Medarbetare mår bättre när arbetsplatser får hälsofokus

2018-05-15

Ny forskning visar att regelbundna mikropauser i en massagefåtölj får människor att må bättre på jobbet bara efter bara några veckor. Samma avhandling från Jasmin Müller, adjunkt i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde, visar också att psykiska och fysiologiska aspekter hos individer faktiskt kan förbättras ”bara” genom att arbetsplatser deltar i en sådan studie.

Jasmin Muller

Jasmin Müller studerade vilken betydelse en massagefåtolj kan göra för medarbetare - och fann andra upptäckter längs vägen.

Resultatet är en aning förvånande, medger Jasmin Müller, som den 17 maj har licentiatseminarium med sin avhandling vid Jönköping University, där hon genomfört sina forskarstudier.
– Inledningsvis i forskningen fokuserade jag främst på att undersöka om tiominuters raster i en massagefåtölj tre gånger i veckan hade effekt på medarbetarnas fysiska och psykiska mående. Efter åtta veckor kunde jag konstatera; ja, så var fallet. Såväl enkätsvar som uppföljande blodtrycks- och pulsmätningar påvisade det. Men mer överraskande var kanske att kontrollgruppen i studien, som inte använde fåtöljen, också mådde bättre, säger hon och fortsätter:
– Det tyder på att det går att förbättra hälsoläget på arbetsplatsen genom att ökat fokus på frågan. För det var troligen just det de arbetsplatserna och cheferna i min studie gjorde.

Friska arbetsplatser allt viktigare

Branscherna och arbetsplatserna i studien var skilda. Alltifrån personalgrupper inom sjukvård som inom bilindustrin deltog. Med i liknande grad samma, positiva, resultat.
– Vi kan inte förvänta oss att förändringen sker omgående. Men kan vi hålla i ett hälsofrämjande och förebyggande arbete över tid, som också är längre än de åtta veckor som var fallet i min avhandling, kan det göra stor skillnad.
Att vi mår bra och håller oss friska kommer inte bli mindre betydelsefullt. Tvärtom.
– I framtiden kommer vi sannolikt att behöva jobba högre upp i åldrarna. Och då har samhället inte mindre råd med att vi blir sjuka. Trenden med ökade sjukskrivningar behöver vändas. Friska arbetsplatser är, och kommer därför att förbli, väldigt viktiga.

 

 

 

 

 

   

Relaterad information

Läs avhandlingen