Nu blir det enklare för sjuksköterskor att läsa vidare

2018-01-30

I år tidigarelägger Högskolan i Skövde ansökningsperioden för barnmorskor och fyra specialistsjuksköterskeprogram. Det ska underlätta för yrkesverksamma att få tjänstledigt från sina ordinarie tjänster för att vidareutbilda sig.

Ansökningsperioden för höstterminens program på Högskolan i Skövde är normalt sett 15 mars – 16 april. Så kommer det att förbli. Med några undantag. 2018 öppnar anmälan för den som vill läsa till barnmorska, diabetssjuksköterska, distriktssköterska, skolsköterska och äldresjuksköterska redan 15 februari (och stänger 15 mars). Antagningsbeskedet kommer sedan i slutet av april. Med en tidigare antagning ska fler sjuksköterskor – inte bara lockas av utbildningen – utan också ges möjligheten att faktiskt läsa vidare.
– Vi har haft gott söktryck även tidigare. Men dessvärre har många ändå valt att inte påbörja sina studier. Ett skäl som ofta återkommit är sjuksköterskorna inte fått tjänstledigt från sin arbetsgivare. Vanligtvis kommer antagningsbeskedet i mitten av juli. Det har ställt till det för arbetsgivare som, med kort varsel, måste rekrytera en ersättare, säger Britt-Marie Gunnarsson, avdelningschef på Institutionen för hälsa och lärande på Högskolan i Skövde.

Gynnar alla parter

Den tidigare antagningen ska göra skillnad. Och gynna alla inblandade.
– Det är vinna-vinna som vi ser det. Sjuksköterskor som vill läsa vidare ges en bättre chans att få ledigt för studier. Arbetsgivare får mer tid till att hitta en vikarie, säger Britt-Marie och tillägger:
– Vi hoppas på gott gensvar. För den som funderar på att söka kan jag inte göra annat än att rekommendera. På många håll är det bristyrken. Så det finns verkligen möjligheter att göra skillnad för många patienter.

Bild på vårdpersonal och patient

Tidigare ansökningsperiod ska få fler sjuksköterskor att läsa vidare.

Relaterad information

Barnmorskeprogrammet 90 hp
Diabetessjuksköterska 60 hp
Distriktssköterska 75 hp
Skolsköterska 60 hp
Äldresjuksköterska 60 hp

Kontakt