Lär ut för livet

2017-10-05

Torsdagen den 5 oktober är den internationella lärardagen. Och vad hade Högskolan i Skövde varit utan engagerade lärare? En betydligt sämre plats, förmodligen. Cecilia Gillgren har undervisat på Högskolan i över 20 år – och trots att över 3000 studenter passerat revy – är föreläsningarna fortfarande en stor motivationsskälla.

För Cecilia, som undervisar inom företagsekonomi, råder det ingen tvekan om vad som grejen med att undervisa:
– Mötet med studenter! Att följa deras kunskapsutveckling på nära håll är verkligen något som stimulerar.

Många föresläsningsalar är kvar. Men mycket har hänt med innehållet och strukturen sedan Cecilias första undervisningar på 1990-talet.
– Oj, ja. Teknikens framsteg är väl den enskilt största förändringen. För 20 år sen var OH-apparater fortfarande standard. Dessbättre har vi andra möjligheter nu, haha, säger Cecilia och fortsätter:
– Idag finns möjligheten att träffa studenterna digitalt på ett helt annat sätt. Vi streamar föreläsningar och har en mer interaktiv dialog via vår lärplattform, inte minst.

Framtiden då?
– Den tekniska utvecklingen kommer ta nya kliv, det är alldeles säkert. Men betydelsen av relationerna och god pedagogik lär bestå. Att undervisa är fortfarande att lära. Sig själv och studenterna.

Cecilia Gillgren

Relaterad information

Internationella lärardagen har firats den 5 oktober sedan 1994 då Unesco instiftade dagen. I år handlar lärardagen om möjligheten för världens lärare att bidra till hållbara samhällen.

Kontakt