karlsson, och Högskolan i Borås Björn Brorström som sakkunniga.

– Den företagsnära och innovationstäta forskningen blomstrar på högskolorna. Ändå går bara 10 procent av de statliga forskningsanslagen till den. Högskolorna och företagen behöver mer forskningsmedel och en ny strategi för smartare fördelning för att öka Sveriges innovationskraft och företagstillväxt, säger Björn Brorström, rektor vid Högskolan i Borås.

– Sverige behöver en smartare strategi som ökar forskningspotentialen för landets högskolor. Den företagsnära forskningen på högskolorna får idag stå tillbaka i nationell forskningspolitik och det behövs forskningsanslag till tillämpad och behovsmotiverad forskning. Dessa frågor kommer vi att driva i Almedalen för att skapa förändring, säger Sigbritt Karlsson, rektor vid Högskolan i Skövde.

– Den företagsnära forskningen på högskolorna får stå tillbaka i nationell forskningspolitik. Sverige behöver en smartare strategi som ökar forskningspotentialen och detta kommer vi att driva som fråga i Almedalen, säger Sigbritt Karlsson.

Vid seminariet medverkar bland annat:

Ibrahim Baylan (S) vice ordförande Utbildningsutskottet
Betty Malmberg (M), ledamot Utbildningsutskottet 
Peter Honeth, statssekreterare Utbildningsdepartementet
Leif Blomqvist (S), regionråd och vice ordförande Regionutvecklingsnämnden, Västra Götalandsregionen

Rektor Sigbritt Karlsson beger sig till Almedalen för att lyfta frågan om smartare fördelning av forskningsanslagen.

Kontakt