Nytt samarbete med amerikanskt universitet

2018-06-05

I ett nytt samarbete med University of Illinois, College of Medicine i Rockford ska amerikanska läkarstudenter lära sig mer om det svenska välfärdssystemet med fokus på hälso- och sjukvård. Framöver finns även planer för att sjuksköterskestudenter, lärare och forskare från Högskolan i Skövde ska kunna resa västerut för erfarenhetsutbyte. Nu är det dags för uppstart.

Hana Hinkle och Catharina Gillsjö

Hana Hinkle och Catharina Gillsjö ser båda fram emot det kommande samarbetet. 

Catharina Gillsjö, som själv disputerat i USA och som nu jobbar som lektor i omvårdnad, ser fram emot att avtalet med universitetet i Illinois nu ska omsättas i praktiken.
– Tanken är att vi till att börja med ska hjälpa amerikanska studenter till fältstudier i Sverige, exempelvis inom mobil närvård. Det större syftet är att de amerikanska studenterna ska få en inblick i hur den svenska hälso - sjukvården fungerar, berättar Catharina Gillsjö.
Vecka 23 gästar Hana Hinkle, från University of Illinois, Högskolan i Skövde och olika verksamheter inom sjukvården i Skaraborg. Hon är också nyfiken på vad samarbetet ska kunna ge.
– Vi är exalterade och ser fram emot att komma igång, sa Hana Hinkle själv, under tisdagens pressträff.

Kan ge nyttiga erfarenheter för sjuksköterskestudenter

I Skaraborg finns sedan tidigare, främst genom Lidköpings kommun, ett samarbete med staden Rockford och utbytessatsningar för annan vårdpersonal. Inför avfärd till Sverige uppmärksammades det nya samarbetet också på amerikansk mark av flera tv-stationer.
– Jättekul att det finns sådant intresse, säger Linnea Bengtsson, Skaraborgs internationella affärsutvecklare, som medverkade vid tillfället.
Förutsättningarna för samarbetet är goda. Inte minst tack vare de många svenskättlingarna i området.
– I Rockford finns, till exempel, Swedish American Hospital, vilket säger en hel del. Sverige som land väcker nyfikenhet, fortsätter Catharina.
Framöver är även tanken att Högskolans studenter inom hälsa och vårdområdet, lärare och forskare ska kunna åka till University of Illinois för vidga sina perspektiv.
– Det amerikanska hälso- och sjukvårdssystemet skiljer sig från det svenska. Inte minst genom sjukvårdsförsäkringssystemet. Och olikheterna upplevs bäst på plats. Därför tror jag verkligen att våra sjuksköterskestudenter, och andra, kan lära sig mycket genom att resa dit. Därför är vi glada att det här samarbetet nu blir verklighet, avslutar Catharina Gillsjö.

  

 

 

 

  

Relaterad information

University of Illinois, College of Medicine

Kontakt