Josefine föll direkt för historiska Kraków

2016-05-02

Att gå runt i samma lokaler som den världsberömde astronomen Nicolaus Copernicus promenerade i på 1400-talet gjorde att delar av Josefine Wallström utlandsstudier kändes viktigare än hon tänkt sig och hon själv blev lite stoltare!

Valet att studera i Polen var inte självklart för Josefine, hon hade väldigt svårt att bestämma sig. Att hon till slut valde Kraków berodde på att hon ville dit där universitetet låg i en stad och inte utanför eftersom hon ville uppleva en annan stad och inte bara ett campus. Och trots att hon inte kände någon som varit i Kraków så hade hon fått för sig att det var en härlig stad.

– Innan jag reste iväg hade jag en del problem med att få tag i kursmaterial, ansvariga lärare och koordinatorer o.s.v. Det var en aning stressande, men till slut gav jag upp och bestämde mig för att ta det när jag väl var på plats. När jag kom dit förstod jag också ganska snabbt att jag inte var den enda som hade haft dessa problem.

Med 15 fakulteter och många institutioner under varje fakultet var det många olika delar att hålla koll på. Speciellt när det gällde kurser då varje institution var självständig och ingen hade koll på något annat än sina egna arbetsuppgifter. Inte ens lärarna kunde svara på hur kursregistreringen funkade fullt ut. Men det löste sig till slut. Alla hade ju samma problem, berättar Josefine.

– Som tur var fick jag en mentor, en polsk elev, innan jag reste till Kraków som jag kunde maila och fråga om det var något jag ville ha hjälp med. Han hjälpte mig jättemycket! Skolan hade bara begränsat med boendeplatser att erbjuda studenterna och jag fick ingen plats, men det gjorde inte så mycket. Det var väldigt lätt att skaffa en lägenhet, eller ett rum och fanns ett stort utbud. Jag fixade mitt boende i förhand via internet. Jag bodde i ett stort rum, med stor säng och balkong, i en stor sekelskiftslägenhet som jag delade med en italiensk tjej och ett par från Spanien. Det funkade bra, lägenheten var väldigt fin.

Josefine kom till Krakow två veckor innan skolstart så hon hann bekanta mig med staden och också med de andra utbytesstudenterna.

– Jag blev genast förälskad i staden! Det var lätt att hitta överallt och fanns många gröna bakgator och fina byggnader så det var mysigt att bara promenera runt. Det fanns hur mycket sköna caféer, barer och restauranger som helst. Jag hittade konstant nya ställen och hann inte ens gå till alla jag ville besöka. En positiv överraskning var ju också utbudet av vegetariska restauranger som var fantastiskt! Sen var det ju riktigt gött att det var så extremt billigt! Det enda jag saknade var en bra musikscen med spelningar och konserter. De har väldigt knepig musiksmak. De älskar (polsk) hip hop och blandar gärna in det i alla andra musikgenrer. En gång var jag på en spelning där bandet försökte sig på jazz, funk, metal och hiphop, samtidigt! Ingen hit direkt...

Första intrycket av skolan var också helt fantastiskt! Jagiellonian är ett av Europas största och äldsta universitet så det var ganska stora kontraster jämfört med Högskolan i Skövde. Huvudbyggnaderna var från 1360-talet. I Polen läste hon två kurser, samtidigt som hon pluggade en Skövdekurs på distans.

– Största skillnaden mellan kurserna på Jagiellonian och på Högskolan i Skövde var först och främst storleken. De flesta kurser var väldigt små, cirka 3-4 ECT men samtidigt så höll de på under hela terminen. Kurspoängen verkade inte återspegla hur mycket tid som skulle läggas på kursen alls. Sen fanns det heller inte så mycket information om kursupplägg eller uppgifter utan det togs muntligt allt eftersom och ändrades typ tusen gånger. Överlag så tycker jag att lektionerna på Jagiellonian var mer interaktiva, om än mindre pedagogiska, än här.

Josefine Wallström valde Polen och Kraków för sin termin utomlands. Här är hon på en av de kända gravkullarna med utsikt över staden.

Sök utlandsstudier

Mer om utlandsstudier

Kontakt