Julkalendern Marvinter lever vidare genom spelet

2017-12-27

Den 1 december släppte Högskolan i Skövde spelet Marvinter, som hör ihop med årets julkalender från Sveriges Radio. Marvinter är årets julkalender i Barnradion och som vanligt är det en ljudligt berättad kalender med hög spänning och igenkänning. Den handlar om Hugo och hans kamp för att tända de fyra eviga ljusen. Det är första gången som radiokalendern fått sällskap av ett spel, där lyssnaren får möjlighet att interagera med berättelsen.

Gruppen bakom Marvinter.Gruppen från Högskolan i Skövde bakom spelet Marvinter. Från vänster: Anita Stenholm, Henrik Engström, Viktor Zryd, Arslan Trusic, Jenny Brusk, Per Anders Östblad, Tobias Karlsson.

I spelet finns en parallellhistoria, med samma karaktärer och miljöer som i radion. Där följer spelaren vad som sker på pensionatet med hustomten Jenny och får lära känna karaktärerna i radioberättelsen djupare. Det är samma författare som skrivit manus till både spelet och radioberättelsen och det är till stor del samma skådespelare.

"Kan interagera med berättelsen"

–  Vi har tagit berättandet i den här typen av media ett steg vidare. När barnen lyssnat på ett avsnitt går det att fortsätta och fördjupa berättelsen genom att spela dagens lucka. Det är ett nytt grepp för radiokalendern, där berättelserna kompletterar varandra genom nyare medier och tillåter barnen att interagera med berättelsen, säger Henrik Engström, lektor i datavetenskap.
Även Sveriges Radio är tillfreds med utfallet.
– Det är ett väldigt spännande samarbete mellan Barnradion och Högskolan i Skövde och spelet förhöjer verkligen upplevelsen av den traditionsenliga julkalendern. Fler barn kan närma sig julkalendern utifrån var de själva befinner sig och vi leker med dramaturgin på olika plattformar. Det är ett helt nytt sätt att arbeta med drama utifrån barns egna villkor, säger Linda Belanner, samordnare och exekutiv producent Barnradion, Sveriges Radio.

Luckor kan öppnas på nytt och forma nya berättelser

– Det är ett väldigt spännande samarbete mellan Barnradion och Högskolan i Skövde och spelet förhöjer verkligen upplevelsen av den traditionsenliga julkalendern. Fler barn kan närma sig julkalendern utifrån var de själva befinner sig och vi leker med dramaturgin på olika plattformar. Det är ett helt nytt sätt att arbeta med drama utifrån barns egna villkor. Linda Belanner, samordnare och exekutiv producent Barnradion, Sveriges Radio.
För den som ännu inte hittat till radions julkalender Marvinter finns det all möjlighet att lyssna igen under julledigheten. Och upptäcka en ny värld av berättelser man själv kan styra i spelet.
– Jag hörde om ett barn som lyssnar på julkalendern varje dag och spelar spelet. Men för att testa hur berättelsen utvecklas åt olika håll i spelet skapade hon två spelare och spelar varje lucka två gånger på olika sätt. Det finns fler berättelser än en att uppleva här och det är det som gör det så spännande, avslutar Henrik Engström.

Mer om julkalenderspelet Marvinter

Spelet Marvinter är utvecklat av Högskolan i Skövde i samarbete med Sveriges Radio och med finansiering från Post- och telestyrelsen. Spelet är utvecklat för att både de med eller utan syn-­ eller hörselnedsättning ska kunna spela. Det finns att ladda ner gratis till telefoner och surfplattor där appar finns. Under 2018 ska projektgruppen på Högskolan i Skövde, som jobbar med inkluderande spelutveckling, dokumentera arbetet för att kunna samla och sprida kunskap hur man utvecklar den här typen av spel.

 

Relaterad information

Spelet Marvinter gör att fler barn kan känna delaktighet

Kontakt