Ny bok om tecknade karaktärer

2014-02-27

Lars Vipsjö, lektor i Medier, estetik och berättande och Kevin Bergsten, tidigare datorspelsstudent vid Högskolan i Skövde, har skrivit och illustrerat en bok tillsammans.

Tecknad karaktär. Anatomi, fysionomi och psykologi, som ges ut av Studentlitteratur AB, vänder sig främst till studerande i datorspelsutveckling, bildpedagogik och konstvetenskap, men den kan läsas av alla med intresse för hur människan skildras i bild.

Författarnas perspektiv är att det är relevant med ett ifrågasättande förhållningssätt kring karaktärsformgivning, vid design av nya lika väl som vid betraktande av historiska.

Tecknad karaktär. Anatomi, fysionomi och psykologi omfattar även ett digitalt webbmaterial som bland annat tar upp arbetet med bokens illustrationer i digital 3D-grafik. Här finns också steg-för-steg-exempel på remediering och design av karaktärer samt förslag på arbetsuppgifter i form av diskussions- och teckningsövningar.

Förutom författarna har flera tidigare studenter vid datorspelsprogrammet på Högskolan i Skövde bidragit med bilder till boken, Therese Johansson, Marie Kauffeldt, Alexander Ros och Arslan Tursic. Bokens innehåll ligger också som grund för en utställning, Att döma av utseendet, som startar den 15 mars på Stadsmuseet i Skövde och pågår till 31 maj.


Tecknad karaktär. Anatomi, fysionomi och psykologi av Lars Vipsjö och Kevin Bergsten.

Studentlitteratur

Utställningen på Stadsmuseet i Skövde