Magkänslan gjorde att Marie valde att bli UX-designer

2016-02-29

Efter 16 år som reporter på Sveriges Radio tyckte Marie Schnell att det var dags att göra något annat. Vid 40 plus fanns det fortfarande tid att ta sig an en ny utbildning och kanske rent av helt byta jobb. Sagt och gjort, valet föll på det utbildningsprogram på Högskolan i Skövde som verkade roligast – User Experience Design. Det var i första hand det tvärvetenskapliga – kombinationen psykologi, data- och designvetenskap – som lockade.

– Jag fick en bra känsla i magen och nu, efter ett och ett halvt år på programmet, kan jag konstatera att jag hela tiden stärkts i uppfattningen att jag valt rätt, säger Marie.

UXD, som programmet brukar kallas, fokuserar på design av lättanvändbara och effektiva it-system. Det handlar om samspelet mellan det praktiska användandet och informationsteknologin.
– Det var det som verkade så roligt – att få kombinera design och data med kognitionsvetenskap. Jag tror till exempel att jag kommer att ha användning för mina journalistiska kunskaper och min språkkänsla som User Experience-designer.

Marie läser inte bara på heltid, hon har också kvar jobbet på Sveriges Radio Skaraborg på tjugo procent, och är dessutom ensamstående mamma till två barn i skolåldern. Hon hinner också vara med i Högskolans mentorprogram, där hon har två mentorer!

– Jag romantiserade nog kring att plugga. Att det skulle ge mig större frihet och att jag skulle få ihop livet lite bättre. Ville inte heller vara låst vid min arbetsplats, utan kunna ta hand om min tid bättre. Och det är jätteroligt att plugga, även om det ibland kan vara svårt att få ihop vardagen. Det gäller att vara extremt målmedveten för att få allt att fungera.

Lysande framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för journalister är inte den ljusaste, men Marie har en fast anställning i botten. För UX-designers är det tvärt om. TV-bolaget CNN rankade nyligen User Experience Designer som det 14:e bästa jobbet (av 100) i USA vad gäller framtidsutsikter, lön och jobbtillfredställelse.
– Behovet är stort, inte minst i USA och England, men nu börjar man även rekrytera här i Sverige. Det finns många olika områden att jobba inom, arbetsmarknaden är bred, och jag hoppas hitta ett jobb på pendelavstånd från Skövde, säger Marie och räknar även in Göteborg som möjligt framtida arbetsort.

När hon började plugga till User Experience-designer så tänkte Marie att hon ville arbeta med att utveckla digitala hjälpmedel för människor med kognitionsnedsättningar, som exempelvis ADHD och Aspergers syndrom.
– Men nu har jag upptäckt att det finns så mycket mer man kan göra med den här utbildningen i botten. Det handlar inte bara om att utveckla appar eller formge prylar. I stället kan man exempelvis designa hela processer. Och UXD kan användas även inom mitt område journalistiken. I vår ska jag göra en projektuppgift på SR i Stockholm. Det gäller ett it-baserat webbverktyg kopplat till ljudtjänster.

Marie, "som växte upp när det bara fanns telefonkiosker", har gått från att vara radioreporter till att bli redaktör för digitala medier på radion. Och snart tar hon steget fullt ut i it-världen. Till hennes tidigare fil kand i journalistik kommer hon om ett drygt år lägga ytterligare en, den här gången i informationsteknologi.
– Jag har ett bra jobb idag, men kan tänka mig att gå vidare. Jag vill arbeta med något nyttigt och vettigt på att ställe där det jag gör spelar roll. Det kanske är dags att börja lägga upp en karriärplan...

Mellan 15 mars och 15 april är ansökningen öppen för den som vill börja läsa User Experience Design i Skövde i höst. Utbildningen, som startar i september, fokuserar på samspelet mellan psykologi, design samt de "mjukare" aspekterna av datavetenskap.

Marie Schnell.

User Experience Design

Kontakt