Joeri van Laere förmedlar krisberedskap i SVT

2018-04-13

Under torsdagskvällen medverkade Högskolan i Skövdes lektor i datavetenskap, Joeri van Laere, i SVT:s Go'kväll-program för att berätta om krishantering och beredskap.

Joeri van Laere

Hur kändes det, hur tycker du att det gick?

- Vad fort det går när en har roligt, tiden flög förbi... och många har hälsat att de börjat fylla sina krislådor, så lite effekt har det redan fått.

Varför är krishantering viktigt?

- Vi kan ej räkna med att samhällssystemen som matförsörjning, dricksvattenförsörjning, el, drivmedel och transporter alltid fungerar. Vi behöver vara bättre förberedda för att kunna klara oss själva, helt enkelt. Har fler av oss beredskap som kan hålla några dagar, kan resurser från myndigheter, företag och frivilliga bättre finns för de hårdast drabbade. Så att vi tillsammans kan rädda fler liv.

Kan du berätta lite om dina bästa tips i krishanteringsarbete?

- Ta hjälp av andra, ensam är inte stark i kris. Tänk två steg framåt: om det blir ännu värre, hur klarar jag mig då? Vad kan jag göra nu för att vara bättre rustad om det blir ännu värre?

Vad händer härnäst?

- Nu (på fredagsförmiddagen) håller jag ett föredrag på Riksbanken och pratar vi konsekvenser av stopp i betalsystemen. På fredagskvällen har min 10-åriga dotter nappat på mitt förslag på alternativt fredagsmys; så vi ska diskutera hur klarar vi oss 10 dagar utan vatten eller el. Det gäller att leva som man lär.

   

Relaterad information

Se programmet

Mer om informationshantering i kris

Kontakt