Mentorprogrammet ger extra bra start i yrkeslivet

2017-10-13

”Det är roligt, intressant och en fantastisk möjlighet!” säger Carina Tysk om Högskolans mentorprogram. Carina läser tredje året på ekonomprogrammet vid Högskolan i Skövde och deltar i höst med som adept för andra året rad.

Mentorprogrammet på Högskolan i Skövde är uppskattat hos studenter, näringsliv och organisationer i Skaraborg. Det finns också en bredd i ämnesområden då hela 15 utbildningsprogram finns representerade bland adepterna, alltså studenter i mentorprogrammet. Totalt finns 44 mentorpar i årets program.

– Mentorprogrammet ger en fantastisk möjlighet att komma i kontakt med de arbetsuppgifter man vill ägna sig åt efter examen, i mitt fall någon form av redovisning. Det är ett privilegium att få någon som tar sig tid och pratar med en om både studier och framtida jobb, säger Carina Tysk.

Carina uppskattade särskilt att få någon att prata om sin utbildning med. Hennes mentor förra året hade själv gått samma program och de kunde bland annat diskutera ekonomprogrammets kurser. Några av dem som Carina tyckte kändes lite onödiga skulle hon upptäcka vara till nytta när hon börjar jobba, påpekade hennes mentor.

Ger nya perspektiv

– Dessutom ger programmet synvinklar på vilka jobbmöjligheter jag har. Det är lätt att som student vara enkelspårig när man funderar på jobb, men min mentor visade på många fler möjligheter, resonerar Carina. 

För Carina slutade första mentorskapet inte bara med en massa ny kunskap, resultatet blev också en ny vänskap. Inte minst därför och för att lära sig mer är hon med ett år till.

Mycket positiv energi

Mentorprogrammet är en långsiktig satsning från Högskolans sida för att stärka kontakten mellan studenter och deras kommande yrkesliv. Det har funnits i drygt tio år och många av studenterna har tack vare sina mentorer fått en extra bra start på arbetsmarknaden. En av mentorerna är Petra Weiler, auktoriserad revisor. Det är tredje gången som hon är mentor. Varför?

– Det ger mig insyn i hur Högskolan och utbildningen fungerar. Samtidigt får jag mycket positiv energi och trevliga träffar både med min adept, men även med andra mentorer och adepter. Mycket av dagens arbetsliv handlar ju om nätverk och mentorprogrammet bjuder också på många nya kontakter, menar Petra.

Christina Landelius Törning är projektansvarig för mentorprogrammet och samverkanskoordinator på Högskolan:
– Adepter och mentorer kommer att samverka mellan oktober och april och mentorparen träffas ungefär en gång per månad. Totalt är 37 organisationer och företag representerade i denna omgång av mentorprogrammet.

Högskolan har i dagarna firat 40-årsjubileum och även Mentorprogrammet har ett sorts jubileum då det varit en del av verksamheten i över 10 år. Under denna tid har drygt 400 personer från arbetslivet i och omkring Skaraborg varit mentorer.

– Ett fantastiskt engagemang som vi är oerhört glada för. Det är verkligen spännande att följa parens samarbeten och se när det gör skillnad, säger Christina.

Knutna händer bygger ett tornMentorprogrammet knyter kontakter mellan studenter och arbetslivet i hela Skaraborg.

Relaterad information

Mentorprogrammet vid Högskolan i Skövde

Kontakt