Nya barnböcker från Högskolan i Skövde utspelar sig i Mariestad och Tidan

2017-08-07

Nu är det dags för två nya böcker i barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB). 9 augusti kommer Mariestadsboken ”Kåffan” och den 12 är det premiär för ”Lindormen” som utspelas i Tidan. Berättelserna om Kira och Luppe skrivs och illustreras av spelutvecklingsstudenter på Högskolan i Skövde och utformas tillsammans med museipedagoger.

Mariestadsboken handlar om den sägenomspunna Kåffan (Lakekåffan), ett väsen som fiskegubbarna runt Vänern berättat historier om i flera hundra år. Författare är Daniel Larsson och illustratör Ellen Eriksson.

– Boksläpp sker under eftermiddagen vid familjedagen på Vadsbo museum i Mariestad. I berättelsen får Kira och Luppe hjälp av Vita frun, alias Brita Horn, när de ska leta reda på Kåffan och varna henne för de elaka cirkustrollen. Det berättar Lars Vipsjö, lektor i Medier, estetik och berättande vid Institutionen för informationsteknologi på Högskolan i Skövde. Han är ansvarig för KLUB-projektet på Högskolan.

Vit häst, kluriga korpar – och en tidsresa
Tidanboken är framtagen med stöd från Leader Östra Skaraborg och Askebergagruppen där Tidanbygdens hembygdsförening och Next Skövde ingår. Författare är Patrik Erlandsson och illustratör Veronica Jensen. I boken finns förutom en lindorm också Kung Rane, en sägenomspunnen vit häst från sjön Östen och ett par kluriga korpar. Det kan avslöjas att Kira och Luppe i den här boken gör en tidsresa, i vilken Askeberga skeppssättning spelar en betydelsefull roll.

Boksläpp sker på just den platsen i Tidan, under eftermiddagen på Askeberga-dagen den 12 augusti. Boken ingår i ett arbete med att lyfta fram bygdens spännande historiska platser som besöksmål. Projektledare är arkeolog Martin Toresson.

KLUB har ett så kallat transmedialt berättande-format som väver samman kulturarvsplatserna i Skaraborg med lokala sägner och sagoväsen. Med hjälp av Augmented Reality-appen: KLUB Bestiarium framträder de folktroväsen som förekommer i böckerna i 3D när man håller sin mobils- eller läsplattas kamera över de bokstavsfigurer (anfanger) som finns på vissa sidor.  AR-appen kan laddas ner gratis från App Store eller Google Play.

Mariestads- och Tidanböckerna är nummer fem och sex i serien Kira och Luppes Bestiarium (KLUB). Inom kort släpps ytterligare två KLUB-äventyr som utspelar sig i Hova och Hjo. Sedan fortsätter serien med historier i Götene, Lidköping, Karlsborg och Tidaholm. Böckerna om Kira och Luppe ges ut i samarbete med Lokrantz förlag i Lidköping och app-företaget Solutions Skövde. Projektet presenterades första gången för publik vid Bok- och biblioteksmässan i Göteborg förra hösten.

Tid för boksläpp i Mariestad:
Onsdag 9 augusti, kl 13.00 – 16.00 Under eftermiddagen vid Vadsbo museums familjedag presenteras och släpps Mariestadsboken ”Kåffan”. Den femte boken i "Kira och Luppes bestiarium".

Tid för boksläpp i Tidan:
Lördag 12 augusti, kl 14.00 – 17.00 under Askebergadagen. Den sjätte KLUB-boken ”Lindormen” presenteras.

  

Barnböcker från Högskolan KLUB

Kontakt