Nya internationella studenter börjar på Högskolan i Skövde

2018-01-10

På måndag är det uppstart för vårterminen på Högskolan i Skövde. Men redan nu äntrar de nya internationella studenterna skolan. Och under introduktionsdagarna får de, förutom viktig studieinformation, också möjlighet att lära känna plugglivet i Sverige. På riktigt. ”Swedish fika” och sittning tillhör förstås då några av aktiviteterna.

Nya internationella studenter vid entré

Under onsdagen hälsade Jörgen Hansson, strategiskt ansvarig för internationalisering, Studentkåren och Andrea Diao Jonsson och Frida Lindgren, de internationella koordinatorerna, studenterna välkomna. Från när och fjärran har de nu valt att förlägga en utbytestermin eller sina masterstudier  i Skövde.

Totalt 70 nya studenter

– Alla är inte på plats än, men under de närmsta dagarna räknar vi med att samtliga studenter, totalt ungefär 70 studenter anländer. Det är alltid lika häftigt att se den förväntan som finns i luften. Alla som kommer hit är glada och nyfikna inför terminen i Skövde, säger Frida Lindgren.
Två av studenterna som definitivt faller in under den benämningen är Abdul Hannan Tariq, som läser bioinformatik, och ekonomstudenten Giulia Battiato. För båda innebär terminsstarten i Sverige många nya intryck att ta in. Av olika slag.

Mötte snön på Billingen

– En sak som verkligen fascinerar mig är hur snälla bilarna i trafiken är. Här är det ju lätt att vara gångare. I Pakistan, där jag är ifrån, kunde jag få vänta i en kvart att gå över gatan, säger Abdul, och tillägger:
– Folk är väldigt trevliga och snälla. Det är kallt men häftigt och annorlunda väder för mig. Jag kom den 2 januari, och att få se snö på Billingen var en sann upplevelse.

För Giulia, som flög in från Genua i Italien kvällen före, är av förståeliga skäl också mycket nytt. Att det blev just Skövde var dock inte enbart ett resultat av slumpen.
– En kompis till mig pluggade här för några år sedan och rekommenderade Sverige och Skövde. Så jag sökte hit. Nu känns det fantastiskt att vara här. Och det säger jag trots att det var 24 grader och sol i Genua när jag åkte.

 

Relaterad information

Mer om den internationella introduktionen (på engelska)

Kontakt