Kårhuset Boulogner – från fallfärdigt ruckel till het festlokal

2017-10-12

Det är nu precis 25 år sen Kårhuset Boulogner invigdes. Här är historien om hur det anrika huset fick sin nya glansperiod tillsammans med högskolans studenter.

Erik Boström

Det är oktober 1992. Färgen – som återgått från chockrosa till husets mer ursprungliga – har just torkat och Erik Boström, kårordförande och projektledare för bygget, kan se tillbaka på ett händelserikt år. Sedan huset hamnade i Studentkårens ägo året innan har han slitit otaliga timmar. Men nu är renoveringen klar. Det är dags för invigning och premiärfest.

– Då var det 1200 studenter i Skövde. Och snabbt blev kårhuset stället att vara på varje onsdag och lördag för väldigt många. Vi hade under en tid stått utan kårhus, och tidigare haft mer tillfälliga lokaler, så det var efterlängtat bland väldigt många. Köerna ringlade långa därborta, minns Erik och pekar mot kortsidan av huset där den dåvarande entrén låg. 

Positivt gensvar

Och även allmänheten gillade renoveringen.
– Huset hade genomgått en period under 1980-talet med eftersatt underhåll. Det hade varit lite olika krögare här som kanske inte helt tog tillvara på lokalen. När vi kom igång, och folk såg hur fint det faktiskt blev gjorde många Skövdebor tummen upp, berättar Erik vidare.

För Erik, liksom många andra, är ändå Kårhuset Boulogner främst förknippat med en sak: festligheter.
– Jag har nog varit här säkert 400 kvällar (skratt). Det var hit man gick, helt enkelt. Jag träffade min fru här också. Det är verkligen goda minnen på många sätt.

Idag, 25 år senare, lever arvet vidare. Till Eriks glädje.
– Det är ett unikt kårhus, med centralt läge dessutom. Därför är det roligt att se hur bra det tas om hand, och fortsätter att vara en samlingspunkt för högskolans studenter.