Miranda läser till ingenjör – för att få arbeta med människor

2016-03-29

- Ingenjörsyrket innebär mycket mer kontakt med människor än vad man tror när man sitter i skolbänken, säger Miranda som nu läser magisterprogrammet Industriell systemteknik och planerar att doktorera inom System Dynamics.

2016 läste Miranda tredje året på Produktionsingenjörsprogrammet med ledarskapsinriktning vid Högskolan i Skövde, hon hade då varit en av de utvalda studenterna som fick möjlighet att sommarjobba som ingenjör. Under sju veckor arbetade Miranda på Volvo Cars i Skövde, ett bra komplement till utbildningen, anser hon.

– Som sommarjobbande ingenjörer fick vi kliva in och göra exakt samma jobb som deras ordinarie ingenjörer. Det var helt otroligt att få den chansen. Vi jobbade i par och min partner och jag fick uppdraget att förbättra kvalitetsutfallet på en produktionsline. Det kändes väldigt roligt att få ett riktigt problem att lösa. Jag lärde mig otroligt mycket och hade ingen tidigare erfarenhet från tillverkande industri, säger Miranda.

Ingenjörsutbildningarna vid Högskolan i Skövde har länge haft ett nära och starkt samarbete med industrin i Skaraborg för att på lång sikt stärka Skaraborgsregionen.

De lockande faktorerna

– Det som lockade med att läsa Produktionsingenjör var att det kändes som en bra och unik kombination plus att jag ville plugga i Skövde. Jag hade rätt! Jag hade bra betyg och stora valmöjligheter, men det bemötandet som jag fick i Skövde var utan tvekan bäst av alla lärosäten jag var i kontakt med. Jag kände mig väldigt välkommen här, säger Miranda

Och att läsa till ingenjör är inte bara något för teknikintresserade, enligt Miranda:

– Förbättringsarbete inom produktion är min grej. En ingenjörsutbildning är verkligen inte bara att sitta och grotta ner sig i teknik. Jag har haft otroligt stor nytta av mitt stora intresse för språk och skrivande i studierna. Dessutom handlar ingenjörsarbete så mycket om att arbeta med och interagera med människor – mycket mer än att interagera med robotar.

Roger Johansson, som arbetar på HR-avdelningen på Volvo Powertrain, är mycket positiv till samarbetet med sommarjobbande ingenjörsstudenter:

– Våra sommarjobbande studenter från Högskolan i Skövde är mycket viktiga för oss. Att få jobba ute i våra produktionshallar är ett värdefullt tillskott till den utbildning de går. Det är i princip ett måste för att kunna göra ett bra jobb som till exempel produktionstekniker, att ha den erfarenheten med sig, säger Roger Johansson.

Aspirantprogrammet

Efter att Miranda tog sin kandidatexamen på Produktionsingenjör siktade hon in sig på Aspirantprogrammet, ett samarbete mellan Högskolan i Skövde, ÅF, Volvo Powertrain och Volvo Car Corporation. Tanken med programmet är att det ska bidra till att säkra företagens behov av kompetens inom bland annat produktionsteknik.

– Det var jätteroligt att vara en del av Aspirantprogrammet, säger Miranda som jobbade ett år på Volvo Cars. Det fick mig att anta nya utmaningar i form av att jag började läsa magisterprogrammet Industriell systemteknik. Jag är glad att vara tillbaka på Högskolan och i studierna, men jag rekommenderar verkligen att man testar på arbetslivet innan man studerar vidare.

Nu jobbar Miranda på ÅF så mycket hon hinner, samtidigt som hon läser magisterprogrammet Industriell systemteknik. När hon är klar med sin magister planerar hon att doktorera i System Dynamics.

Miranda Kedbäck.